No. 28 Wonen & Lifestyle

Een huis inrichten is wat mij betreft een project van járen. Het is nooit af. Ze zeggen ook wel eens dat je huis een afspiegeling is, van wie jij als mens bent. Dus ook bij het inrichten zul je dan goed moeten weten wie je dan eigenlijk bent en hoe je het dichtbij jezelf kunt houden. Grappig genoeg helpt het ouder worden je daar een beetje bij, vind ik. Het steeds minder van mezelf moeten, die lat iets lager mogen leggen maakt dat het niet allemaal zo perfect meer moet. In tegendeel juist! En zo zijn we van een strak Scandinavisch en voor ons doen minimalistisch ingericht huis (toen we hier net woonden) toch weer in een soort van – ik noem het – Pipi Langkousfase beland en dat past eerlijk gezegd wel beter bij ons. In zekere zin is het ook een afspiegeling van wie wij zijn. Een tikkeltje chaotisch af en toe maar altijd ruimte voor gezelligheid. Liefde voor natuurlijke materialen, de al eerder genoemde junglefever gemixt met een vleugje ‘beachy vibe’. Want oh, wat houden wij van het strand en de zomer.

En hoewel mijn man iedere keer denkt dat het huis nu echt wel ‘af’ is (lees: we dus niets meer nodig hebben.. haha) kan ik er enorm van genieten af en toe iets aan de verzameling toe te voegen. Voor de corona had ik dan ook een soort ritme om op vrijdagochtend na het sporten en ontbijten bij Francis, even een rondje te maken door de stad. Vlak voor de kerst trof ik bij No. 28 een prachtige keramieken karaf aan, die gedurende de feestdagen als center piece op de eettafel de show mocht stelen, in al haar eenvoud welteverstaan. ‘Ze’ had niet meer nodig dan wat mooie Eucalyptus, een Amarillys en een tak met rode bessen eraan. Inmiddels doet ze dienst op het dressoir met prachtige pioenrozen erin. Bij iedere aanblik, kan ik er nog van genieten.

Daarom ging ik langs bij Miranda en Marian van No. 28, om eens kennis te maken met de gezichten achter inmiddels al weer 3 stenen winkels en een webshop. Ga je met mij mee?

Hi Miranda en Marian, leuk om hier te zijn! Vertel eens, hoe is No. 28 eigenlijk ontstaan?

Marian lacht. “Het begon allemaal doordat Miranda destijds een webwinkel wilde gaan beginnen en aan mij vroeg doe je mee?”

Oh, vertel Miranda! Waar kwam het idee vandaan om samen met je schoonzus te gaan ondernemen?

Miranda: “Ik speelde al vaker met het idee om een webshop te beginnen waarin ik woonaccessoires wilde gaan verkopen. Ik had destijds een baan in de zorg en wilde iets heel anders. Daar komt bij dat ik ook wist, dat interieur helemaal Marian haar ding is, dus het leek mij ontzettend leuk om het samen met haar te doen. En zo geschiedde! We zijn in 2008 gestart met de webshop onder de naam ‘Amarand Landelijke Woondecoratie’. Van lieverlee zijn we op fairs en markten gaan staan en daar kwamen we achter, dat we het contact met de klanten nog vele malen leuker vonden. Zodoende zijn we rond gaan kijken naar een stenen winkel.”

Jullie zijn in 2011 gestart met No.28. Hoe is dat zo verlopen?

Marian: “Ik woonde in de Nieuwstraat en had zicht op een pand dat vrij kwam. In de toenmalige lingeriezaak hing op het raam ‘opheffingsuitverkoop’. We zijn binnengestapt en hebben een praatje gemaakt met de toenmalige huurster. Deze dame had nog een huurcontract lopen voor 1,5 jaar. Dat was voor ons eigenlijk een heel mooi tijdsbestek om uit te proberen of een stenen winkel zou lopen. En doordat we al over voorraad beschikten, konden we vrij snel starten.”

Dat heeft heel goed uitgepakt. Heeft de tijd nog meegespeeld?

Marian: “Ja, ik denk wel dat we de tijd mee hebben gehad. We zijn bijvoorbeeld nagenoeg gelijktijdig begonnen als een aantal woonmerken, zoals HK Living. Nu liggen hun producten wereldwijd in winkels, maar destijds hebben wij nog aan de wieg gestaan.”

Ah dat is leuk om te horen. Maar HK Living is heel anders dan de landelijke woonstijl waar jullie eerste naam van de webshop naar verwees. Was de verandering van woonstijl mede een reden om van naam te veranderen, toen jullie het pand op nummer 28 gingen betrekken?

Miranda: “Ja klopt, we hebben heel bewust voor een nieuwe naam gekozen. We wilden een wat kortere naam, die ook wat meer pakkend zou zijn en makkelijk te onthouden was. Toen we met de winkel gingen starten hebben we de naamsverandering ook direct doorgevoerd in de webshop en die gelegenheid aangepakt om de website gelijk ruimer en professioneler op te zetten. Zowel winkel als webshop gingen vanaf dat moment als No. 28 wonen&lifestyle door het leven.”

Dan ben ik wel heel erg benieuwd, hoe je er bij komt om op een gegeven moment, een tweede winkel in Barneveld te starten?

Marian glimlacht. “Ik was een keer in Barneveld met iemand die daar ook woont en ik zag meteen al dat het een heel leuk en gezellige plaats is. Barneveld heeft een leuk centrum met veel eigen ondernemers maar het ontbrak nog aan een winkel als de onze. Degene met wie ik daar was gaf aan, dat wanneer wij nog een tweede winkel in Barneveld wilden openen, zij deze vestiging wel wilde runnen. Niet veel later ontvingen wij van haar een foto met daarop een leegstaand pand en je raadt het al.. ook op nummer 28! Ook hier hadden we weer het geluk, dat we een huurcontract over konden nemen voor 2 jaar. Omdat Barneveld echt een regiofunctie heeft en een groeigemeente is, zijn we het gewoon gaan doen!”

En wanneer bedachten jullie dat er nog een derde vestiging moest komen?

Marian: “Wij merkten aan onszelf dat wij het op een gegeven moment niet leuk meer vonden in het pandje aan de Nieuwstraat. Want we zagen dat we potentie hadden om te groeien maar we letterlijk de ruimte niet hadden. De producten kwamen niet helemaal tot zijn recht. Daar komt bij dat we zagen dat onze leveranciers hun assortiment gingen uitbreiden. Hier zaten hele mooie items zoals lampen en kasten tussen, maar die konden we al helemaal niet kwijt.”

Ja en niet alleen jullie leveranciers, jullie zijn zelf met de tijd ook flink gegroeid qua assortiment..

Marian: “Klopt. Het interieur neemt een belangrijke plaats in bij veel mensen, mede door de vele interieurprogramma’s die je ziet op tv en tijdschriften. Daar hebben wij met No. 28 goed op ingespeeld en bekende merken binnen gehaald.”

In dit pand, jullie derde vestiging, zat voorheen een bar/restaurant. Hoe kom je er dan bij, hier een woonwinkel van te maken?

Marian: “Klopt. Dit pand stond al heel lang leeg. Op een gegeven moment zijn Miranda en ik hier gaan kijken en het was aan de binnenkant heel donker qua kleurgebruik. Maar daar kijk ik wel doorheen. Ik viel direct voor het hoge plafond en de industriële uitstraling. Ik zie vrij snel wel wat je van een ruimte kan maken.”

Miranda glimlacht. “Dat is wel echt Marian haar gave.”

Had je dat vroeger als kind ook al Marian?

Marian: “Ja, ik heb altijd al dat gevoel voor interieur en styling gehad. Jaren voordat we aan een webwinkel begonnen, ben ik weer terug naar school gegaan om verder te gaan met interieurstyling. Ik heb voor familie en vrienden destijds één en ander gedaan maar toen de winkel kwam, heb ik al mijn energie daarin gestoken. Toch bleef het kriebelen en Miranda zei ook steeds vaker dat ik daar weer iets mee moet gaan doen. Dus sinds afgelopen september, ben ik weer projecten aan gaan nemen.”

Wat ontzettend leuk! Kun je wat vertellen over de projecten die je hebt gedaan?

Marian glimlacht. “Ik heb al bij een aantal particulieren thuis projecten mogen doen en nu zit ik in de afrondende fase van Pheadra in Dubbeldam. Dit is een centrum voor mensen met die met kanker worden geconfronteerd. Het zit in een oude school gevestigd. Alleen al de buitenkant van het pand is ontzettend mooi. Een prachtig project wat ik heb mogen inrichten.

Miranda, jij kwam met het idee voor de webwinkel. Waar komt bij jou die passie voor ondernemen vandaan?

Miranda: “Ondernemen is iets wat ik altijd al erg leuk heb gevonden. Het organiseren en alles inregelen van webshop tot aan winkel. Daar word ik heel gelukkig van.”

Waar letten jullie op, als jullie gaan inkopen voor de winkel?

Miranda: “Dat hetgeen we inkopen nog niet overal ligt. Het mogen de meer bijzondere items zijn, van goede kwaliteit. En soms zijn het juist de verhalen achter een merk, die ons aanspreken zoals die van fairtrade organisaties Earthware en A beautiful Story bijvoorbeeld.

Marian: “We vinden het ook leuk om jonge ondernemers, die net een nieuw label opzetten, een podium te bieden in onze winkel. Het is eigenlijk een combinatie van kleine en grotere merken, die klanten bijvoorbeeld zouden kunnen herkennen uit woonmagazines of woonprogramma’s op televisie.

Merken jullie dat Dordrecht de afgelopen jaren populairder is geworden bij toeristen?

“Ja heel erg!” vervolgt Miranda “zeker bij Belgen. Ik heb vorige week alweer de eerste Belgische toeristen binnen gehad! Er schijnt namelijk een paar jaar geleden een heel artikel over Dordrecht in het Antwerps Gazet te hebben gestaan en sindsdien merken wij wel, dat er veel meer Belgische toeristen naar Dordrecht toe komen. Maar ook Nederlandse dagjes toeristen, die het sfeervolle Dordrecht willen ontdekken.”

Marian: “Het Dordrechts Museum heeft de afgelopen jaren een aantal zeer goedlopende tentoonstellingen gehad, dat merken wij ook. Vele bezoekers lopen daarna even hier langs en Koningsdag 2017 heeft een enorme boost aan de stad gegeven. Dordrecht is natuurlijk ook een prachtige stad om te bezoeken!”

Zijn er nog dromen voor No.28? 

Miranda: “Voor nu is het goed zo. Maar… wij kennen onszelf inmiddels ook wel een beetje haha.. We weten ook dat na een paar jaar, als alles een beetje staat en goed loopt, het zomaar weer kan beginnen te kriebelen…”

Marian: “Ik denk dat dat ook wel een beetje ondernemer eigen is. Mijn hoofd staat nooit stil, er borrelen altijd wel weer nieuwe ideeën op. Het zit een beetje in mijn bloed.”

Laatste vraag. Waar zijn jullie na al die jaren ondernemen, het meest trots op?

Miranda: “Ik vind het wel heel leuk om te zien dat we met onze winkels een soort begrip aan het worden zijn. En dat bedoel ik echt niet arrogant. Maar meer dat mensen ons steeds vaker al kennen en weten te vinden.”

Dat vind ik helemaal niet arrogant, ik denk dat dit juist jullie verdienste is! En jij Marian?

Marian: “Dat we een mooie, grote klantenkring hebben mogen opbouwen. Ik vind ondernemen heel erg leuk en dat we met onze onderneming een onderdeel van de stad mogen zijn. Een mooie toevoeging.”

Ben jij benieuwd wat voor moois No.28 wonen & lifestyle misschien wel voor jouw (t)huis te bieden heeft, neem dan eens een kijkje in hun twee winkels, beide gelegen aan het Statenplein in Dordrecht.

Of bezoek de website https://www.no28wonen.nl en vergeet niet ze te volgen op Instagram!