Luca Osteria & Bar en Visser’s Poffertjes

In februari van dit jaar vierden mijn man en ik dat we 20 (ja, lieve mensen, je leest het goed. TWIN-TIG) jaar samenzijn. Al voelt het pas als 1,5 jaar natuurlijk (mijn man leest deze interviews ook..) Maar goed, dat moest uiteraard gevierd worden. Als verrassing had ik Luca Osteria & Bar gereserveerd. En vooruit, de kids mochten ook mee. Onderweg vroeg de oudste (een puber) of het ‘er van binnen wel een beetje leuk uitzag?’ De ander (bijna puber) of ‘de pizza’s er wel lekker waren?’ Je begrijpt het, we waren er alle vier nog nooit geweest en onder ons waren twee criticasters. Maar goed, ik had van vriendinnen goede recensies gekregen en dan wil je het zelf ook uitproberen. En oh boy, werden wij even verrast. De inrichting is zeker paradijsvogel-proof! En niet alleen ìk viel als een blok voor het lekkere junglefever behangetje en de okergele, velourse bank. Nee, onze mini-me’s draaiden als een blad aan een boom en waren er erg van gecharmeerd. Zo erg zelfs, dat zij direct een plekje op de bank claimden. Nog voor ik met mijn ogen kon knipperen. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken want een enthousiaste jongeman, met duidelijk een passie voor z’n werk, kwam bij ons aan de tafel staan. De door hem gesouffleerde suggesties vielen bij iedereen goed in de smaak en het werd een gezellige avond, vol lekker eten. En wat bleek achteraf? Die leuke jongeman die ons zo fijn geholpen had, was niemand minder dan de eigenaar. En deze jonge ondernemer, Dennis van Buuren genaamd, bezit met zijn 24 lentes jong, niet 1 maar 2 zaken in Dordrecht!

Dennis nam in 2017 Visser’s Poffertjes over. In 2019 opent hij de deuren van Luca Osteria & Bar. Ik volg zijn Instagram accounts en zie dat hij letterlijk niet stilzit. Van dagverse ovenmaaltijden tot een podcast (dat hij heel creatief tot ‘poffercast’ heeft omgedoopt) tot een avondje online 30 seconds en een pubquiz… En dat is nog niet alles. Bij Luca Osteria & Bar is hij onlangs een samenwerking aangegaan met Knappe Fiets, zodat de pizza’s to go in stijl worden thuisbezorgd. Deze ondernemer draait er zijn hand niet voor om. Mijn interesse is gewekt. Hoogste tijd dus om te FaceTimen met Dennis! Al bekent hij gelijk aan het begin van ons gesprek nog geen ‘volleerd FaceTimer te zijn. ‘Dit is pas de tweede keer in mijn leven’.

Hi Dennis, volgens mij mag jij jezelf al wel een bekende Dordtenaar noemen hè?

“Klopt. Ja, laten we het maar gelijk  benoemen, dan hebben we dat gedeelte gehad.” Dennis zucht.  “Ik heb anderhalf jaar geleden lymfklierkanker gehad en daar is echt heel veel media aandacht omheen geweest. Daarbij was ik in de tussentijd bezig met een tweede zaak. Dat is op zichzelf al heel bijzonder en dat ik toen heel ziek werd.. dat werkte niet mee aan de bedrijfsvoering zeg maar. Wel heb ik daar op een hele positieve manier mijn invulling aan gegeven en kan ik nu gelukkig zeggen dat ik genezen ben. Maar dit is wel één van de redenen dat veel Dordtenaren mij kennen.”

Dat lijkt mij een hele moeilijke tijd..

“Ja, dat gun ik niemand. Daar word je niet vrolijk van. Toen de diagnose werd gesteld, had ik net het huurcontract voor Luca Osteria & Bar getekend. Daarna zijn we gaan verbouwen en toen we opengingen, was ik gelukkig weer beter.”

Waar komt dat ondernemerschap vandaan?

“De familie van mijn vaderskant is vrij ondernemend. Zo heeft mijn vader met zijn jongste broer een dranken groothandel hier in de regio. Van kleins af aan hielp ik mee. Kratjes sjouwen, fust tillen, mee naar de klanten toe gaan. Hier leerde ik hard te werken en misschien zit het ook wel een beetje in het bloed. Maar ondernemen word je niet geleerd, daar zul je zelf ervaring voor moeten opdoen. Je zult in beweging moeten komen. En al doende leer je dan.”

Waar heb je zoal gewerkt voordat je voor jezelf begon?

“Nadat ik bij mijn vader had gewerkt, heb ik bij MacDonalds en Albert Heijn een functie als leidinggevende gehad. Bij Miró (het restaurant wat voorheen in het pand van Luca Osteria & Bar gevestigd was) had ik trouwens mijn eerste horeca baantje. Alles waarvan ik destijds dacht ‘dat zou ik anders doen’ heb ik nu aangepakt haha..”

Wanneer wist je dat je voor jezelf wilde beginnen?

“Het punt is dit. Ik heb lijstjes vol met ideeën waarvan ik denk ‘dit moet ik een keer gaan uitvoeren’. En een idee is geen drol waard, als je er niets mee doet. Het kan pas iets tastbaars of succesvol worden, als je er mee aan de slag gaat. Een beetje vanuit die optiek had ik bedacht, de eerstvolgende kans die voorbij zou komen te pakken en er iets moois van te maken.”

En toen kwam Visser’s Poffertjes?

“Nee niet gelijk. Eerst heb ik nog naar een andere zaak gekeken, maar dat liep op niets uit. Een paar weken later hoorde ik via een kennis van mijn vader, Ad van Loon, dat de eigenaar van Visser’s Poffertjes, Jaap Mol, ziek was (Jaap Mol heeft Alzheimer red.). Hij zocht naar een opvolger. Maar er waren meer gegadigden. Ondertussen kreeg Jaap twee bewindvoerders. De gunning-criteria lag niet zozeer op het commerciële vlak, maar er zat juist een groot emotioneel component aan. Tuurlijk, ze wilden geld krijgen voor wat het levenswerk van Jaap was geweest. Aan de andere kant zat er een groot emotioneel aspect aan vast. Voor veel vaste klanten is dit dè plek om samen te komen. Voor koffie, poffertjes of om herinneringen op te halen. Er is zoveel gebeurd op deze plek en dat moest degene die het over ging nemen wel begrijpen om het op gepaste wijze nieuw leven in te blazen. Dit had ik goed weten te vertalen in mijn plan en daar waren de bewindvoerders erg gecharmeerd van.”

Was dat ook de reden om het zo authentiek mogelijk te houden qua inrichting?

“Jazeker. In Visser’s Poffertjes zit echt een ziel. Daarbij wil je ook niet die grote groep vaste klanten kwijtraken.”

En hoe vonden die vaste klanten het, dat zo’n jonge knul de tent over kwam nemen?

Dennis moet lachen. “Ja, in het begin waren ze heel sceptisch natuurlijk. Dat vond ik ook logisch, dat zit een beetje in de mens. Maar toen begon de verbouwing en stripte ik het hele pand omdat het allemaal verrot was. Letterlijk. De onderkant van de bar zat bijvoorbeeld vol met gaten, omdat het hout rot was. Overal lagen nog loden leidingen in het pand, dus we hebben al het leidingwerk vervangen. De plafonds, de muren, alles is opnieuw gezet. Maar vanaf dat moment zijn we het meer gaan restaureren in plaats van verbouwen. En ja, dat was voor de vaste gasten even heel spannend, omdat ze niet wisten wat ik van plan was. Aan de achterkant van het pand, hadden we een paar van die grote sloopcontainers neergezet. Elke dag stonden daar wel zo’n 10 tot 15 pottenkijkers haha.. Die kwamen kijken wat we aan het doen waren en zagen die hele gestripte zaak. Dan zag je ze foto’s maken en doorsturen naar elkaar. Maar toen het eenmaal af was en ze kwamen kijken, waren ze positief verrast. Ze zeiden ‘het is net het oude Visser’s, maar dan een tikkie opgefrist’. Daar was ik wel heel blij om.’

Waarom ben je zo snel na Visser’s met Luca Osteria & Bar gestart?

“Ja, je moet weten, ik ben heel snel verveeld. Als ik zie dat iets werkt, het goed loopt en beoogde resultaten worden behaald, dan ben ik weer toe aan een nieuwe uitdaging.”

Vanwaar een Italiaans restaurant?

“Allereerst vind ik Italië een heel mooi land. Onze Italiaanse koffieleverancier heeft mij echt enthousiast gemaakt over zijn land. We zijn er ook een paar keer naartoe geweest. Via een medewerkster van mij, leerde ik Thomas kennen. Hij is nu mijn chefkok in Luca Osteria & Bar. Hij komt uit Santa Margherita Ligure in Italië. Klinkt al mooi hè? Thomas had zelf bepaalde ideeën, over hoe hij Italiaans eten hier in Nederland op de kaart wilde zetten. Maar de Italiaanse manier van eten is zo anders dan hier, dat kun je niet 1 op 1 kopiëren. Het zit daar helemaal verweven in de cultuur dus je moet het iets aanpassen. In Italië kun je bijvoorbeeld een hele kleine menukaart met een paar gerechten aanbieden. Hier wil men toch meer keuze hebben. Maar de liefde voor eten en de passie waarmee ze het in Italië neerzetten.. ja, dat voel ik net zo goed. En hoe leuk is het om in de zomer lekker buiten Italiaans te eten, aan een prachtig plein.. onze eigen ‘piazza’! En is het weer buiten wat minder, dan hebben we er binnen ook een leuke uitdagende zaak van gemaakt door de verschillende niveau’s en het leuke kleurgebruik.”

Wat vind jij zo leuk aan ondernemen?

“Ik vind het heel leuk wanneer de mensen in mijn zaken komen en je ze een hele leuke herinnering kan bezorgen. En dat idee kun je natuurlijk nog veel breder trekken. Want hoe gaaf is het, als ik bijvoorbeeld samen met de andere ondernemers aan het Scheffersplein, mooie evenementen neer kan zetten? Zoals de plannen die wij gezamenlijk hadden voor Koningsdag. En mooie ideeën hoeven natuurlijk niet alleen tot de horeca beperkt te blijven hè? Het feit dat je ergens goed over hebt nagedacht, het hebt kunnen creëren en het ook nog eens breed gedragen of gebruikt wordt of dat je ziet dat mensen er intens van genieten.., dat geeft voldoening. En natuurlijk zitten er aan veel ideeën ook een financieel aspect. Het moet uiteraard wel rendabel zijn. Maar vergeet ook niet het hele leerproces. Ik zie bijvoorbeeld het verschil in ondernemen tussen mijn twee zaken, Visser’s Poffertjes en Luca Osteria & Bar. Daar waar bij Visser’s Poffertjes de nadruk ligt op het sociale aspect en het gevoel van authenticiteit, zeker bij de vaste klanten, zo moet bij Luca Osteria & Bar de servicegraad veel hoger liggen. Daar bedienen we de klanten op een andere manier. De bediening moet veel meer kennis van de producten hebben. Mensen willen geadviseerd worden over wat een lekker wijntje is bij een gerecht. Willen weten welke bieren we op de tap hebben. En dáár wil ik het verschil maken. In de kwaliteit van eten, maar ook in de servicegraad.”

Wat is daarin dan voor jou de uitdaging?

“Ik vind het de kunst om wanneer jij bij mij komt eten en van tevoren al op internet hebt gekeken wat je wilt eten, om jou te kunnen verleiden voor iets heel anders te gaan. En dat jij toch met een geheel voldaan gevoel de deur uitgaat.”

Het is momenteel een vreemde tijd en toch ben je nog constant in beweging. Je lanceert een podcast en online spelletjes als ’30 seconds’ en een pubquiz?

“Nou, juist doordat we in een vage periode zitten, kunnen we de toffe ideeën die al op de plank lagen, prima uitvoeren. Of een leuke samenwerking aangaan zoals met ‘Knappe Fiets’. Juist nu moet je de focus leggen op positieve dingen. Daarbij.. iedereen zit nu thuis! Dus je kunt ze allemaal via je beeldscherm bereiken. Weet je wat ‘Osteria’ eigenlijk betekent? Dat betekent in basis namelijk buurtcafé. Een plek waar je samenkomt met vrienden of familie. Dat kan voor een drankje, even een pizzaatje eten of een hele avond borrelen en eten. Het kent een groot verbindend element. En dat gevoel is ook wat wij met het team willen neerzetten. Onze kok bijvoorbeeld. In Genua heeft hij in heel klein zaakje genaamd ‘Pazzi per la Pizza’ (vertaald ‘passie voor de pizza’) geleerd pizza’s te bakken. En de koks daar, maakten zo’n 350 pizza’s op een avond. En de helft was voor bezorging. Híj kwam met het idee om te gaan bezorgen. Plus hij had er ook nog eens ontzettend veel ervaring mee. Kijk, dat vind ik nou leuk! Dan is mijn vraag, wat hij allemaal nodig heeft en ga ik het faciliteren. Zo zijn we bij Visser’s bijvoorbeeld momenteel bezig met een podcast, ‘de poffercast’. Een paar weken geleden ontstond het idee en vorige week dachten we ‘kom op, we gaan microfoons bij de popcentrale halen’. En zo heb ik lijsten vol met ideeën, die ik graag ooit op zou willen pakken. En daarom kan ik ook in tijden als deze snel schakelen. Al mijn ideeën schrijf ik altijd op en als er een moment is dat je een idee nodig hebt, scrol ik gewoon door de lijst heen en kies er één uit.”

Wat zijn dan jouw dromen?

“In mijn hoofd heb ik wel een lijstje met een aantal grote ondernemers. Ik zou graag op dat niveau willen komen. Daar is heel veel hard werken voor nodig en een stuk ervaring. Deze mensen zijn dan ook wat ouder dan dat ik ben. En ik zou uiteindelijk ook ervaring buiten de horeca op willen doen. Ik heb best wel een sterk uitgesproken mening, die kan ik ook goed verwoorden. Het lijkt mij leuk om mijn ervaring,expertise of advies, vaker in te zetten als commercieel middel. Ik weet alleen nog niet hoe. En ik merk dat ik het heel leuk vind om een pand te huren en te verbouwen. Om op een bepaalde plek traffic te creëren, door de aanpassingen die ik dan heb gedaan. Maar goed, dan kom je in het vastgoed. Dat is weer een hele andere tak van sport. Goed, komend jaar hebben we echt nog wel nodig om Luca Osteria & Bar verder uit te bouwen. En door deze situatie misschien nog wel iets langer. Wat de volgende stap hierna zal zijn? Ja, wie zal het zeggen?”

Ben je trots op jezelf?

“Uiteraard ben ik er heel trots op dat ik zo’n mooi, goed team achter mij heb staan. Dat zij veel energie in de 2 zaken willen steken. Dat ik ze op de been krijg om op positieve wijze aan mijn ideeën bij te dragen. Daardoor kunnen we sommige ideeën nu ook zo snel oppakken. Ik ben trots op de goede sfeer en flow, die we met elkaar hebben gecreëerd. In een periode als nu is dat ook keihard nodig. Iedereen is erg betrokken. Alle schouders worden er nu onder gezet. Ze denken actief met de zaken mee en plaatsen content op social media. Het is mooi als we straks na deze periode, er weer met elkaar kunnen staan. En natuurlijk ben ik er trots op, dat de mensen graag bij Visser’s Poffertjes en Luca Osteria & Bar komen. En met een tevreden en voldaan gevoel weer naar huis toegaan. Dat de ideeën die ik in mijn hoofd heb, ook werken. Maar goed, kun je trots zijn op 2,5 jaar arbeid en dat dit er staat? Ik vraag mij dan af, als dit in zo’n kort tijdsbestek kan, wat is er dan nog meer mogelijk in, zeg even, 10 jaar tijd? Of 20 of 30 jaar? Misschien dat sommigen nu denken ‘wat een arrogant ventje’ haha.. maar ik denk nu eenmaal graag groot. En het is niet zo, dat ik elke dag naar bed ga en denk ‘nou, kijk eens wat ik heb bereikt’.. nee, helemaal niet zelfs. Ik ben zelf pas voldaan, denk ik, als ik de absolute top heb bereikt. Ik merk gewoon dat ik het heel erg leuk vind om het verschil te maken en iets toe te voegen. En daar ben ik nog lang niet klaar mee!”

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook een keer Italiaans eten op een waar ‘piazza’ in Dordrecht? Kom dan eens langs bij Luca Osteria & Bar aan de Voorstraat 256-B te Dordrecht.  Of neem eens een kijkje op hun website www.lucadordrecht.nl. En vergeet niet hun Instagram account in de gaten te houden!

Bij Visser’s Poffertjes aan Groenmarkt 9 te Dordrecht, kun je terecht voor de lekkerste poffertjes maar ook voor een heerlijke daghap. Zie ook hun website www.visserspoffertjes.nl of houdt hun Instagram in de gaten voor meer informatie.

Luister ook naar de podcast ‘poffertjescast’ via spotify!