Rockin’Items

Dat kleren de man (of vrouw) maken had ik al op jonge leeftijd door. Wáár voel ik mij sterk in en waarin niet? Want wie vandaag de dag nog zegt dat mode oppervlakkig is, moet nog een hoop leren.. Zo trek ik naar een sollicitatiegesprek altijd mijn favoriete ondergoed aan. Ziet geen hond! Maar voel ik mij er prettig bij? Jazeker! En ook denk ik wel twee keer (of meer..) na welke outfit ik voor het gesprek zal aantrekken. Is het een formeel bedrijf? Informeel? Wat doen ze en wat zijn hun kernwaarden? Bij de voorbereiding op mijn laatste sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat het bedrijf ‘authenticiteit’ hoog in het vaandel heeft staan. Dat maakte mij echt heel gelukkig. En ben ik dus op ‘zijn Daans’ gegaan. Precies zoals ik ben. Wat ik aanhad? Heel simpel. Een net blousejurkje, maar mèt zwarte panty met werkje erin. En op m’n Vans sneakers. Dik American Vintage vest er overheen en gaan! En het werkte..

Met enige regelmaat wordt er echter wel op mijn outfits gereageerd. Zo werkte ik een tijdje bij een informele organisatie met met een lichtelijk conservatieve cultuur. De decembermaand was begonnen en het leek mij wel leuk om in een gouden pantalon naar kantoor te komen. Je had die blikken moeten zien! Enkel de barista bij de koffiebar kon een compliment uitdelen haha. Toch komen er regelmatig mensen naar mij toe, voornamelijk volwassen vrouwen, die mijn ‘lef’ waarderen. Dat zij ook best wel ‘zoiets’ aan zouden willen, maar nog niet durven. Dat vind ik pijnlijk om te horen. Want je hoeft je niet te verstoppen in een harnas waarvan je denkt dat de wereld je in wilt zien. Ik stimuleer dan ook altijd iedereen ècht zichzelf te zijn. Ook krijg ik wel eens de vraag waar ik nou mijn kleding shop? Dat kan echt overal en nergens zijn. Maar sinds een aantal jaar heb ik wel wat vaste adresjes en vandaag deel ik er één met jullie. Want waar voorheen deze mode minnende paradijsvogel graag door grote steden in Europa heen fladderde, op zoek naar mooie merken, hoeft dit vandaag de dag niet meer. En nee, ik bedoel niet dat we nu enkel online shoppen. Ik kan het gewoon passen en proberen, krijg advies mèt een lekkere kop koffie, gewoon in de winkel. Hier, bij mij in de buurt. Want de eigenaresse weet heel goed wat fijne merken zijn en haalt ze naar Dordrecht. Voor een stijlvolle look hoeven wij de stad niet meer uit. We bellen vandaag met Deborah van Rockin’Items. De naam zegt wat mij betreft al genoeg..

Hi Deborah, leuk dat we elkaar treffen! Ik kom al een tijdje bij jou in de winkel, maar ik weet eigenlijk niet wanneer jij voor jezelf begonnen bent?

“Ja…dat is zo’n 6 á 7 jaar geleden. Het begon ooit allemaal met laarzen.”

Met laarzen?

“Ja! Ik had cowboylaarsjes voor mijzelf gemaakt, maar al gauw wilden vriendinnen die ook en vroegen ze aan mij om ze te maken. Ik kreeg er zoveel reacties op, dat mensen in mijn omgeving ook zeiden ‘je moet ze gaan verkopen.’ Dus begon ik op evenementen als de ‘Swan Market’ die laarsjes te verkopen. Mensen die daar mijn stand bezochten, vroegen allemaal naar een webshop. Dus bedacht ik dat er maar een webshop geopend moest worden. Ik dacht, dat als ik alleen laarsjes zou verkopen, dan wordt het misschien wel wat saai. Dus langzaam aan kwam er steeds meer bij. Tot wat het nu is geworden. De laarsjes zijn er al zo’n 4 jaar niet meer maar de kleding is gebleven.”

En toen kwam de winkel.. 

“Ja klopt. Mijn man was met zijn keukenzaak gevestigd in een pand, schuin tegenover onze huidige winkel. Ik had daar een ruimte waar al mijn spullen van de webshop stonden en ik alles inpakte voor verzending. En mijn man is in het weekend altijd gesloten. Dat vond ik eigenlijk zonde. Dan kon ik net zo goed in het weekend het pand gebruiken om als winkel open te gaan. Dus ieder weekend toverde ik alle keukenspullen zo goed als ik kon weg of aan de kant. En kwamen de kledingrekken tevoorschijn haha. Dat was iedere keer wel een onderneming op zich, maar ik vond het heel erg leuk om te doen.”

Hoelang heb je uiteindelijk daar gezeten voordat je naar dit pand bent gegaan?

“Even denken hoor. De webshop had ik al een jaar, voordat ik daar de winkel in het weekend opende. Ik denk dat ik daar 3 jaar met Rockin’Items heb gezeten.”

En toen wilde je groter?

 

“We zagen dat het steeds drukker werd in de winkel en het was niet zo’n hele ruime winkel. En je wilt voldoende verschillende items kunnen aanbieden aan je klanten. Daar had ik helaas de ruimte niet voor, om dat allemaal kwijt te kunnen. Dus eigenlijk werd het te klein voor mij. We hebben in de tussentijd daar nog wel een keer verbouwd, maar dan nog was het pand door de weeks de keukenzaak van mijn man. Soms stapten er dan klanten binnen die zeiden ‘Hè? Hier zat toch een kledingwinkel?’ Ja en toen dacht ik ‘als ik hier echt mee verder wil gaan en wil groeien dan moeten we echt alle dagen open’. Ja en dan komen er allerlei vragen op als ‘Ga ik dan een pand zoeken dichter het centrum in? Terwijl ik juist die zijstraatjes zo leuk vind?’ We besloten een beetje te gaan rondkijken. Niet veel later kwam dit grote pand vrij, wat natuurlijk veel te groot was voor mijzelf alleen. Toen zei mijn man gelijk ‘dan gaan we met z’n allen! Kan ik naar boven en jij beneden. Zitten we alsnog in 1 ruimte en kunnen wij allebei alle dagen open zijn’.

Dat is wel heel lief. Maar even tussen ons.. Hoe is dat om elke dag met je man te werken of in ieder geval elke dag in hetzelfde pand te zitten?

Deborah moet lachen. “Nou we zien elkaar helemaal niet zoveel hoor, omdat hij heel de tijd boven zit en ik beneden. We zien elkaar eigenlijk alleen met de lunch. Daarbij werk ik ieder weekend en dan is hij vrij. En op maandag zijn de rollen omgekeerd. Dus zo heel veel zien we elkaar niet haha.”

Waar komt de naam van Rockin’Items vandaan? 

“Toen ik met die laarsjes bezig was, dacht ik al wel van ‘er moet iets meer bij’. Qua producten. Maar ik wist nog niet zo goed wat dus het moest een naam hebben wat op meer ‘dingen’ kon slaan. Op meer ‘items’. Items die leuk zijn om te hebben. Rockin’Items.”

Voor degene die jouw winkel nog niet kennen, kun je de stijl van de kleding die je verkoopt omschrijven?

“De kleding is altijd vrouwelijk, maar met een stoere twist. De afgelopen jaren is het wel ietsje klassieker geworden. Maar dat geldt ook voor de mode. Ik heb een grote voorliefde voor Deense merken. Als je in Kopenhagen loopt, zie je dat iedereen er goed uit ziet. Het is echt een feestje om naar te kijken. Zij lopen ook qua mode 2 jaar voor op de rest van de wereld. De kleding heeft een hele cleane uitstraling en een mooie fit. Wij waren ook de eerste die het Deense merk Msch Copenhagen in Nederland mocht verkopen. Sowieso is Kopenhagen een aanrader om naartoe te gaan hoor. De mensen zijn er heel vriendelijk, zien er goed uit en het is er heel schoon.”

Ik kan het allemaal be-amen. Ben er vier jaar geleden geweest. Loved it! 

Wat vind jij belangrijk als je kleding in gaat kopen?

Deborah is daar heel resoluut in. “Dat het ook goed draagbaar is. Bepaalde kleding vind ik heel erg leuk.. voor influencers bijvoorbeeld. Maar als een volwassen vrouw in Dordrecht er over de markt in wil lopen, moet het ook draagbaar zijn. En niet alleen omdat het er leuk uitziet op de foto. Dan verkoop je het ook niet. Ik ben altijd op zoek naar kleding met een mooie stijl waarin je je  prettig voelt. Of dat nu is om mee het schoolplein op te gaan, naar kantoor of om door de stad te lopen. Het moet draagbaar zijn.”

Heb jij op dit moment een favoriet item in de winkel?

“Jazeker! De basic sweaters van American Vintage wil je echt iedere dag aan! Grappig om te zien is dan ook dat mensen er echt voor terugkomen met de vraag ‘Heb je deze nog in een andere kleur, want ik heb hem altijd aan’. Wat het geheim is? Weer die draagbaarheid. Ze zitten gewoon echt heel prettig. Dus dat is een favoriet! En we hebben dit seizoen een nieuw merk in de winkel, welke ik heel erg leuk vind, namelijk Sessùn.”

Hey, dat is een fijn merk! Ik zoek ieder jaar de winkel in Parijs of Bordeaux even op!

“Ja, leuk is het hè? Samen met American Vintage zijn dit de Franse merken in de winkel. En ik vind het wel een hele leuke toevoeging op al het Deense, wat heel clean en oversized is. Sessùn komt daar met haar hele vrouwelijke, Franse stijltje doorheen. Wat maakt dat je zo heel erg je eigen stijl neer kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om van top tot teen in 1 stijl te gaan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt er ook lekker mee spelen en het mixen.”

Wat mag er in geen enkele kledingkast ontbreken volgens jou?

“Eigenlijk is dat een item wat misschien wel heel saai klinkt, maar wat mij betreft echt onmisbaar is.. En dat is een goede jeans. Die wil je gewoon altijd. Leuk met een blousje met een jasje en een hakje. Of juist een sneakertje eronder. Of met een grote trui. Je kan niet zonder.”

Dat ben ik helemaal met je eens. Van de week is mijn lievelingsjeans gesneuveld. Heb hem een aantal maal gerepareerd maar de stof is nu echt op..

“Daar kun je echt een beetje ziek van zijn he?”

Dat doet wel even ‘zeer’ ja. Maar goed.. wat is dè mode musthave volgens jou voor deze zomer?

“Wat je gaat zien zijn heel veel naturel tinten. Na alle hysterie van de afgelopen jaren met allerlei printjes en heftige kleuren, heeft iedereen nu behoefte aan rust. Een klein printje mag wel, maar niet teveel. Je ziet nu heel veel kleding in lichte kleuren zoals wit en camel. Deze worden ook veel ton-sûr-ton (in verschillende tonen van eenzelfde kleur) gedragen.”

Als we naar jouw kledingkast thuis toe gaan. Wat is dan het meest gedragen item uit jouw kast? Kunnen we jou ergens in uittekenen?

“Hm.. als we nieuwe items binnenkrijgen dan zeggen we vaak tegen elkaar van ‘oh, dit is echt iets voor Kim of voor Linda of voor mij.’ Maar ik vind het moeilijk om nu heel specifiek te benoemen wat dat dan precies is. Het wisselt ook wel. Ik trek vaak iets aan wat ik zelf op dat moment in de winkel verkoop. Waar ik vorig jaar bijvoorbeeld heel veel jurken droeg, merk ik dat ik de laatste tijd juist weer vaker broeken aantrek. Dat komt misschien ook omdat het nu nog wat kouder is. Maar broeken zoals een hoge mom-jeans of een wat los vallend model zijn momenteel favoriet. Dat zit gewoon heel lekker.”

Nu heb jij twee dochters. Zijn er kledingstukken waar je ze liever niet in ziet? Hoe streng ben jij eigenlijk hierin?

“Haha.. nou helemaal niet, ze zijn 15 en 17 jaar, dus ik heb daar niet echt meer iets over te zeggen. En ze komen eigenlijk nooit met iets geks thuis. Heel eerlijk, ze hebben echt wel een leuk stijltje. Maar wat ik ze wel mee probeer mee te geven is om te sparen voor iets moois en te kiezen voor duurzamere items. En ze hoeven echt geen kleding bij mij uit de winkel te dragen, maar ik wil wel dat ze bewust kopen. Wat wel zo is, die meiden zijn natuurlijk kleding sneller zat. Maar dan kunnen ze het ook weer doorverkopen. We brengen het altijd bij een tweedehandswinkel en die verkopen het weer. Dan kunnen ze van dat geld weer iets nieuws kopen. En iemand anders is weer heel blij met het item. Ik vind dat ook wel een mooie en duurzame gedachte.”

Wat staat er nog op je wensenlijstje? Want je hebt natuurlijk al een hoop gedaan. De laarsjes waar je mee begonnen bent, maar je hebt ook een eigen tassenlijn gehad. Niet te vergeten de modeshows. Wat zou je graag nog willen met Rockin’Items?

“Klopt. Jaaaa.. de modeshows. Die willen we wel één keer per jaar blijven organiseren en daar zouden we ook wel in willen groeien. Dat het steeds groter en spectaculairder mag worden. Dat mensen het er over hebben en er graag bij willen zijn! Ja en wat ik ook nog zou willen.. en ik moet zeggen dat het ook al wel gebeurd.. is dat mensen door heel Nederland steeds vaker zeggen ‘Kom we gaan naar Dordrecht’. Dat ze ons weten te vinden en er zelfs voor om willen rijden. Dat houd ik echt als doel voor ogen.”

Ik vind dat een mooie gedachte en ben het met je eens dat Dordrecht qua leuke winkels nog wel wat meer op de kaart gezet mag worden. 

We komen alweer aan bij de laatste vraag. Wanneer ga jij aan het eind van de dag met een glimlach naar huis?

“Ik word er blij van als we een klant hebben kunnen helpen bij hun kledingkeuze en je ziet dat ze zich er zelfverzekerd in voelen. Soms sturen ze daarna nog een berichtje naar mij om te bedanken en dat vind ik heel fijn. En natuurlijk ben ik ook trots op de winkel. Ik ben heel erg dankbaar voor alles wat we nu bereikt hebben.”

Ben je benieuwd geworden naar wat voor moois Rockin’Items te bieden heeft? Bezoek dan de winkel aan de Voorstraat 123 te Dordrecht of neem een kijkje op haar website www.rockinitems.com. En vergeet ze niet te volgen op Instagram, voor een dagelijke dosis mode inspiratie!