Pimento

Waar denk je aan bij het woord Jamaica? Rum? Reggae? Bob Marley? Vakantie? Het is een inkoppertje, maar ik vermoed dat ‘Dordrecht’ niet zo snel in dit rijtje zal staan. Toch kun je sinds een paar maanden een beetje van de Jamaicaanse cultuur ook hier proeven. Gewoon thuis op je eigen bord of in de gezellige zaak aan de Voorstraat in Dordrecht.

Midden in lockdown nummer twee, durfde een jonge ondernemer het aan een eigen zaak te beginnen: Pimento. Waar de naam vandaan komt, verklap ik nog niet. Dat mag trotse eigenaar zelf vertellen. Op de menukaart staan onder andere tapas met een verrassende twist. Culinaire herinneringen die zijn meegenomen uit zijn thuisland (ja, je raadt het al) Jamaica.

Ik schreef er al eens eerder over; eten verbindt, doet mooie momenten uit het verleden herleven èn maakt nieuwsgierig! Daarom sprak ik af met Carlington, het gezicht achter de zaak. Het werd een gemoedelijk gesprek. Wanneer ik een heerlijke kop koffie van hem aangereikt krijg, praten we over zijn jeugd, de liefde voor eten en de reis die hij heeft afgelegd, om vervolgens in Dordrecht uit te komen en te blijven. Kom, ga met mij mee en maak kennis met deze goedlachse ondernemer.

Hi Carlington! Laten we eens beginnen bij jouw beste herinnering aan eten..

Er verschijnt een grote glimlach op Carlington’s gezicht. ’In Jamaica is het normaal dat je op school ontbijt en luncht. Daar heb ik hele goede herinneringen aan. We aten daar geen fastfood of ongezond. Nee op school kreeg je echt lekkere maaltijden zoals kip kerrie of rijst met bonen. Dit was voor alleenstaande ouders of ouders met drukke banen erg prettig, want ze wisten dat hun kinderen op school goed verzorgd werden. Eten is namelijk erg belangrijk in de Jamaicaanse cultuur. Gezellig en goed voor de soul. Veel mensen kunnen er dan ook goed koken. Behalve mijn moeder dan.’ Carlington schiet in de lach. 

Van wie heb jij dan leren koken?

‘Van mijn vader. Hij houdt heel erg van lekker eten en kan goed koken. Voor zijn werk reisde hij naar verschillende landen, waar hij ook kookcursussen volgde. Bij hem at ik dus van alles. Toen ik bijna 17 jaar was, heb ik een half jaar bij mijn vader in Indonesië gewoond. Daarna ben ik naar Singapore verhuisd om een opleiding tot culinair arts / zelfstandig kok te volgen. Culinair arts klinkt leuker, vind je niet? Maar goed, ik wilde niet te ver weg zijn van mijn vader en toenmalige vriendin, die ook in Indonesië woonde. Overdag ging ik naar school en ’s avonds werkte ik bij in restaurants. Op een gegeven moment ben ik verschillende internships gaan volgen, onder andere bij het Hyatt Hotel. Daar heb ik zowel in de Indiase, Maleise, Chinese, Italiaanse en Westerse keuken gewerkt.’

Eigenlijk heb jij al een hele culinaire reis achter de rug?

‘Dat is het mooie van Singapore, daar kan het allemaal. Er wordt op hoog niveau gekookt zonder afbreuk te doen aan de oorsprong. Men kookt er authentiek. Daar heb ik heel veel geleerd.’

Waarom ben je destijds naar Nederland gekomen?

‘Mijn toenmalige vriendin verhuisde naar Nederland, toen ze zwanger van onze zoon was. Hoewel onze relatie geen stand had gehouden, wilde ik wel graag dichtbij mijn zoon wonen. Nadat ik klaar was met mijn opleiding ben ik deze kant op gekomen. Hier heb ik de draad verder opgepakt en ben op verschillende plekken in het land gaan werken als kok.’

Wanneer wist je dat je voor jezelf wilde beginnen?

Er komt een glinstering in Carlington’s ogen. ’Eigenlijk heb ik dat altijd al geweten. Vroeger op school, schreef ik achter in mijn boeken namen op. Over hoe mijn toekomstige zaak zou gaan heten. Ook verzon ik menu’s of dacht ik na over hoe ík gerechten op zou maken. Ik was er echt al heel vroeg mee bezig. Niet zozeer met het idee om er geld mee te gaan verdienen, maar echt vanuit een passie. Daarnaast vroeg ik bij werkgevers om doorgroeimogelijkheden, maar die waren er veelal niet. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik best koppig ben, dus op een gegeven moment dacht ik, dan ga ik het wel zelf doen.’

Stond Pimento ook in het namenlijstje?

‘Ja, Pimento was één van de namen die ik destijds al achterin boeken schreef. Dit is een kruid wat de basis is voor veel Jamaicaanse gerechten. Ik zou in eerste instantie samen met een collega-kok uit Galicië (Spanje) deze zaak beginnen. Pimiento – weliswaar met een ‘e’ extra erin – betekent peper in het Spaans. Deze zaak en onze kaart zou het beste van die twee werelden gaan vormen. Zodoende kozen we ook voor eten in de vorm van tapas. De Jamaicaanse gerechten zijn een mooi aanvulling op bijvoorbeeld een borrelplank. Het is leuk om te zien dat we onze gasten hiermee op een positieve manier kunnen verrassen. Jammer genoeg is de collega-kok in de lockdown teruggekeerd naar zijn geboorteland. Al heb ik daar een hele fijne partner voor terug gekregen! Mijn vriendin heeft haar baan in de zorg opgezegd en samen runnen we nu zaak. Het is prettig dat we elkaar heel goed kennen, soms hebben we aan één blik al genoeg.’

Wat is jouw favoriet van de kaart?

‘Ik ben dol op de Jerk Chicken, maar sindskort ben ik ook fan van een nieuw gerecht: de ‘Pimento Iberico’. Dat is een mals stukje Iberico kotelet samen met oesterzwammen van Kwekersgilde en geroosterde paprika. Ik heb Patrick van Kwekersgilde al gecomplimenteerd met zijn oesterzwammen, die zijn van zeer hoge kwaliteit zo vol van smaak.’

Vind je het belangrijk om met andere lokale ondernemers samen te werken?

‘Vanaf begin af aan, heb ik gezegd dat ik zoveel mogelijk lokaal wil ophalen. Zo hebben we koffie van de Stadsbranderij, de oesterzwammen van Kwekersgilde, thee van het Theewinkeltje, brood van Bakkerij Samen en combineren we soms pakketten met popcorn van AllenBrands Popcorn. Het is heel leuk om op deze manier samen te werken, daarbij hebben ze allen heel goede producten. Ik benoem ze dan ook graag op de menukaart. Hoe leuk als mensen bij mij hebben genoten van het brood en ze nemen daarna nog één bij Bakkerij Samen mee voor thuis?’

Je bent begonnen in januari van dit jaar, te midden in de lockdown. Hoe was dat?

‘De afhaaltijd was moeilijk, maar gelukkig zijn we er goed doorheen gekomen met leuke acties en pakketten. Het was tevens een mooie manier om op laagdrempelige wijze de gasten kennis te laten maken met de Jamaicaanse keuken en naamsbekendheid op te bouwen. Leuk om te merken dat we al snel heel positieve reacties op ons eten kregen! We zijn dan ook heel blij dat we ondanks ons korte bestaan, al best wat vaste gasten hebben. Een aantal bestellen keer op keer hetzelfde. Dat bevalt dan zo goed, dat ze de rest van de kaart niet eens meer bekijken.’ Carlington moet lachen.

Je hebt nu je grote droom, een eigen zaak, gerealiseerd. Zijn er verder nog dromen?

‘We genieten volop van het hebben van deze zaak, het maken van de gerechten en de flexibiliteit om nieuwe gerechtjes op de kaart te kunnen zetten. Ik kan hier lekker mijn creativiteit in kwijt. We zijn heel blij dat we onze gasten nu ook fysiek in de zaak kunnen ontvangen. Wekelijks belt er wel een klant die voorheen afhaalde om te vragen waar we precies gevestigd zijn. Willen ze nu gezellig hier komen eten. Ook ben ik heel blij met de leuke reacties op het Jamaicaanse eten, dat zet mij wel aan het denken. Wie weet – ooit – een Jamaicaans restaurant opzetten zou mooi zijn, maar voor nu is het goed zoals het is. Laten we eerst focussen op hoe het gaat, kijken waar we nog kunnen verbeteren en dan zien we wel hoe het zich verder ontwikkelt.’

Mochten er lezers tussen zitten die je nog niet kennen, hoe zou jij Pimento dan aan ze willen omschrijven?

‘Een gezellige plek voor iedereen, waar je lekker en ongedwongen kunt eten èn met vriendelijk personeel.’ Carlington moet lachen. ‘Je kunt hier terecht voor lunch, avondeten, gezellig borrelen maar ook gewoon voor een goede kop koffie. Waar jij zin in hebt. Kom je uit je werk en heb je geen zin om te koken, kun je ook afhalen. Dat blijven we ernaast houden. Overigens geldt ook dat als je je bord niet leeg krijgt, we het met liefde inpakken om mee naar huis te nemen. Kun je er de volgende dag nog een keer van genieten. Van dinsdag tot en met zaterdag zijn we open van 12.00 tot 21.00 uur. Maar we zijn niet heel strikt in de sluitingstijd hoor. Als het gezellig is, houden we de zaak soms nog even open. Dat is dan toch die Jamaicaanse inslag.’

Na dit interview trek gekregen en wil je graag Pimento met eigen ogen bekijken? Ga dan langs op de Voorstraat 317 of neem een kijkje op de website.

Vergeet Pimento niet te volgen op Instagram en Facebook.