Make Room

Het was anderhalf jaar geleden. Ik zag het direct aan zijn gezicht. Mijn zoon kwam de school uitgelopen en hij liet zijn koppie hangen. We mochten er op het schoolplein niet over praten. Eenmaal een paar straten verder, kwam het hoge woord eruit. Hij had een onvoldoende gekregen voor een toets. Zijn eerste. Ik sloeg een arm om hem heen en nam hem mee. Naar Het Magazijn, voor een kop warme chocomelk met slagroom. Ik troostte hem. Dit was de eerste, maar zou zeker niet de laatste zijn. En omdat ik wist hoe hard hij zijn best had gedaan met leren, werd ik ook niet boos. Want waarom zou ik? En terwijl wij hier samen zaten, viel mijn oog op de trap naar boven. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en na het afrekenen besloten we nog even een kijkje te gaan nemen. Het kijken werd beloond. De bijzondere conceptstore, Make Room genaamd, viel direct in de smaak. 

De feestdagen die daarna volgden, werden een ‘makkie’. Want de leuke washi-tape ging in de schoen, de mooie mokken in de zak van Sint en onder de boom lag een lief gehaakte wandhanger, in de vorm van een hertje, voor mijn dochter. Met de Valentijn, kreeg ik van mijn man een te grappige tas van Helen B. Heb ik mijn tijdschriftenverzameling afgelopen jaar keurig opgeruimd in de zalmroze kratjes. En kwam mijn dochter pas thuis met een prachtige gedichtenbundel. Je ziet het, met enige regelmaat, doen wij er even een rondje. Hoogste tijd om Susanne de Ries, het gezicht achter de winkel en webshop, te interviewen. Want waar komt die liefde voor unieke items vandaan? We gaan FaceTimen!

Hi Susanne, ik las dat je in 2016 de webshop Make Room hebt overgenomen. Hoe is dat zo gekomen?

“De webshop volgde ik via FaceBook en zag dat de toenmalig eigenaresse, de webshop van de hand ging doen. Zowel een vriendin als ik, zaten thuis met een burn-out, toen dit voorbij kwam. Ik  stuurde haar een berichtje ‘Moet je kijken hoe leuk! Zal ik dit doen of zullen we het samen doen?’ Mijn vriendin koos voor dat laatste. En toen ging het allemaal best wel snel. Al gauw zijn we alle spullen gaan ophalen. Die moesten we nog ergens kwijt! Thuis hadden mijn man en ik net een speelruimte achter de televisie gemaakt, voor de kinderen. Maar die werd tijdelijk weer omgebouwd, als opslag voor de webshop haha.”

Nu doe je het alleen toch?

“Ik heb het een jaar samen met die vriendin gedaan. Na een jaar is zij andere dingen gaan doen en ben ik alleen verder gegaan. Inmiddels was ik helemaal gestopt met mijn baan als juf in het basisonderwijs en wilde er vol voor gaan. Ik ben mij verder gaan verdiepen, in alles wat er bij een webshop komt kijken. Ik wilde er nog meer over leren en dat heb ik eigenlijk nog steeds. En elke dag leer ik wel weer iets nieuws bij, dat vind ik juist heel erg leuk. Het blijft uitdagend.”

Bij het overnemen van de webshop, heb je ook de producten overgenomen. Maar op een gegeven ogenblik, moet je zelf gaan inkopen. Waar let jij dan op?

“Ik houd van unieke items en woonaccessoires. Daarom koop ik graag bij (kleine) ontwerpers in. Er zit vaak een mooi verhaal aan vast en het is met passie gemaakt. Het is heel mooi om te zien, hoe trots de ontwerpers zijn op hun eigen ontwerp en de producten. Ik bied ze daarom graag een podium aan, in mijn winkel of webshop. De producten moeten mij aanspreken en het moet een goede aanvulling zijn, op het huidig assortiment. Ik vind duurzaamheid belangrijk en daar let ik steeds meer op bij het inkopen. Verder vulde ik het aan met wat grotere merken. Maar ik heb gemerkt, dat die behoefte bij mijzelf afneemt. Kleinere merken vind ik vaak interessanter en leuker. Daarbij zie je dat grotere merken, een grote minimale afname voor inkoop vereisen, wat in mijn geval zou betekenen, dat dan meer dan de helft van mijn winkel uit slechts 1 merk bestaat. Terwijl ik juist die diversiteit zo leuk vind! De meeste producten koop ik dus in Nederland en soms ook België. Ik vind zelf de Belgische klant erg interessant, omdat ik zie dat die vaak net iets meer durft in huis en creatief inkoopt. Het is net een tikje gewaagder. Ja, en daarnaast vind ik het heel erg leuk om het geheel in de winkel aan te vullen met vintage accessoires.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Inspiratie haal ik uit leuke steden waar ik kom, maar ook uit evenementen als de Dutch Design Week en Wander (in België). Hier ga ik ieder jaar met mijn man naar toe en dan komen we met zóveel leuke ideeën en nieuwe plannen terug! En de vintage haal ik van rommelmarkten uit Frankrijk.”

Ben je vintage accessoires er gelijk bij gaan doen of is dat er later bij gekomen?

“Nou, ik ben dat gelijk in de webshop er bij gaan doen. Ik koop al jaren vintage spullen en dat was eigenlijk ook de inspiratie om iets voor mijzelf te gaan beginnen. Ik wilde mijn vondsten gaan verkopen.”

Hoe ben je bij de rommelmarkten in Frankrijk gekomen?

“Dat komt eigenlijk doordat mijn ouders een vakantiehuis in Frankrijk hebben. Mijn ouders komen uit Amsterdam en Rotterdam. Ik ben zelf in Dordrecht opgegroeid maar zij konden hier uiteindelijk niet helemaal aarden en hebben jaren geleden een vakantiewoning in Frankrijk gekocht, waar ze regelmatig verblijven. Het is wel grappig, want het is in eerste instantie een beetje uit verveling ontstaan doordat mijn ouders in een dorpje zitten, waar niet zoveel te doen is. Dus ging ik, als ik met mijn gezin bij ze was, zoeken naar waar leuke marktjes in de buurt waren. Dat werkte echter verslavend, want ik vind het echt superleuk om daar alle marktjes af te struinen! Vaak is er ook muziek en lekker eten… er hangt een hele fijne sfeer. En je vind er nog echte vintage schatten!”

Van wie heb je die verzameldrang?

“Haha.. van mijn vader. Die had vroeger al een leuke vintage verzameling. Daar ben ik mee aangestoken. Op een gegeven ogenblik raakte de schuur van mijn ouders een beetje vol. Dus toen dachten we ‘wat gaan we hier nu eens mee doen?’ En toen kwam de webshop Make Room voorbij! Dus toen bedacht ik, dat ik daar wel een leuke combi van kon maken.”

En hoe bepaal je de verhouding tussen nieuwe items en vintage?

“Nou.. de laatste tijd heb ik even wat minder vintage in de winkel en webshop gehad maar ik heb eigenlijk nog zoveel leuke spullen. Ik moet er weer foto’s van gaan maken en het er op gaan zetten. Want een huis heeft wel een beetje vintage nodig, vind ik. Om het levend te maken, een eigen sfeer te kunnen creëren, dat geeft een huis karakter.”

Ik vind het heel knap dat je de mooie items er tussenuit weet te vinden. Ook ik bezoek marktjes op vakantie, maar ik heb er niet echt oog voor, geloof ik.

“Dat duurde bij mij ook een tijdje, maar inmiddels heb ik jarenlange ervaring haha.. Een vriendin van mij zei pas ‘Suus, hoe vind jij dat allemaal?’ Ik weet het ook niet. Ik hoef niet heel lang bij een kraampje te staan. Ik kijk goed om mij heen en dan vallen de juiste stukken vanzelf wel op en neem ik ze mee. En dat naar marktjes toe gaan, vind ik ook heel leuk om te doen. Het is ook erg fijn, dat de kinderen het ook steeds leuker vinden.”

Wat is je mooiste vondst?

“Ja dat is een goeie. Mooie vintage kasten heb ik gevonden, die staan door het hele huis heen. Ik houd erg van rotan.” En dan staat Susanne op en neemt ze me (via het beeldbellen) mee naar een kast en wijst het aan. “Maar ook dit kleine standbeeldje van een pelikaan. En zie je daarnaast dat lampenkapje staan? Dat soort dingetjes, daar word ik héél blij van.”

En hoe neem je al die schatten mee naar huis?

Susanne moet lachen. “Nou, het scheelt dat mijn man Jeroen een bedrijf heeft in stand- en decorbouw (GenG Design) en zodoende over een bus beschikt. We hebben gelukkig ook een best ruime auto en Jeroen is een meester in de auto inpakken. Die puzzelt en puzzelt, totdat alles er in past en mee naar huis toe kan. We vullen elkaar daar goed in aan.”

Ga je vaak naar je ouders in Frankrijk?

“Ja we gaan minimaal 3 keer per jaar. Sowieso in het voorjaar, met de zomer en met de kerst. Maar ook in Nederland, vind ik steeds vaker leuke plekken met vintage spullen. Onlangs heb ik iemand via Instagram gevonden. Zij heeft hele mooie vintage meubels en zij heeft mij ook andere leuke adresjes getipt.”

Wat is het gekste, dat je ooit hebt gedaan om aan vintage te komen?

“Ik zag een keer een oud huis op Funda staan en toen heb ik de makelaar gebeld met de vraag of ik in contact mocht komen met eigenaren. Om bepaalde spullen, die ik op de foto’s had gezien, over te nemen. Dat is toen gelukt. Maar ik merk het ook, met mensen in mijn omgeving, wanneer ze weten dat ik vintage verzamel.. Als je laat blijken, dat je de waarde van het product er nog van in ziet, dan gunnen mensen het je ook wel.”

Raakt je huis dan niet op een gegeven moment heel erg vol? Kun je wel afstand doen van spullen?

“Van sommige spullen wel, van sommige spullen niet haha.. en gelukkig heeft Jeroen een grote loods voor zijn werk, dus daar staat ook nog wel het één en ander opgeslagen.” Susanne zucht. “Zo, heb ik bijvoorbeeld een grote roze rolkar met allemaal roze bakken erin. Die staat nu helemaal vol met speelgoed en ik denk wel eens, dat ik er een beetje klaar mee ben. Maar dan zie ik hem weer bij een ander die hem ook heeft, op een foto staan en dan denk ik ‘ah, nee, hij is wel echt cool!’ En dan durf ik er toch geen afstand van te nemen, bang dat ik er spijt van krijg.”

Nou had je de webshop al twee jaar voordat er een winkel kwam. Hoe is eigenlijk de samenwerking met Het Magazijn ontstaan?

“Nou, ik had al eerder wat spullen verkocht uit mijn webshop, in kinderkledingwinkel ‘Kind Zo Blij’. Ik ben bevriend met de eigenaressen, maar was ook op zoek naar een betaalbare ruimte om samen met vriendinnen iets te gaan ondernemen. Ik raakte in gesprek met Safak Zengin en Fokke Wagner, de eigenaren van Het Magazijn. Ik kende hen nog van vroeger. Ze wilden graag op de eerste etage, aan verschillende winkels ruimte bieden. Dit was een hele mooie kans voor Make Room! Alledrie zijn we heel blij dat we het zo hebben kunnen vormgeven.”

Hoe kies je wat je in de winkel fysiek neerzet en wat je alleen in de webshop houdt?

“Dat probeer ik altijd een beetje uit. Ik zet dan bijvoorbeeld een item een tijdje in de winkel en dan kijk ik of het loopt. En ik wissel het regelmatig om. Ik probeer wel altijd een beetje eenheid te creëren in de winkel, zodat het wel echt ‘Make Room’ is en niet van alles wat. Dat geldt ook voor de vintage. Komende tijd zullen er meer kleinere items, zoals mooie bordjes in de winkel komen en wellicht dat met de tijd, dit weer aangevuld wordt met grotere vintage items.”

 

Je hoeft fysiek niet altijd in de winkel te zijn. Het afrekenen kan bij de heren van Velvet plaats vinden. Hoevaak ga jij naar de winkel toe?

“Dat ligt er een beetje aan, hoe snel ik moet aanvullen. Ik kom een paar keer per week om te kijken of alles er nog netjes bij ligt. Ook denk ik er over na, om er een vaste dag per week te gaan staan, zodat ik een aanspreekpunt kan zijn en wat meer informatie kan geven over de ontwerpers. Sowieso wil ik nog wat bordjes maken met uitleg over de afkomst van een item, maar dat staat nog op m’n to do lijstje haha.”

Hoe combineer jij je webshop, je winkel en je gezin?

“Vaak als de kinderen naar school zijn, ga ik langs bij de winkel in Het Magazijn. Onder schooltijd werk ik ook het meest aan mijn webshop omdat voor half drie de postpakketten worden opgehaald. Soms is het wel veel ja, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen.”

Hoe zorg jij voor ontspanning?

“Ik vind het heel fijn om met vriendinnen iets leuks te gaan doen, zoals bijvoorbeeld samen lekker wandelen. En we hebben een strandhuisje in Hoek van Holland, waar we lekker buiten kunnen zijn.”

Wat is jouw eigen favoriete product uit de winkel?

“Ik vind de vaasjes voor aan de muur heel erg leuk. Zeker nu in het voorjaar, kun je er zo leuk een paar bloemetjes in doen. En verder ben ik erg, voor het stimuleren van de bijen, dus de doosjes met bloemzaadjes zijn ook wel echt favoriet! Maar ook boeken als ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot, over bewuster en duurzamer leven en ’Plant als medicijn’ van Leoniek Bontje, over de kracht van kruiden en planten, vind ik heel erg mooi. Zeker nu we als mensen, stappen kunnen zetten in een duurzamere toekomst, die dichter bij de natuur staat.”

Wat zou je nog graag willen met Make Room?

“Nou, er was een plan, maar dat was van vóór de corona.. om samen met een paar andere ondernemers in 1 groot pand te gaan zitten, waarbij ik ook een deel van de winkel voor mijn rekening zou nemen. Voor de duidelijkheid, ik zou niet stoppen in Het Magazijn hoor, omdat ik het daar nog heel erg naar mijn zin heb. Maar in deze winkel, zou ik weer een hele andere doelgroep aan kunnen spreken. Wat ik dan weer een leuke nieuwe uitdaging vind. Ook droom ik nog van een eigen plekje met alleen vintage, in de werkplaats van mijn man, van GenG design. Hiermee zou ik dan bijvoorbeeld 2x in de maand open willen zijn. Denk aan een soort festival sfeertje, met wat eten, drinken en muziek. Dat zou ik ook wel heel leuk vinden. Nog genoeg ideeën dus!”

Ben je benieuwd wat voor moois deze conceptstore allemaal heeft? Ga dan langs bij Make Room! Je vindt het op de eerste etage in Het Magazijn, aan de Voorstraat 180 te Dordrecht.

Shop je liever online? Check dan de webshop www.makeroom.nl. Op haar website staan overigens ook hele leuke blogs om terug te lezen. En vergeet Susanne niet te volgen op Instagram!