Kim van Tol Interieurontwerp

Paradijsvogels gedijen nu eenmaal beter bij een lekker kleurrijk interieur. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om met een fris oog naar mijn huis te kijken en hoekjes opnieuw te stylen. Hierbij is het wel altijd zoeken naar de juiste balans. Ik woon per slot van rekening niet alleen. Want waar mijn man een grote voorliefde heeft voor Scandinavisch strak en modern, wil deze paradijsvogel een flinke dosis groen (planten) en kleurrijke accenten. Wat ik uiteraard wijt aan mijn roots.. Wekelijks zorg ik met liefde voor al mijn (zoals ik ze liefkozend noem) groene baby’s. En dat zijn er nogal wat. En scrol ik ’s avonds op de bank het ganse Pinterest af, op zoek naar die mooie roze tegels, die ik nog zo graag in de keuken wil. Gelukkig kunnen mijn man en ik allebei af en toe wat water bij de wijn doen. Soms moet hij gewoon iets langer wennen aan een idee. Of ik pas op de plaats maken. En dat vind ik ook goed. Zo doen wij dus thuis aan ‘modern met een vleugje gedoseerde hysterie’ en hoeven we nog niet deel te nemen aan dat ene bekende woonprogramma dat op tv komt… 

Maar soms is een idee te goed om te lang te laten liggen, want: frustratie. Meestal van mijn kant welteverstaan. Het zal dan niet de eerste (of de laatste..) keer zijn dat iets stante pede moet veranderen. En dan kan het zomaar gebeuren dat de bank, veel sneller dan verwacht, op Marktplaats is verkocht en er buren s’ avonds opgetrommeld moeten worden om dat kreng naar beneden te tillen… Afijn, wat ik maar wil duidelijk maken is dit: het groter plaatje ziet iedereen niet altijd gelijk.. daarom begrijp ik het wel, wanneer men om hulp bij de inrichting vraagt. Iemand die er met een frisse blik naar kijkt, ziet het vaak veel scherper. En dat het tegenwoordig echt niet meer alleen aan degene met een grote portemonnaie is voorbehouden, bewijst Kim van Tol, die ik vandaag interview. Van een hoekje in huis, waar je niet weet, wat je er mee aan moet, tot een heel appartement. Van een vergaderruimte op kantoor of juist het hele kantoor in de make-over? Kim kijkt er met liefde naar en maakt graag een ontwerp!

Hi Kim, leuk dat ik je mag beeldbellen. Ben je altijd al met interieur en styling bezig geweest? 

“Ja, als kind was ik er al mee bezig. Ik sliep met mijn jongere zusje op een kamer en dat wilde ik eigenlijk niet. Ik wilde heel graag een eigen ruimte hebben maar die was er niet. Dan kwam ik met creatieve oplossingen zoals een scheidingswand te creëren van allemaal aan elkaar geplakte A4’tjes haha. Of dan sleepte ik mijn matras naar de kast onder de trap, waar mijn kleding in hing. Had ik het daar helemaal gezellig gemaakt en slingers opgehangen. Dan maar een eigen kamer op nog geen 2 vierkante meter, haha.. Dat vonden mijn ouders een minder strak plan, dus ik moest gewoon weer terug verhuizen.. Ik weet nog goed dat mijn moeder de Libelle las en dat daar een keer een woonspecial bij zat. Daar stond een kinderkamer in en die vond ik fantastisch! Echt urenlang heb ik die hele woonspecial uitgepluist. Daar werd ik zó blij van.”

Kon je je hart ophalen toen je op jezelf ging wonen?

“Jazeker. Voor mijn opleiding had ik een half jaar in Curaçao stage gelopen. En toen ik terug kwam naar Nederland, wilde ik niet meer bij mijn ouders wonen. Ik had immers het halfjaar ervoor ook op mijzelf gewoond. De relatie tussen mijn vriend Mark en mij was serieus dus besloten we om te gaan samenwonen. We vonden vrij snel een leuk appartement in de binnenstad van Dordrecht. Maar ik had nog niet echt geld dus ik had èn een bijbaan èn heel veel spullen voor ons appartement nodig. Dus ben ik gaan solliciteren bij Ikea. Want: leuk, betaalbaar en personeelskorting. En dat lukte nog ook.”

De afgelopen jaren ben je werkzaam geweest als projectmanager bij online communicatiebureau’s. Waarom heb je het roer omgegooid?

“Al een tijdje was ik al niet helemaal happy met mijn baan. Dat wist mijn werkgever ook en die was zo aardig om mij in contact met een jobcoach te brengen. Daar kwam uit dat ik beter iets creatiefs en iets concreets kon gaan doen. De liefde voor interieur was er eigenlijk altijd al, dus ben ik een cursus Interieurontwerp gaan volgen.”

Wist je toen gelijk al dat je voor dezelfde wilde beginnen?

“Eerst heb ik nog gesolliciteerd bij andere, grote interieur-ontwerpbureaus maar dat is heel lastig om daar een plekje te bemachtigen. Via een oud collega kreeg ik door dat zij mensen kende, die een heel nieuw kantoor moesten inrichten. En zij had mijn gegevens al doorgegeven. Zo werd ik eigenlijk in het diepe gegooid maar dat pakte goed uit.”

Dat was zeker wel spannend?

“Jazeker. Ze hadden naast mij ook een interieurarchitect gevraagd voor de kantoorruimte. Echter sprak mijn moodboard hen het meeste aan, maar ze vonden het ook wel een beetje spannend om met iemand in zee te gaan die dit nog nooit gedaan had. Uiteindelijk hebben ze ons allebei ingehuurd. De interieurarchitect de werkruimte en ik de vergaderruimte. De interieurarchitect heeft me nog wel wat tips gegeven en op weg geholpen. Dat was heel fijn. En weet je? Maanden later hebben de eigenaren een nieuw appartement gekocht en hebben ze mij gevraagd om het helemaal te ontwerpen en uitvoeren. Dàt was heel gaaf.”

Wat heb je inmiddels allemaal gedaan?

“Heel verschillende objecten. Ik heb ontwerpen gemaakt voor bij mensen thuis, voor een showroom in gietvloeren maar ook een kantoor in Utrecht.”

Hoe ga je bij grote projecten te werk? Aangezien je alleen bent?

“Dat kantoor in Utrecht was bijvoorbeeld een groot project. Ik werk dan samen met een klusjesman die ik via mijn netwerk kende. Bij zagenzagen.nl bestelde ik allerlei materialen, die de klusjesman dan weer in elkaar zette.”

Kun je jouw stijl omschrijven?

“Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als Scandinavisch, fris en design. Dat laatste is een hele grote wens want helaas heb ik nog niet heel veel design in huis. Mijn laatste aanschaf is overigens wel heel leuk Nederlands design. Ik heb een hele mooie origami-achtige lamp van Studio Snowpuppe voor boven de eettafel aangeschaft. Uniek, handgemaakt èn betaalbaar. Maar als ik voor iemand anders ontwerp, dan kijk ik natuurlijk meer naar waar de behoefte ligt en wat hun stijl is. Vaak vraag ik of ze al iets van een pinterest-board hebben of een plaatje waar ze heel blij van worden. Daarbij let ik op hoe de klant zelf is en wat ze graag willen. Soms wil je juist meer rust creëren in een huis. Maar soms ook niet. Het kunnen ook mensen zijn die juist een groot gebaar of eyecatcher heel erg kunnen waarderen.”

Wanneer ben je je actief bezig gaan houden met interieur?

“Dat ging in het begin heel onbewust. Ik vind Pinterest vanaf het begin al fantastisch! Maar de spullen die ik leuk vond, kon ik nergens online vinden. Toen zijn Mark en ik het zelf gaan maken. In ons vorig huis hebben we onze twee kinderen gekregen. Het was een heel fijn huis maar de slaapkamers waren niet mega groot. Ik wilde graag èn een bedje èn een commode in allebei de kinderkamers hebben. Mark vindt het heel leuk om te klussen en ik vind het leuk om dingen te bedenken. Dus daar heb ik toen een ontwerp voor bedacht en mijn man heeft het gemaakt. Ook in de badkamer hebben we samen een badkamermeubel bedacht en ontworpen. Maar ook de tafel en tv meubel in de woonkamer destijds. Toen we gingen verhuizen wilden de nieuwe bewoners het tv meubel graag overnemen. Zij vonden het zo mooi, dat het er nog steeds staat.”

Waarom heb je toen toch voor interieurontwerp gekozen in plaats van meubelontwerp?

“Voor het kantoor in Utrecht, heb ik zelf een soort tribune bedacht. Hiervoor heb ik materialen besteld en iemand anders het laten maken. Die combi vind ik heel leuk om te maken. Maar mijn hart ligt toch het meest bij interieurontwerp.”

Bij het inhuren van een interieurontwerper denken veel mensen vaak dat het veel geld kost of dat het alleen voor een heel huis moet. Hoe zit dat bij jou?

“Nee, dat hoeft helemaal niet. Ik heb op mijn website de werkwijze duidelijk uitgelegd en daaronder heb ik nog een FAQ opgenomen, met vragen en antwoorden. Het eerste gesprek is sowieso gratis. Als je in de buurt woont, kom ik graag de ruimte op de eerste afspraak bekijken omdat ik het fijn vind om de ruimte te zien en te voelen. Het kan zo duur maar ook zo goedkoop, als je zelf wilt. Ik kan ook kleinere elementen doen, dat ik bijvoorbeeld alleen een moodboard maak of adviseer over de bank bijvoorbeeld.”

Als jij een ontwerp gaat maken, hoe bepaal jij welke merken of producten je koop?

“Ik vraag altijd van tevoren hoeveel geld men er aan uit wil geven. Maar ik merk vaak genoeg dat mensen er geen idee bij hebben. Dan ga ik een beetje uit van het gemiddelde. Zo kijk ik bijvoorbeeld ook bij een Ikea of Loods5. Maar ook bij de Wehkamp. Of een Kwantum of Karwei, voor accessoires. Wel vind ik het heel leuk om het te mixen met designer stukken. Zo ben ik zelf fan van de Tonone lampen, die zijn heel modern en functioneel. Bij het laatste grote project had ik ze bijvoorbeeld ook in mijn ontwerp opgenomen. Toen het project helemaal af was, was het heel gaaf om die mooie lampen te zien staan. Ik heb ze zelf nog niet maar kan er wel enorm van genieten, als ik ze ergens anders zie.”

Dus die staan nog op je wensenlijstje?

“Ja, inderdaad. Verder heb ik een hele mooie stoel van Hay op het oog. Die zou ik ook nog wel heel graag in ons huis willen.”

Waar doe jij zelf inspiratie op?

“Pinterest. Maar ook als ik in een hotel of restaurant ben, kijk ik goed om mij heen. Ze gaan daar vaak net iets verder qua interieur. Wanneer je ziet dat ze echt hun best erop hebben gedaan, dan word ik daar echt heel blij van. Krijg ik ook heel veel energie van!”

Maak je wel eens gekke dingen mee?

“Voor mijn tweede opdracht, had ik een klant in een prachtig grachtenpand in Amsterdam. Ik zou naar haar toe komen, om de ruimte te bekijken. De dag ervoor brak ik alleen mijn enkel. Ik baalde als een stekker! De klant vond het prima om heel even te wachten. Twee weken later ben ik alsnog met krukken in de trein naar Amsterdam gestapt. Ze is mij met de bakfiets van het station op kom halen. Ik met mijn krukken voorin. Dat was wel heel grappig.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik denk ik het meest trots ben op het project voor de gehele inrichting van het appartement, van de eigenaren waarvoor ik ook de vergaderruimte op hun kantoor heb gedaan. Het was een groot en intensief project, wat ik van begin tot het einde helemaal zelf heb gedaan. Dat vond ik echt tof. Ook omdat het echt een fijne samenwerking met de klant was.”

Je hebt twee kleine kinderen. Is het lastig om dan voor jezelf te beginnen?

“Nou, door mijn werkwijze zullen de klant en ik elkaar minimaal 3 keer zien of spreken. En de eerste keer kom ik graag langs. Maar sommige zaken, zoals bijvoorbeeld het bespreken van het door mij opgestelde moodboard, doe ik soms ook met videobellen. Wat ik heel fijn vind aan deze baan, is dat ik mijn kinderen zelf naar school kan brengen en op de dagen dat de opa’s en oma’s er niet zijn, ook op kan halen. Ik werk grotendeels dus onder schooltijd maar ik vind het ook geen probleem om ’s avonds, als de kinderen op bed liggen, nog even door te gaan.”

Hoe zorg je er dan voor dat je voldoende ontspant? Heb je me-time?

“Nou weet je? Als ik eenmaal met een project bezig ben, voelt dit vaak helemaal niet als werken. Ik krijg er energie van, want ik doe iets wat ik echt leuk vind. Dat is ook een valkuil want ik kan mij er ook in verliezen. Zo kan ik bijvoorbeeld echt uren op zoek gaan naar de perfecte stoel wat natuurlijk niet altijd even efficiënt is haha.. Maar ik heb ook genoeg tijd om te ontspannen hoor, komt goed.”

Wat zijn nog je dromen qua ondernemen, als alles mogelijk zou zijn?

“Ik zou het echt heel tof vinden om een hotel of restaurant in te richten.”

Bij welk hotel of restaurant denk jij van ‘ja, hier klopt het plaatje helemaal!’  

“Het Ace Hotel in Los Angeles. Echt supertof! Zoek maar eens op. Maar ook alles wat je ziet op op sites als Bartsboekje (https://www.bartsboekje.com) of Petite Passport (https://petitepassport.com). Ja èn ik vind het heel knap hoe bijvoorbeeld het citizenM Hotel omgaat met beperkte ruimtes, maar toch voor een groots effect gaan.”

Ben je benieuwd wat Kim voor jou kan betekenen? Check haar website www.kimvantol.nl voor meer info. Vergeet niet even bij het kopje ‘Portfolio’ te kijken om te zien wat voor moois Kim al ontworpen heeft!

Op haar Instagram vind je inspiratie en mooie foto’s van projecten!