Stadshotel Steegoversloot

Met twee volle boodschappentassen aan m’n stuur, zigzag ik naar huis. Ze zijn er weer. De toeristen. En ik durf hardop te zeggen dat ik ze heb gemist. Tuurlijk, ook ik heb voordat tante C ongewenst op visite kwam, mij menigmaal schuldig gemaakt aan gemopper. Zeker als ze weer eens met z’n allen breeduit op straat liepen of minutenlang op de Lange IJzerenbrug stonden te poseren en ik er niet langs kon. En waren het niet de toeristen, dan was de buurt wel afgezet voor een film of tv-programma. Waande ik mij onbespied, al zonnend op mijn dakterrasje.. stonden er weer mensen van de tv op de Grote Kerk de buurt te inspecteren met hele, hele grote verrekijkers. Lig je toch iets minder relaxed, kan ik je vertellen. Maar goed, heel eerlijk? Ik kan het ze allemaal niet kwalijk nemen. Want zeg nou zelf, hoe heerlijk is onze stad? 

Soms ‘vergeten’ we dat een beetje. De komst van toeristen of film- en tv-makers, maakt dat we zelf opnieuw met andere ogen kunnen kijken naar onze stad. Dus ja, ik ben blij dat men ons weer weet te vinden. Ik heb dan ook mijn oude rol – van pré tante C – gewoon weer opgepakt. Sta met regelmaat weer goedbedoelde adviezen te geven aan toeristen, die eigenlijk alleen maar de weg wilde weten. Ik hoor mezelf steeds vaker zeggen: “Leuk om daar en daar even heen te gaan, hebben ze lekkere … (vul zelf maar in). En heeft u de stad al eens vanaf het water bekeken?” 

Leuk om te melden – en het zal je wellicht niet ontgaan zijn – is dat daar sinds kort een nieuwe tip aan toegevoegd kan worden, want sinds augustus van dit jaar beschikt Dordrecht over een heus stadshotel. En wat voor één! Aan het statige Steegoversloot, in een prachtig monumentaal pand met uitzicht op de mooie Museumstraat, kun je tegenwoordig heerlijk overnachten. Maar dat niet alleen, je kunt er (ook als je er niet bent blijven slapen) genieten van een lekker ontbijt, lunch, high-tea of een gewoon een kop koffie. Heb je een keer minder tijd en wil je liever iets meenemen naar huis? No probleem! Neem een koffie to go en haal wat lekkers bij Christa’s Cookies. De bakkerij is meeverhuisd en zit tegenwoordig voorin het pand gevestigd. Eigenaresse Annemieke heb ik vorig jaar al eens geïnterviewd, dus ik besloot ditmaal een kop koffie te gaan drinken met Remco, haar man en eveneens eigenaar van dit fijne stadshotel. Ga gezellig met mij mee en lees het verhaal achter dit prachtige stadshotel!

Hi Remco! We zitten nu lekker aan de koffie in jullie prachtige stadshotel. Kun je vertellen hoe het idee voor een hotel is ontstaan?

‘Jazeker. We stonden met Christa’s Cookies voor de keuze om het huurcontract van het pand waar we in zaten, weer voor 5 jaar te verlengen òf op te zeggen. Om het weer met 5 jaar te verlengen, vonden we eerlijk gezegd erg lang. Al een tijdje liepen we met de wens rond, te verhuizen naar een iets ruimer pand. Annemieke en ik besloten rond te gaan kijken op Funda en ons zo te oriënteren over wat er te huur en te koop stond. Ik weet nog goed dat Annemieke mij dit pand door appte. Mijn eerste reactie was of ze wel goed naar de prijs had gekeken, want het was ‘iets’ boven ons budget.’ Remco moet lachen. ‘Al vond ik het wel direct heel gaaf! We zijn eerst wat andere panden gaan bekijken, maar dat was het toch niet helemaal. Toen we een weekje met vakantie waren, betrapten we onszelf erop dat we beiden ongemerkt weer door Funda heen aan het scrollen waren. Dit pand kwam nogmaals voorbij. Aangezien mijn werksituatie in de tussentijd was veranderd, scheen dat een ander licht op de zaak.’

Wat was er veranderd?

‘Ik werkte in de bedrijfscatering en door het thuiswerken in de lockdown, was er heel weinig werk. Dit leidde tot een reorganisatie. En hoewel ik er zelf niet uit hoefde, besloot ik te ruilen met een collega die wel op de nominatie stond. Met mijn achtergrond in de hotellerie en Annemieke’s jarenlange ervaring met Christa’s Cookies, kregen we het idee om de bakkerij onder te brengen in dit pand en er een stadshotel van te maken. Onze ideeën werden steeds concreter, zodoende voelde het voor mij niet goed om bij mijn werkgever te blijven en een collega zijn baan te zien verliezen. Dus besloten we er vol voor te gaan.’

Wat maakte dat je deze stap durfde te zetten?

‘Eigenlijk vanaf het moment dat we dit pand voor de allereerste keer binnenstapten, begon mijn hoofd te spinnen. Ik zag overal mogelijkheden. Door de reorganisatie op mijn werk kon ik aanspraak maken op een sociaal plan, wat ervoor zorgde dat we allerlei zaken dusdanig goed konden inregelen. Zo konden we een goede start maken met deze onderneming. Het balletje is gaan rollen en rollen, totdat het één grote sneeuwbal werd en ons vervolgens er in heeft meegenomen.’ 

Hoe wist je waar je moest beginnen?

‘Het allereerste wat ik gedaan heb, is het maken van begrotingen. Dat was mij niet vreemd, voor verschillende werkgevers had ik dit werk al eens eerder gedaan. Ik begon te rekenen, rekenen en nog eens rekenen. Eindeloze tabellen in Excel volgden. Maar ook: heel veel onderzoek doen, hulp vragen aan mensen uit de branche en een ondernemingsplan schrijven. Gelukkig heb ik een heel breed netwerk, waar ik een beroep op kon doen. Zo heb ik onder andere de operationeel directeur van een voormalig werkgever gevraagd om mee te kijken. Hoe fijn het ook was, dat iedereen in onze directe omgeving stond te springen van enthousiasme, hadden we natuurlijk ook een kritische blik nodig. Die roze bril moest even af. Toen de financiering rond was, hebben Annemieke en ik één glas champagne gedronken. Daarna moesten de werkschoenen aan!’ Remco lacht.

Het is een groot pand, had je er meteen al ideeën bij hoe je het wilde inrichten?

‘De indeling van de hotelkamers was reeds bepaald. De vorige eigenaar had al het plan hier een hotel van te maken, maar zo ver is het nooit gekomen. Annemieke en ik zijn simpelweg gaan tekenen hoe wij het voor ons zagen: ‘wij denken dat dit hier kan en dat daar’. Daarna hebben we onze tekening om laten zetten in bouwtechnische tekeningen, want dat konden we zelf niet. Pas achteraf hebben we aan een installateur gevraagd of wat we bedacht hebben wel mogelijk is. Dat zorgde hier en daar nog wel voor wat hiccups. Zo vroeg de elektriciën of we een satelliet wilden gaan aansturen, zoveel stroom hebben we nodig voor al het apparatuur in de keuken. Maar goed, al met al is het wel geworden, hoe we het bedacht hebben en dat is heel tof om te zien. Soms moet je een kleine zijstap maken, maar belangrijk is dat je vooral creatief blijft denken. Dat laatste vind ik zelf erg prettig om te doen. Als iets tegen zit, gelijk de koe bij de horens vatten en kijken wat we er mee kunnen.’ 

Wisten jullie ook al hoe jullie het wilden stylen?

‘De vorige eigenaar had Jolanda Branderhorst benaderd voor de styling en twee kamers waren al grotendeels door haar gestyled. De kleurcombinaties die Annemieke en ik daar zagen, vonden wij meteen prachtig maar ook gedurfd. Heel eerlijk, als ik het zelf had moeten doen, was ik hoogstwaarschijnlijk voor hele veilige kleuren gegaan. Toch vonden we allebei Jolanda’s werk zo mooi, dat ook wij haar benaderd hebben. Er was gelijk een goede klik, waardoor we haar bij de gehele inrichting betrokken hebben. En natuurlijk, we hebben echt wel eens over bepaalde keuzes een robbertje gevochten hoor. Vond zij het heel mooi, maar ik niet. Of juist andersom. En dat geeft helemaal niets, dat vind ik juist heel leuk. Qua kleuren voor de benedenverdieping heb ik het helemaal los gelaten. Ik hoorde het wel als Annemiek en Jolanda eruit waren.’

Jolanda is eveneens een Dordtse ondernemer. In hoeverre vind je dat belangrijk? Samenwerken met andere lokale ondernemers? 

Remco kijkt serieus. ’Met Christa’s hebben we in de afgelopen jaren al best wat samenwerkingen met andere lokale ondernemers op touw gezet. Nu bekend werd dat wij een stadshotel gingen opstarten, waren er ook ondernemers die ons benaderden, wat heel erg leuk was. Weet je, je moet met elkaar de stad maken. Die kleine ondernemers zijn daarin ontzettend belangrijk! Zo komt onze wijn uit Italië, maar wel via een Dordtse leverancier en niet vanuit een groothandel. De bloem voor Christa’s Cookies komt al jaren bij de molen op de Noordendijk vandaan. Hoe fijn is het, dat onze vuile was van het hotel door een bedrijf hier uit de stad wordt gedaan. Of dat onze badproducten voor op het toilet en in de badkamers worden geleverd door een ondernemer in Italiaanse niche parfums, hier een paar straten vandaan. Dordrecht heeft zóveel te bieden, tot aan de planten en onze gave moswand aan toe! Maar ook voor de verbouwing kozen we ervoor om te werken met zzp’ers uit de omgeving. We merkten dat zij heel flexibel waren en het niet erg vonden soms wat langer door te gaan om iets helemaal af te maken. Daar konden we – gezien de tijdsdruk – echt niet zonder.’

Je zei het net al, op een gegeven moment liet je zaken los en over aan je vrouw Annemieke. Hoe is het om nu opeens fulltime samen te werken? Hebben jullie een taakverdeling gemaakt?

‘We hebben het hartstikke leuk samen, privé en op het werk, dat is niet veranderd. De taakverdeling hadden we van tevoren niet helemaal af gekaderd, maar is meer van nature zo verlopen. Door mijn achtergrond pak ik voornamelijk het hotelgedeelte op en zorgt Annemieke voor Christa’s Cookies, maar samen sturen we het personeel aan. Verder hebben we zaken zo efficiënt mogelijk ingeregeld, zoals bijvoorbeeld het reserveringssysteem van het hotel. Dat kost vooraf voor wat meer werk om één en ander in te regelen, maar daar plukken we nu de vruchten van. Zo wordt de betaling van de kamers via het boekingssysteem geregeld en kunnen wij volledig de focus leggen op het welkom heten van de gasten.’

Wat maakt dat je verliefd bent geworden op dit pand?

Remco’s ogen beginnen de glinsteren. ’Ja, zoals gezegd, de oneindige mogelijkheden. Het is een monumentaal pand, de uitstraling is fantastisch! Er zijn zoveel authentieke details, die je overal terug ziet komen. Daarbij spint het nog steeds in mijn hoofd. Er is een onophoudelijke stroom van ideeën en dat heb je nodig.’

Wat vind je nou het leukste aan dit werk?

‘De wow factor. Dat mensen die hier binnen komen en zeggen: geniaal, dit heeft Dordt nodig! Of dit misten we nog.’

Terwijl Remco deze woorden uitspreekt, raakt hij geëmotioneerd. Vermoedelijk komen vermoeidheid en een moment van bezinning samen. Hij vervolgt. 

‘Als ik nadenk over wat we neer gezet hebben.. dat is gewoon te gek! We zijn eigenlijk constant heel hard aan het werk geweest de afgelopen maanden. Tijd om je te realiseren hoe bijzonder dit is, was er niet. Nu komen anderen hier kijken en iedereen reageert zo positief. Ja, dat komt echt binnen.’

Als je terugkijkt op dat harde werk van de afgelopen maanden, waar ben je dan het meest trots op?

‘Dat we het samen geflikt hebben! Van een klein bakkerijtje naar een monumentaal pand, waarin we niet alleen met Christa’s gevestigd zitten maar ook een hotel runnen, een restaurant en straks in de kleine zaal bruiloften of wat dan ook mogen vieren. Dat het vanaf de opening gelijk druk is en dat onze gasten het te gek vinden. Er is niemand die zegt ‘wat zijn jullie nou aan het doen?’ Dat datgene wat je bedacht hebt, uitkomt en het ook nog eens klopt.’

Jullie mogen terecht trots zijn! Er is keihard gewerkt en vergis je niet, jullie hebben ook nog een gezin hiernaast..

‘Gelukkig doen de kinderen het heel erg goed, ze zijn heel relaxed. We waren afgelopen zomer tijdelijk in het hotel ingetrokken, zodat we meer rust voor hen konden creëren. Zodoende konden ze op tijd naar bed en hoeven ze niet heel vroeg op te staan, omdat papa en mama naar hun werk toe moesten. De jongste kwam regelmatig op zijn blote voetjes, haartjes in de war, ’s ochtends de ontbijtzaal in lopen. Heel netjes wenste hij dan iedereen een goedemorgen, waarop de gasten steevast reageren met ‘áhhh’.  Dit is een familiebedrijf en dat mag gezien worden. De kinderen horen er gewoon bij.’

Ben jij nou benieuwd geworden naar het Stadshotel Steegoversloot? Ga langs voor een kop koffie, iets lekkers of doe eens gek en blijf slapen!

Je vindt het Stadshotel Steegoversloot aan de Steegoversloot 56 te Dordrecht. Binnenkort volgt nog een officiële opening. Wanneer? Houd Instagram en Facebook in de gaten!

Meer weten? Kijk dan op hun website https://www.stadshotelsteegoversloot.nl