No.38 City Bakery Café

Het moet ongeveer 5 jaar geleden zijn geweest. Mogelijk dat er weer eens een monteur terug moest komen, voor een herstelreparatie in de garantieperiode. Als je denkt met een verbouwing veel mannen over de vloer te krijgen.. Ha! Wacht dan na de oplevering, de garantieperiode maar af. Als een soort wet van Murphy, ontbraken er bij ons achtereenvolgens de bestelde koelkast, bleek in de geleverde wastafel een grote barst te zitten en lekte de dakgoot al na een eerste hevige regenbui. Ik herinner mij nog dat voor dat laatste, de aannemer een dove monteur stuurde. De beste man ging op zoek naar het lek in onze monumentale en volledig houten zolder, met een aansteker.. Doodeng! En roepen heeft geen zin als je àchter hem staat… 

Maar goed, wat ik nog wèl weet, is dat nog vóór de middag, de klus geklaard was. Mijn man was ook thuis en we besloten te gaan lunchen op een locatie, ergens tussen ons huis en de school van onze kinderen. We kwamen uit bij No.38 City Bakery Café. Vriendelijk werden we er ontvangen en namen plaats aan een hoge tafel. Genietend van mijn broodje geitenkaas, keek ik om mij heen. Het was er knus en gezellig. Regelmatig kom ik terug, voor een lekkere kop koffie, lunch met vriendinnen in de tuin (yay! Want ik heb er geen!) of om weer eens de reparatietijd bij de fietsenmaker in de stad te overbruggen. Redenen genoeg haha, om even bij No.38 te landen. En dat is geen straf kan ik je vertellen. Daarom heb ik ook menigmaal tegoedbonnen met kerst, aan ouders en schoonfamilie, cadeau gedaan. Zodat ook zij, lekker konden neerstrijken na een fietstochtje of een bezoek aan de markt. De ‘nieuwe’ eigenaren had ik nog nooit echt gesproken. En in mijn hoedanigheid als schrijvende paradijsvogel, vond ik het tijd worden om kennis te maken met Maud en Tjeerd!

Hi! Wat leuk om elkaar zo via FaceTime te ontmoeten! Ik heb jullie even ‘gegoogeld’ en jullie staan op bartsboekje.com, wat ontzettend tof! En ik zag dat zij Tjeerd ‘TJ’ mag noemen?

Maud: “‘TJ’ begint inmiddels een beetje de bijnaam van Tjeerd te worden haha.. Nou kennen wij toevallig de mensen van Bartsboekje.com, dat zijn vrienden van ons. Zij noemen Tjeerd inderdaad ‘TJ’.” Tjeerd: “En ik vind dat helemaal oké hoor, ik vind ‘TJ’ ook wel chill klinken..”

Jullie hebben de bakery 1 jaar geleden, op 01 april 2019, overgenomen van Maud’s moeder. Hoe is dat zo gekomen?

Maud antwoord “Ja, dat klopt. Mijn moeder is het 5 jaar geleden met 2 partners begonnen en die partners zijn op een gegeven moment uit de zaak gegaan. Het was nooit mijn moeders ambitie om dit in haar eentje te blijven doen. Het was ook best wel zwaar. Ja, en toen kwamen wij.”

Wat deden jullie voor No.38?

Tjeerd: “Daar vóór was ik hotelmanager en Maud werkte destijds bij ‘Instock’ in Amsterdam, een restaurant dat voedselverspilling letterlijk en figuurlijk opnieuw op de (menu)kaart zet. Ik ben iets eerder dan Maud gaan mee gaan draaien in No. 38, om zo het reilen en zeilen van het bedrijf alvast mee te krijgen. Op 01 april van vorig jaar, hebben Maud en ik het samen overgenomen.” Maud vult aan “We hebben elkaar 4 jaar geleden ontmoet op de Hogere Hotelschool in Maastricht. Dus horeca zat al wel in ons bloed.”

En Maud, ik begreep dat jij hiernaast nog werkt als stewardess?

“Ja klopt. Ik wilde al langere tijd stewardess worden, maar daar is tegenwoordige een lange wachtlijst voor. Toen ik hoorde dat ik mocht gaan starten bij de KLM, viel dit toevallig samen met de overname van No.38. Echter heb ik net gehoord dat gezien de huidig situatie met Corona, mijn jaarcontract bij KLM niet wordt verlengd. Dat vind ik echt superjammer. Ik heb het een jaar mogen doen en dat was echt supergaaf. Echt een droombaan, als je het mij vraagt. Maar wie weet, mag ik in de toekomst nog terugkomen.”

Was het goed te combineren met No.38?

Maud vertelt verder. “Ja, dat ging hartstikke goed. Want als je niet aan het vliegen bent, heb je best wel veel tijd thuis. Nu is het zo, dat Tjeerd het operationele deel van No.38 voor zijn rekening neemt en ik mij meer achter de schermen bezig houdt met administratieve zaken en Social Media.”

Is je moeder nog steeds betrokken bij No.38?

Maud: “Ja zeker! Want ze had nog heel veel plezier in het werken in de zaak, dus staat zij nog iedere vrijdag bij ons. En daar waar nodig, is ze er ook altijd.” Tjeerd vult aan. “Zeker toen we op 16 maart te horen kregen dat we dicht moesten gaan i.v.m. corona. Zij was dan ook degene met wie we gelijk zijn gaan zitten, om allemaal plannen te bedenken en door te spreken. Kijk, het is altijd prettig om terug te vallen op ouders, die je goed bedoelde adviezen geven. Maar Maud’s moeder heeft op dit vlak ook zoveel ervaring, dat zij heel gericht advies kan geven. Omdat ze simpelweg weet, waar ze het over heeft.”

Hoe was dat in het begin, toen jullie net No.38 overnamen? Was dat niet vreemd?

Tjeerd: “Dat was niet altijd makkelijk. Voor ons allemaal niet. Omdat Maud’s moeder zo lang eigenaar van de zaak is geweest, en dan opeens weer ‘gewoon medewerker’ werd. En die titel doet haar overigens geen eer aan, want ze doet zoveel meer. Maar dat was voor ons allemaal wel even zoeken. Nu gaat het hartstikke goed hoor en ze is nog nauw bij de zaak betrokken. Op een hele prettige en fijne manier, die voor ons allemaal goed werkt.”

Ja, en dan komt het moment dat de zaak van jullie is.. dan kan mij voorstellen, dat je daar dan ook jullie eigen sausje overheen wil gooien?

Maud: “Ja, wij hebben wel hele duidelijke ideeën en we wilden graag wat aanpassingen doorvoeren. Maar goed, het concept stond en dat werkte heel erg goed. We wilden daar ook niet teveel aan gaan sleutelen. Je wilt ook niet de vaste gasten afschrikken, dat ze gaan denken ‘wat is dit opeens voor hippe tent geworden?’ Dus zijn we stapje voor stapje begonnen. Ik bijvoorbeeld met Social Media, omdat ik het leuk vind om foto’s te maken.” Tjeerd vult aan “Maud is meer van het interieur en wilde daar wat aanpassingen in doorvoeren. Ik was vanuit het werken op cruiseschepen en de Hogere Hotelschool veel structuur gewend en wilde dat meer gaan aanbrengen. Zoals Maud al zei, we hebben het stap voor stap gedaan. Je wilt het toch een beetje ‘eigen’ maken en binnenstappen met het gevoel dat het ‘onze’ zaak is. Dus de muur hebben we een nieuw kleurtje gegeven en de lampenkampen vervangen. Allemaal details, maar dat gaf het wel net een andere look.”

Ja en dan heb vorige week jullie eerste jubileum en dan kun je het niet echt vieren. Wat dachten jullie drie weken geleden, toen jullie hoorden dat alle horeca i.v.m. de corona moest sluiten?

Tjeerd: “Ja shit natuurlijk! Er was heel even lichte paniek, maar gelukkig konden we de knop wel heel snel omzetten. Een week voordat we dicht moesten, hebben we heel hard gewerkt aan het verven van de terrasmeubels en nieuwe planten en potten aangeschaft. We waren helemaal klaar voor het terrasseizoen! Dus toen dit bericht kwam, was het wel even schrikken. Maar goed, dat doet iedereen. En gek genoeg komen er dan toch allemaal creatieve ideeën, zoals de giftcard actie, waar wij één van de eersten mee waren. Of de paasbox voor de Paasdagen. Gelukkig slaat het allemaal aan.” Maud geeft aan ook gelijk te zijn gaan rekenen. “Hoelang mag het duren? Dat is heel spannend en echt niet leuk.”

Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Wel vind ik het heel mooi om te zien, hoe snel jullie dan zijn gaan schakelen en met creatieve ideeën komen. Hoe gaat het nu met jullie, hebben jullie voldoende opdrachten?

Maud reageert: “Ja, het gaat goed met de acties en de lunch op bestelling. We moeten het niet gaan vergelijken met hoe het normaal zou zijn gegaan, maar we staan er heel positief in. Wij blijven met leuke ideeën komen en als de mensen ons blijvend weten te vinden en bestellen, overleven we het wel. Maar je wilt het liefst gewoon open zijn en het terras vol hebben.”

Tjeerd laat weten, al dingen te moeten gaan ‘laten’ door deze situatie. Zo zou het stel op 31 augustus van dit jaar gaan trouwen en denken ze erover om het uit te stellen.

Tjeerd legt uit. “We hadden zeg maar, nog een goede zomer nodig qua spaargeld, om een mooi feest te kunnen bekostigen. Dus áls het al doorgaat, dan wordt het een kleiner feest..” Tjeerd grapt “misschien dat dan nog maar 1 van ons mag komen..” en geeft een knipoog naar Maud.

Dat kan de sleutel tot een succesvol huwelijk zijn haha.. Hoe is het eigenlijk om sinds een jaar echt samen te werken? Of moet ik dat aan jullie allebei apart vragen?

Maud lacht en geeft aan dat ze elkaar erg goed aanvullen. “Tjeerd is operationeel heel sterk en kan heel lang op de werkvloer staan te bikkelen. Ik vind dat ook leuk, maar niet voor heel de week. Daarentegen vind ik het echt leuk, om mij met de administratie bezig te houden.” Tjeerd: “Ja, nu je het zo vraagt.. en terugkijkend op afgelopen jaar, is er eigenlijk nog geen één moment geweest, dat we het echt niet met elkaar eens waren.”

Hoelang zijn jullie al samen?

“Op 08 mei van dit jaar, zijn we 4 jaar samen” antwoorden ze samen in koor.

En jullie gaven al aan, elkaar van de Hogere Hotelschool te kennen. Hoe is dat ontstaan?

Tjeerd legt uit 5 jaar ouder te zijn dan Maud. Hij is op zijn 24ste gestart met het eerste jaar van de Hogere Hotelschool, terwijl Maud daarentegen al in haar laatste jaar zat. Tjeerd heeft jaren in de horeca op cruiseschepen gewerkt, maar door een gescheurde kruisband moest hij noodgedwongen terug naar huis voor een operatie en herstelperiode. Eenmaal thuis herstellend, besloot hij te starten aan de Hotelschool. Tjeerd heeft de hotelschool uiteindelijk niet afgemaakt, Maud wel. Maud glimlacht. “Ja, dat had zo moeten zijn. Dat wij elkaar toen ontmoetten. En ja, onze eerste ontmoeting.. dat was eigenlijk op een gewone studentenborrel haha.” Tjeerd kijkt haar aan en zegt “Nou, ‘gewoon’? Mijn huisgenoot organiseerde een borrel bij ons thuis en had de huisgenoot van Maud uitgenodigd, om de borrel mee te organiseren. Maud en ik kenden elkaar nog helemaal niet! En toen kwam Maud haar huisgenoot ook nog eens te laat, dus ik zei nog tegen mijn vriend ‘nou lekker dan, bel maar af! Daar heb ik nu echt geen zin in!’ Maud moet lachen en kijkt Tjeerd verliefd aan “Ja, mijn huisgenoot en ik kwam dus iets later aan. Maar toen Tjeerd de deur open deed, dacht ik wel gelijk van ‘wow’! En dat dacht Tjeerd ook! Dus van beide kanten was het gelijk liefde op het eerste gezicht.” Tjeerd: “Dus ordinaire studentenborrel klinkt minder leuk, dan hoe het ècht was!”

Haha.. ja we moeten wel het goede verhaal vertellen natuurlijk! Zijn jullie allebei ook Dordtenaren?

Maud knikt “Ja, ik wel. Tjeerd komt uit Bunnik, onder Utrecht. Na de Hotelschool zijn we in Utrecht samen gaan wonen omdat daar Tjeerds hart lag en ik het ook een superleuke stad vond. We wilden ook na de overname van No.38 op en neer blijven pendelen maar dat hebben we slechts 1 maand gedaan. We zijn naar Dordrecht verhuisd want dat was gewoon veel handiger! En we hebben hier ook een superlekker appartement gevonden.”

Tjeerd, wat vind je van Dordrecht?

“Ja eigenlijk hartstikke leuk! Ik heb door de jaren heen veel gereisd. Door het varen met cruiseschepen, was ik nooit langer dan 24 uur op 1 plek, maar ik lijk nu wel mijn rust gevonden te hebben. We wonen ook prachtig in de Museumstraat, uitkijkend op de prachtige museumtuin. Volgens Google Maps op wel 150 meter van de zaak vandaan haha. Dus dat is ook echt heel fijn. Wel is het zo, dat het hier om 18.00 uur stil is. Dat is gewoon zo in Dordrecht. Maar dat vind ik niet zo erg, het creëert ook wel rust. En alles kunnen we met de fiets of scooter aan doen, dat is ook heel chill.”

Wat is jullie favoriete moment van de dag?

Tjeerd roept meteen “Rush hour! Dat vind ik het lekkerste! Als het helemaal bomvol zit, iedereen echt zijn eigen taak heeft en het gestroomlijnd loopt. Ieder personeelslid weet wat hij moet doen, doet zijn stinkende best om het allemaal voor elkaar te krijgen en je ziet dat het zonder overleg goed loopt. Ja, dat vind ik ècht gaaf om te zien.”

Hoe groot is jullie team eigenlijk?

Tjeerd: “We hebben 10 medewerkers. Niet allemaal fulltime natuurlijk, maar in de zomer zijn we op drukke dagen wel met zo’n 6 medewerkers in de zaak aanwezig. Weliswaar verspreid over terras, tuin en de zaak. Maar goed, de ruimte binnen is niet zo heel groot, dus we mogen allemaal niet uitdijen haha.”

Wat is het leukste dat je in het afgelopen jaar hier hebt meegemaakt?

Tjeerd: “Toen wij de zaak net over hadden genomen, ging direct het drukste seizoen van start. We waren in het begin zoekende en ik weet nog dat we hier zo’n 3 maanden aan het werk waren en ik merkte dat we in de flow begonnen te geraken. Dat vond ik heel mooi. Ja èn.. ik bakte hiervoor nooit taarten maar dat is natuurlijk onze specialiteit. En nu kan ik ècht hele lekkere maar ook mooie taarten bakken. Dat ik nog wel eens denk ‘komt dat uit mijn handen?’ Dat vind ik wel echt heel cool.”

En voor jou ook handig en lekker, Maud?

Maud:”Nou ik zal je vertellen, ik houd helemaal niet zo van zoetigheid haha. Ik ben meer van het hartige. Dus die pot met Nachos die in de zaak staat, die pak ik aan het einde van dag en dan ben ik helemaal gelukkig! Ik ben niet zo’n snoeperd. En als je constant met gebak werkt, dan heb je op een gegeven moment ook niet meer de neiging om het te eten. Dan zie je het te vaak.”

Jullie zijn zoals gezegd nu een jaar aan het ondernemen. Wat hebben jullie afgelopen jaar geleerd?

Tjeerd: “Dat het nooit af is. Elke dag krijg je ideeën en moet je kijken, wanneer je iets kan uitvoeren. Vaak ben je daar tussendoor mee bezig, of juist s’ avonds of op onze vrije dagen (de zondag en de maandag). Soms heb je net de nieuwe menukaart af en krijg je al ideeën voor een volgende menukaart. Maar goed, dat is ook de charme van het ondernemen.”

Dat kan ik mij goed voorstellen. Eigenlijk sta je als zelfstandig ondernemer 24/7 aan. Hoe zorgen jullie dan voor een goede balans tussen werk en privé?

Maud: “Je slaat hiermee de spijker op z’n kop! Afgelopen jaar hebben we wel gestruggeld. We zijn nog zoekende daarin. Wanneer hebben we het over het werk en wanneer niet? Nu moet ik ook zeggen, dat ‘het hebben over het werk’ ook niet als vervelend wordt ervaren. Maar je merkt wel dat het belangrijk is, om ook af en toe even ‘uit’ te staan. We zijn nu net een jaar bezig en denken wel na, over hoe we wat meer rust kunnen creëren. Maar goed, we hebben altijd gezegd dat we op zondag echt niks aan de zaak zouden doen en dat hebben we ook goed volgehouden, maar nu spelen we wel met het idee om straks toch op de zondag open te gaan. En dan is het weer even opnieuw zoeken naar de balans.”

En wat zijn voor jullie manieren om te ontspannen?

Tjeerd: “Heel veel sporten.” Maud vult aan “We houden ook heel veel van wandelen dus dat doen we ook regelmatig. En lekker uiteten gaan is ook helemaal ons ding.”

Wat zouden jullie nog heel tof vinden om te doen qua ondernemen?

Maud: “Het lijkt ons heel gaaf, om wanneer de mogelijkheid zich voordoet, de zaak naar boven door te trekken. Omdat het pand nu eenmaal veel groter is, dan alleen beneden. De bovenverdieping wordt momenteel nog als woning, aan iemand anders verhuurd, maar als die mensen er met de tijd uit zouden gaan.. En ik zou het heel gaaf vinden, als we het concept zouden kunnen uitbreiden met de verkoop van interieur accessoires. En ooit een tweede vestiging.. ja we denken graag groot haha.” Tjeerd: “Toen we vorig jaar begonnen, hadden we afgesproken om het een jaar lang aan te kijken en niets te veranderen. Ik denk dat we na een maand al, kleine aanpassingen hebben doorgevoerd. Ideeën komen en gaan. Er staan ook ideeën  op het lijstje, die nog niet realistisch zijn om door te voeren. We hebben een prachtige zaak en als we binnen stappen, dan vind ik het echt een supervette plek. Ja tuurlijk, op den duur zouden we graag wat groter willen. Maar goed, al onze wensen hebben te maken met de zaak. We blijven graag dromen.”

Mochten er mensen zijn die No.38 nog niet kennen. Hoe zouden jullie, in je eigen woorden, No.38 City Bakery Café willen omschrijven?

Maud mag van Tjeerd aftrappen. “Wij hebben een hippe bakery, waar je lekker kan lunchen. Zie het als een Dordtse huiskamer, waar je elkaar kunt ontmoeten met een kop thee en iets lekkers erbij. Ook de wat eenzamere oudere, die voor een kop koffie en een praatje langs komt, is welkom.“ Tjeerd vult aan “We hebben een mooie kaart met allemaal hoogstaande producten er op. Alles is vers en van kwalitatief hoog niveau. Daar bezuinigen we niet op. Onze koffie is ook echt heel goed. Daarbij hebben we een hele gezellige, knusse achtertuin. Zo’n achtertuin heeft bijna niemand in de binnenstad! Daarbij hebben we een mooi terras aan de voorkant, aan het Statenplein. Het personeel is heel vriendelijk, daar selecteren we ze ook op. Eigenlijk is het gewoon één knusse en gezellige bende. Je bent bij ons geen nummer.”

Wat maakt jullie werk het allerleukst?

Tjeerd glimlacht. “Het is echt een hele fijne plek om te werken. Het is hard werken, maar echt met een ontzettende oprechte glimlach op mijn gezicht. Vandaag kwam een vaste gast van ons langs, met een mooie bos bloemen voor Maud. Omdat hij te horen had gekregen, dat haar contract bij de KLM niet wordt verlengd. Dat is zo attent! En we krijgen in deze gekke tijd ook kaartjes van allerlei gasten binnen. Iedereen is zo betrokken. Een andere gast fietste vanmorgen langs en riep ‘als jullie het niet meer redden financieel, bel me maar!’ Dat is zo ontzettend lief! Het contact met onze gasten is gewoon heel goed. We hebben zelf ook al onze vaste oudere gasten, een kaartje gestuurd om ze te laten weten dat we aan ze denken. En van sommige krijg je dan weer een reactie terug. Met sierlijke handschriften. Echt heel leuk.” Maud knikt. “Ja, als je voor jezelf werkt, gaat daar zoveel passie en plezier in zitten. Fijn om te zien, dat de gasten dat ook merken.”

Ben je benieuwd naar al het lekkers dat No.38 City Bakery Café je te bieden heeft? Kom dan eens langs! Je vindt No.38 aan de Nieuwstraat 38 te Dordrecht.

Voor meer informatie, neem je een kijkje op de website www.no38citybakerycafe.nl. En vergeet ze niet te volgen op Instagram!