Vicino Sei

Herken je dat? Dat je elkaar net kent, tot over je oren verliefd bent en je eigenlijk geen afscheid van elkaar kunt nemen? Als ik na een paar nachten bij mijn lief destijds weer naar huis toe ging, nam ik altijd stiekem een trui of een t-shirt van hem mee. Om hem nog wat ‘langer’ bij mij te kunnen hebben. Soms doe ik het nog wel eens. Als hij voor zijn werk een week naar het buitenland moet. Dan houd ik bewust een t-shirt of trui van hem buiten de wasmand om achter, om zo af en toe ‘hem even te kunnen ruiken’.

Wat geur met je doet, vind ik heel bijzonder. Het kan je door de tijd heen laten reizen. Je als het ware optillen en direct mee nemen naar een plek of herinnering. Zo zou ik heel graag nog de geur van mijn lieve oma willen herinneren, maar dat lukt mij helaas niet meer. Het is te lang geleden.. Grappig genoeg vind ik ‘haar’ af en toe toch, bij toeval. Zoals vorig jaar, in het winkeltje van Villa Augustus, waar ik ontdekte dat zij Italiaanse zeepjes verkochten. Ik ben op mijn hurken gaan zitten ruiken. De geur van mimosa bracht mij even terug naar haar. Soms kun je er ook door overvallen worden. Zoals toen ik een paar jaar geleden een héél oud gebouw, in de buurt van het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam binnen kwam voor een sollicitatiegesprek. Het leek wel of ik acuut werd meegezogen en weer bij mijn opa en oma op de zolder stond. Het gesprek bleek achteraf niet zo heel interessant, de geur van het gebouw echter wel. Dat muffige.. daardoor deed het gebouw op een vreemde manier heel bekend aan.

Daarom leek het mij leuk om eens op bezoek te gaan bij iemand die een grote voorliefde heeft voor geuren. Voor Italiaanse niche parfums wel te verstaan. Samen met haar man Gertjan heeft Janou een boutique aan het Vlak, in de historische binnenstad van Dordrecht. Ga met me mee op reis langs de verschillende geuren en de verhalen van deze mooie parfums en natuurlijk, die van Gertjan en Janou… 

Hi Janou, fijn dat ik hier mag zijn. Wanneer is eigenlijk de liefde voor parfum bij jullie ontstaan?

“Wij waren in Rome.. wat wij de mooiste stad van de wereld vinden.” Janou voegt dit er snel aan toe en glimlacht. Ze vervolgt “en daar roken wij dit parfum van Maria Candida Gentile. Maar ik begreep deze geur niet gelijk en dacht steeds ‘Wat ruik ik toch? Vind ik het nu heel lekker?’ Ik ‘begreep’ de geur niet direct, kon mijn vinger er niet op leggen. Omdat deze parfum ons fascineerde, hebben wij hem wel in de winkel opgedaan èn gekocht. Een paar uur later liepen mijn man Gertjan en ik in een steegje en zagen daar een prachtige klimop met van die witte bloemetjes erin. We keken elkaar aan en zeiden ‘wat ruikt het hier toch altijd lekker’, maar toen we dichterbij kwamen, bleek dat wij het zelf waren.”

Wat grappig. Het is inderdaad een hele lekkere geur maar ik kan het ook niet direct thuisbrengen..

“Ja het is een heel subtiele geur, gemaakt van vijg en de melk van vijgen. In de basis zit een bijenwas en er zit een beetje honing in.”

Wanneer besloten jullie voor jezelf te beginnen?

 

“De geuren van Maria Candida Gentile zijn wel echt de inspiratie geweest om voor onszelf te beginnen. We hebben dit parfumhuis leren kennen en waren al bekend met de geuren van Villoresi. Toen we voor onszelf begonnen, waren we net naar dit pand verhuisd maar dit hele huis lag nog in puin haha… Ik heb altijd al gedroomd over het hebben van een eigen winkel. Gert-Jan en ik hebben hiernaast allebei een baan in de marketing, maar de passie voor mooie geuren is groot dus hebben we besloten op de begane grond voor ons zelf te beginnen. Zo is Vicino Sei geboren.”

Hadden jullie dit pand hier ook op uitgezocht? Dat je beneden de winkel kon beginnen?

“Nee, helemaal niet! Het viel toevallig zo samen. Een geur doet iets met je en daar worden wij allebei echt heel blij van. De gedachte om een boutique met parfums te beginnen, kwam bij ons beiden op. Zodoende zijn we begonnen met parfumhuizen gaan aanschrijven en ondertussen waren wij hier in huis nog volop aan het verbouwen. We hebben ze over ons idee verteld en eigenlijk was iedereen gelijk heel enthousiast. De decembermaand stond met al haar feestdagen voor de deur en dat is hèt moment om open te gaan! We hebben hier beneden heel hard doorgewerkt. Het achterhuis zat er nog niet in en er lag nog allemaal bouwpuin en cement, maar de voorkant stond, dus we zijn open gegaan! En vanaf dag 1 is het helemaal leuk! In de loop der tijd hebben we er wat meer geuren bij gekregen. Het is ook heel bijzonder dat wij de enige winkel in Nederland zijn, die alleen maar Italiaanse niche parfums verkoopt.”

Wat is voor jullie belangrijk, als jullie parfum inkopen?

“Onze voorwaarde is dat het parfumhuis in familiebezit is en niet is overgenomen door een groot concern. Omdat je merkt, dat dan de ziel er een beetje uit gaat. Gertjan en ik vinden het belangrijk dat het verhaal doorgegeven wordt. Je merkt vaak bij overnames door grote commerciële partijen dat bijvoorbeeld de echte roos in geuren vervangen wordt door een synthetische roos en dat is jammer. De authenticiteit verdwijnt.”

En als we dan terug gaan naar de geur waar het allemaal mee begon, wat maakt dan de parfums van Maria Candida Genitle zo bijzonder?

“Allereerst is Maria de enige Italiaanse vrouw die onderscheiden is aan het instituut van Grasse als meester parfumeur en zij maakt hele gekke, complexe geuren. Ieder jaar wordt zij door haar vakbroeders en zusters geroemd als genie! Normaal is een goede geur opgebouwd uit een piramide van 3 lagen. Je ruikt eerst de top, dan komt het midden vrij en het hart blijft over. Maar Maria voegt daar een 4e laag aan toe en die creëert een soort extra dimensie waardoor je de geur de hele dag door, in een soort van golfbewegingen, blijft ruiken. Dat is heel knap, wat zij doet! Daarbij maakt Maria heel intuïtief geuren en echt vanuit haar hart. Iedere geur heeft een eigen verhaal, die je verteld waar zij haar inspiratie vandaan heeft gehaald. Haar geuren doen echt iets met je, dat vind ik heel mooi.”

Heb je haar wel eens ontmoet?

“Ja!” Janou glimlacht trots. “Maria is ook al eens hier in de winkel geweest en heeft zij een presentatie gegeven. Zij zou eigenlijk dit seizoen weer komen maar ja, Italië zit nu op slot. Maria is een heel bijzonder mens en maakt ook ‘bespoke’ geuren. Dat zijn geuren die voor een persoon op maat gemaakt wordt. Zo doet zij dat onder andere voor het koningshuis in Monaco en voor alle paleizen van dat koningshuis. Ik heb haar wel eens gevraagd ‘hoe weet je hoe je zo’n bespoke geur moet maken?’ Zij antwoordde toen ‘die geur die zit er al heel lang in, die hoef ik er alleen maar uit te halen’. Maria vraagt ook niet wat je lekker vind ruiken, want dat is subjectief. Iedereen heeft daar een andere beleving bij. Zij vraagt bijvoorbeeld naar wat voor soort muziek je houdt, wat voor boeken je leest.”

Ik dans en kan bijvoorbeeld door muziek ontzettend geraakt worden. Daar moest ik aan denken voordat ik hier kwam. Dat is met geur net zo. Dat kan je terugbrengen naar een bepaalde plaats of tijd.

“Dat klopt, bijzonder hoe dat werkt hè? Muziek en geuren kunnen direct herinneringen oproepen. Moet je maar eens aan deze parfum van Villoresi, genaamd ‘Teint de Neige’, ruiken. Die brengt mij terug naar vroeger, naar de poederdoos van mijn oma. Die stond dan in zo’n kristallen ding op haar kaptafel.. waar je natuurlijk nooit aan mocht komen maar toch stiekem deed haha.. Deze parfum ruikt heel poederachtig.”

Janou laat mij de parfum ruiken en inderdaad. Het brengt mij ook even terug naar mijn oma’s nachtkastje. Ze laat mij er nog een paar geuren ruiken en neemt mij even mee op reis. Langs sinaasappelbomen, versgemaaid gras en een ondergaande zon. Echt heel bijzonder wat geuren kunnen doen…

Janou voegt toe “Je herkent echt de handtekening van de verschillende parfumeurs. De één is heel klein en verfijnd en de ander is wat steviger of robuuster.“

En zo heeft ieder parfum of huis zijn eigen verhaal…

“Ja klopt. Ik vertel je er nog één, die van Acqua di Genova. Het huis Di Genova heeft in 1853 Acqua di Genova gecreëerd. Het is een eau de cologne, welke door de minnares van Napoleon naar Europa is gebracht. Dit werd gedragen door het Italiaans Koninklijk Huis van Savoye. Koning Vittorio Emanuele II liet in zijn testament opnemen dat bij Koninklijk Besluit van 1866, het huis Di Genova gerechtigd was, om het Koninklijk Wapen van het Huis van Savoye te gebruiken op al zijn producten. Kijk maar, je ziet het hier nog overal op staan. Het familiebedrijf maakt nog steeds volgens de originele formule deze geur en het is met de tijd nooit veranderd. Ook maken ze geen reclame, hebben geen reclamemateriaal of samples. This is it. En wat zo grappig is, ze hebben speciaal dit flesje in 50ml, welke speciaal voor mannen ontworpen is.” Janou toont mij het kleinere flesje en vervolgt “het flesje past namelijk precies in de binnenzak van een man. Dan kun je onderweg nog even bijsprayen haha…”

Wat een bijzondere verhalen. En waar komt dan jouw liefde voor parfum vandaan?

“Hm.. ik denk van mijn oma, zij had een voorliefde voor goede geuren. En mijn ouders ook eigenlijk. Allen hielden van parfum. Ik ben niet met niche parfums opgegroeid, maar mijn moeder hield wel van luxe geuren zoals bijvoorbeeld Guerlain. Ik ben er nooit heel bewust mee groot gebracht. Zo heb ik zelf ook heel lang 1 vaste geur gehad. Ik vond het in parfumeriezaken vaak heel schreeuwerig ruiken en kreeg er hoofdpijn van. Totdat ik in niche parfums terecht kwam en opeens alles lekker vond. Ik houd ervan als iets met aandacht gemaakt is. Dat heb ik ook met eten of kleding en interieur. Gert-Jan heeft dat ook. Daarom vinden wij Italië ook zo leuk. Je ziet dat de mensen moeite doen maar ook van hele pure producten houden.”

Hoe adviseren jullie je klanten bij het uitzoeken van een parfum?

“Dat gaat heel intuïtief en door ze allerlei geuren te laten ruiken. Vaak weet ik bij binnenkomst al wel welke geur bij iemand past. Dat gaat op onderbuikgevoel.”

Nu werken jullie hiernaast nog bijna fulltime. Zou je dat ooit willen opgeven om fulltime met de winkel bezig te zijn?

“Nee, dat denk ik niet. Dat komt doordat ik mijn andere werk ook oprecht heel erg leuk vind. En daarbij wil ik niet het gevoel hebben, dat ik iemand iets moet verkopen. Wij sturen gek genoeg ook vaak mensen eerst terug naar huis met een sample, als ze hier besluiteloos staan. Ik wil dat een geur goed voelt en je zeker weet dat het bij je past. Leuk om te zien is wel, dat we die klanten dan na een week of twee weken weer terug krijgen in de winkel. Ik wil dat mensen met een blij gevoel naar huis toe gaan en niet met het idee dat ze iets is opgedrongen. Dat werkt denk ik ook niet. En doordat we allebei nog een baan ernaast hebben – wat in deze tijd heel erg prettig is – voelen wij die druk niet.”

Hoe heb je alle kennis over de geuren en de parfumhuizen je eigen gemaakt?

“Waar we langs konden gaan, zijn wij langs geweest. De geuren van Terenzi hebben wij pas sinds oktober, dus hen hebben we helaas nog niet kunnen bezoeken. Verder houd ik heel erg van verhalen. Het is een intrinsieke interesse, die hierbij goed van pas komt. Ik kan zo ontzettend genieten van mooie verhalen. Dus ik ben mij in de huizen en in geuren gaan verdiepen en ben alles gaan lezen, wat ik kon vinden. Daarnaast is het ook een kwestie van doen. Gertjan en ik zijn elkaar blind allerlei geuren gaan laten ruiken, zodat we het konden gaan herkennen.”

Je houdt heel erg van dat ‘zintuigelijke’. Merk je nu je reuk verbeterd is, je zintuigen ook op andere vlakken beter zijn geworden?

“Jazeker. Wijn ben ik bijvoorbeeld veel beter gaan proeven. Het herkennen van geuren is een zegen. Behalve dan, als je in een overvolle tram staat en even verderop iemand, die niet zo okselfris is haha.. Maar goed, je ontwikkelt echt je neus. Het is een zintuig dat je goed kunt trainen.”

Hoe zijn jullie op de naam Vicino Sei gekomen?

“Vicino betekent ‘dichtbij’ of ‘buren’. Sei betekent ‘zes’ en dat is ons huisnummer. Het is dus een vrije vertaling van Vlak 6, ons adres. Maar als je het omdraait en in het Italiaans zegt ‘Sei Vicino’ dan betekent dat ‘je bent mij dierbaar’. Of letterlijk gezegd ‘je bent dicht op mijn huid’ en dat is met parfum natuurlijk zo. Dat vonden wij zo mooi. En het past perfect bij wat wij doen.”

En welke geur is jouw persoonlijke favoriet?

“Haha.. dat is voor mij bijna hetzelfde als vragen welk kind, je lievelingskind is? Nu heb ik maar 1 kind, dus die vraag zou makkelijk zijn voor mij.” Janou lacht. “Maar goed.. stel dat ik alles weg moest doen en ik nog maar 1 geur mocht houden… dan zou dat ‘Syconium’ van Maria Candida Gentile zijn. De geur die ik jou als eerste liet ruiken.”

En kun je uitleggen waarom?

“Tsja, die geur.. daar heb ik gewoon een band mee.”

Hoe bepaal jij s’ ochtends welke parfum jij opdoet?

“Dat is afhankelijk van mijn bui, waar ik zin in heb en wat ik ga doen die dag. Dat kan ook te maken hebben, met wat je die dag wilt uitstralen. Wil je een beetje op de achtergrond verblijven of heb je een presentatie en kun je wel een boost gebruiken? Daar speel ik graag mee en varieer regelmatig. Overigens zijn alle geuren hier voor personen, de parfumhuizen maken geen onderscheidt tussen mannen en vrouwengeuren. Wat je lekker vindt, moet je dragen.”

Heb je nog ambities?

“Ja..” Janou glimlacht. “Ik zou nog heel graag een eigen geur maken. Samen met Maria. Die wens heb ik gister voor het eerst hardop uitgesproken naar haar. Maar zoals ik al eerder aangaf, een ‘bespoke’ parfum is echt heel prijzig, dus dit is er eentje voor op het wensenlijstje. Al weet ik stiekem al wel hoe het moet gaan ruiken, het gaat heten en hoe het eruit moet zien haha..”

En als laatste, waar zijn jullie het meest trots op?

“Wij zijn er trots op, dat we hebben mogen bijdragen aan het kunnen zeggen ‘wat ruik je lekker’ tegen iemand anders. Want waar dit in Italië heel normaal is, zie je dat je het in Nederland bijna niet kunt zeggen zonder dat daar een soort ongemak van ontstaat. Het is natuurlijk ook een ontzettend intiem compliment. Gertjan en ik zouden graag willen dat het een soort gemeengoed wordt, dat we tegen elkaar kunnen zeggen dat we de ander lekker vinden ruiken en ik denk dat we daar al stappen in gemaakt hebben. Door mensen te laten inzien dat elke dag een feestje kan zijn en het belangrijk is ook jezelf te verwennen met bijvoorbeeld een lekkere geur. Dat dat mag. Zie het als een vorm van liefde aan jezelf geven.”

Ben je benieuwd naar welke parfum bij jou past? Ga dan eens langs bij Gertjan en Janou, in hun boutique Vicino Sei, op het Vlak 6 te Dordrecht.

Voor meer informatie neem je dan de website www.vicinosei.com en vergeet ze niet te volgen via Instagram.