Juffrouw Pollewop

Een paar jaar geleden wilde mijn dochter van haar eigen zakgeld, zelf een cadeautje voor mijn verjaardag kopen. Ze was alleen naar de stad gegaan, naar de fleurige winkel die wel vaker haar aandacht had getrokken. Ze had er goed kunnen slagen. Een prachtige kaart en 3 kleine edelsteentjes waren hiervan het resultaat. Hoe ontzettend lief! Tot op de dag van vandaag, draag ik deze steentjes altijd in een lief klein tasje met me mee. En de kaart? Die bewaar ik samen met al haar andere lieve briefjes en tekeningen, in een doos op zolder. Zo’n sentimentele moeder ben ik.

De ondernemers die ik vandaag interview zijn naast een bron van inspiratie voor wat betreft cadeautjes (hallo mooie Himalaya zoutlamp, hysterische Happy Socks voor manlief of de bijzondere cadeautjes voor kinderfeestjes en kraamvisites) soms ook gewoon kleine ‘lifesavers’. Wanneer ze mij voorzien in een nieuwe voorraad Tony Chocolony, lief opgehangen aan mijn voordeur bijvoorbeeld. Of gewoon door er te ‘zijn’. 

Zo liet ik een paar maanden terug, per ongeluk (ik ben nogal onhandig) onderweg van school naar huis, mijn zoons Dopper uit mijn fietsmand vallen. Precies die in zijn favoriete kleur. Hoe ik het voor elkaar kreeg, weet ik niet. Maar ik had geen tijd om het weer op te rapen want direct daarna werd het plat gereden door een voorbijkomende auto. Ai… Omdat zoonlief uit spelen was, dacht ik slim te zijn en deze snel in de stad te vervangen. He wouldn’t notice! Jammer genoeg was de kleur oranje door Dopper uit het assortiment gehaald, waardoor ik het die middag alsnog aan mijn zoon op moest biechten haha.. Gelukkig vond hij de gele ook mooi, omdat het hem doet denken aan de zon.. eind goed, al goed dus. 

Deze kleurrijke winkel bestaat dit jaar 10 jaar! Reden genoeg dus om eens aan te waaien voor een interview met Juffrouw Pollewop! 

Hi Mette, leuk dat ik je mag interviewen. Jullie bestaan dit jaar 10 jaar! Gefeliciteerd! 

“Ja, dankjewel! We zijn 10 jaar geleden alweer begonnen op de Oranjestraat. Ik weet het nog goed, in een klein pandje op de hoek. Daar hebben we ongeveer 5 jaar gezeten voordat we de stap waagden om naar het centrum toe te verhuizen.”

Hebben Maaike en jij het vanaf het begin samen gedaan?

“Ja, altijd met z’n tweeën! Maaike is al jaren de beste vriendin van mijn zus, zij zaten bij elkaar in de klas. Wij vonden elkaar altijd aardig, maar waren geen vriendinnen. En dat is ergens ook wel onze kracht, denk ik. Want een bedrijf samen runnen, is behoorlijk zakelijk en anders dan vriendschappelijk.”

Hoe zijn jullie tot dit idee gekomen?

“In januari 2010 kwamen Maaike en ik elkaar in Merz tegen en vertelde Maaike over haar ideeën voor een houten speelgoedwinkel. Dit vanuit de visie van de Vrije School. Ik werkte toen nog fulltime in het onderwijs, maar was direct enthousiast over dit concept! Ik had er zelf ook ideeën bij, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van kinderfeestjes. Zo is toen het balletje gaan rollen. In juni van dat jaar zijn we open gegaan. Dat is ook wel tekenend van hoe wij zijn haha.. Als we iets in ons hoofd hebben, dan gaan we er direct voor.”

Waarom kozen jullie in eerste instantie voor een winkel in de Oranjestraat?

“Voornamelijk wel veiligheid. We hoorden verhalen over de hoge huren in het centrum en dit zat vlakbij de Vrije School. Dat was zeker in de begintijd, echt onze klantenkring. Al zien we dat dit door de jaren heen, veel breder is geworden. Daarbij was het een klein pandje, dat groot genoeg was om in te starten. In het begin kochten we ook maar van ieder item 1 stuk in! Dus als we het verkochten, dan was er gelijk een lege plek op de plank haha.. De kinderfeestjes liepen gelijk heel goed. Door het geld wat we daarmee verdienden, konden we gelukkig steeds meer gaan inkopen qua producten. Dat was heel fijn.”

Wat voor kinderfeestjes organiseerden jullie?

“De benedenverdieping hadden we hiervoor ingericht en daar gingen we bijvoorbeeld vilten of kleine moestuintjes maken. Net iets anders dan het standaard aanbod van kinderfeestjes. Dat hebben we met veel plezier een jaar of 4 gedaan en toen zijn we daarmee gestopt.”

Zijn jullie ook direct met een webshop gestart?

“Nee, in het begin echt alleen een winkel, omdat onze producten er eigenlijk wel om vragen gezien en gevoeld te worden. De beleving van een winkel vinden we zelf heel belangrijk en dat mis je toch een beetje in een webshop. We waren al wel flink actief op Social Media en daar werd de vraag om een webshop steeds vaker gesteld. Zodoende zijn we er één gestart. Grappig genoeg was tot de Corona crisis, onze webshop een ondergeschoven kindje. We vonden de winkel belangrijker. Maar dat nam natuurlijk opeens een vaart en moesten we stel en sprong alle producten op de webshop plaatsen, zodat mensen bij ons konden blijven winkelen.”

En de afgelopen weken fietsten jullie 2x per week heel Dordrecht rond om de producten langs te brengen!

“Haha.. ja van de Staart tot aan Sterrenburg of achter in de polder, we fietsen wat af! Het is wel heel leuk om te doen hoor! We komen op prachtige plekken en zien schattige hofjes, die we helemaal niet kenden. En je hebt het gevoel dat je nog echt iets doet voor je winkel en in contact blijft met je klanten. Het is heel leuk om te zien als er kindjes voor het raam staan te zwaaien omdat Juffrouw Pollewop voor de deur staat. Het is een leuke ervaring.”

Hoe zijn jullie eigenlijk op de naam gekomen?

“We zaten bij mij thuis en we wilden een leuke naam verzinnen. Één waar je gelijk vrolijk van wordt! Die positiviteit uitstraalt en een gezellig gevoel geeft. Dat is best lastig natuurlijk. We zaten verschillende namen te bespreken en toen zei Maaike ‘waarom doen we niet ‘Pollewop’ van ‘Tante Pollewop’, van Godfried Bomans?’ Maar Tante Pollewop is best wel een deftige dame. Dus hebben wij er juffrouw Pollewop van gemaakt. Dat voelde direct goed! Een kennis van ons, Glenn van de Bos, heeft toen heel goed naar ons geluisterd en een heel mooi passend logo gemaakt. En zo is Juffrouw Pollewop geboren!”

Ja.. en dan nu de vraag.. Wanneer is Frits eigenlijk geboren? Want hij is een vast onderdeel van jullie geworden.

“Frits is via een vriendin bij ons gekomen, toen wij op de Voorstraat zaten. Frits is gemaakt van oud etalagemateriaal en stond op een school te verstoffen, nadat hij gebruikt was voor een groep 8 musical. Onze vriendin zei ‘Dat is leuk voor bij jullie winkel! Dan zetten jullie Frits voor de deur!’. Wij vonden dat goed, mits Frits niet te groot was. Maar toen we bij die school aankwamen om hem op te halen, zagen we dat Frits behoorlijk aan de maat is haha..” Mette lacht. “Hij paste bijna niet in de auto en is toen echt met z’n kop uit het raam mee naar Dordrecht gereden!”

Haha.. ik zie het al voor me! Inmiddels hoort Frits er echt bij hè?

“Ja, bij elke belevenis is Frits er bij. Hij is echt een onderdeel van de ‘familie’. Ook voor de kinderen, die naar de winkel toe komen en Frits even willen aaien. Een tijdje terug werd Frits ziek. Hij had zijn nek gebroken (een bouwvakker liet per ongeluk iets naar beneden vallen en dat kwam op Frits terecht). Kinderen stuurden allemaal tekeningen naar hem. Dat was echt heel aandoenlijk! Frits zorgt echt voor de beleving. We hebben toen ook op de foto gezet, hoe Frits ‘geopereerd’ werd en weer terug naar de winkel toe kwam. Maar hoe leuk is het, dat straks een aantal kinderen, als ze volwassen zijn, zich Frits nog herinneren?”

Wat vinden jullie belangrijk, om als winkel uit te stralen?

“We zijn een winkel waar je direct vrolijk van wordt! Het is een beleving om even langs te komen. Voor de winkel hangt er al een vrolijke sfeer met Frits en binnen merk je dat het gezellig is. Je kunt bij ons juist je kindje mee de winkel in nemen. Er staat in het midden een grote raket, waar ze even heerlijk kunnen spelen, terwijl de moeders rustig rondkijken. Verder verkopen wij duurzame producten, dus je weet dat wanneer je iets bij ons koopt, het een goed verhaal heeft en lang mee gaat.”

Jullie hebben best een breed assortiment aan producten. Hoe bepaal je wat je inkoopt?

“Toen wij op de Voorstraat West zaten, merkten we dat moeders ook wel iets voor zichzelf wilden kopen. Wij zijn toen een tweede winkel, ‘de Kekkestek’, aan de overkant begonnen om in deze behoefte te kunnen voorzien. Uiteindelijk hebben we de twee winkels samengevoegd. De producten die in de Kekkestek heel goed liepen, hebben we gehouden en toegevoegd aan het assortiment van Juffrouw Pollewop. En dat smelt eigenlijk heel goed samen. Eigenlijk is het heel simpel. Wij moeten er blij van worden en de wereld ook. En dan is er een grote kans, dat het bij ons in de winkel ligt.”

Hoelang hebben jullie De Kekkestek gehad? En waarom zijn jullie gestopt?

“We hebben in dat pand 3 jaar gezeten. Het idee is geboren uit enthousiasme en dat liep ook heel goed. Maar op 2 plekken ondernemen, was gewoon erg veel werk en daar hebben we ons wel een beetje op verkeken. Ongeveer 1,5 jaar geleden hebben we de twee winkels samengevoegd. Maaike en ik vinden het belangrijk om ook nog vrij te kunnen zijn en tijd te hebben voor ons gezin. Dat ging niet met 2 winkels. Maar goed, dat heeft ons nu wel de ideale combinatie gebracht. Toch een stukje voor de volwassenen en een groot deel voor de kinderen.”

En hoe creëren jullie een goede balans tussen werk en privé?

“We zijn met z’n tweeën, maar ook 2 aparte gezinnen, dus dat scheelt. We hebben goede afspraken met elkaar en we kunnen de winkel als we vrij zijn, met een gerust gevoel aan de ander overlaten. Ieder van ons heeft bijvoorbeeld in de zomervakantie 3 weken vrij. Dan mag je de ander ook niet storen in die tijd. Dus de één heeft in die periode dan echt alléén zeggenschap over Juffrouw Pollewop en de ander laat het helemaal los en heeft totale rust. En dat geldt ook voor andere vakanties. Soms werkt de één even wat meer en dan weer de ander. We gunnen elkaar ook vrije tijd.”

Dat is mooi om te horen. Hoe bevalt het jullie op de Vriesestraat?

“Ja we vinden de Vriesestraat heel erg leuk en we hebben er een heel fijn plekje! Voor ons is dit nu wel het perfecte plaatje.”

Wat is eigenlijk jullie favoriete product in de winkel?

“Dat is vanaf het begin af aan al de regenboog van Grimms geweest. Omdat dit eigenlijk heel goed weergeeft, waar we voor staan. Het is sowieso duurzaam, doordat het gemaakt is van goed hout, handgemaakt en beschildert met bioverf maar daarnaast stimuleert het echt de speelbeleving van een kind. Zo weet je voorafgaand eigenlijk niet wat een kind er mee gaat doen en speelt ieder kind er op zijn eigen manier mee. Dat is wel echt ons ultieme stuk speelgoed.”

En hoe zat dat nou met ‘de Passion’ vorig jaar? Ik zag op Instagram jullie vlag per ongeluk in jullie oude pand, waar toen tijdelijk de NPO in zat. Frits en jullie stiekem glurend naar wat er achter een afgezet stuk gebeurde.. en natuurlijk jullie op de foto met de cast… 

“Ja, de Passion vlak voor onze deur toen we vorig jaar op de Vriesestraat zaten! Dat was wel een hoogtepunt ja! Dit soort dingen overkomt ons gewoon en gebeurt spontaan. We hadden overigens wel netjes van de gemeente een brief ontvangen hoor, dat het voor onze deur plaats zou vinden maar die hadden we niet gelezen. Oeps! We waren dus oprecht verrast! En zo zijn de ‘vlogs’ op Instagram destijds een beetje ontstaan. We voelden ons net een ondeugend kind haha… zelf hebben we er heel veel lol om gehad!”

Waar zijn jullie na 10 jaar ondernemen nu het meest trots op? Of misschien wel juist op die 10 jaar lang ondernemen?

“Ja dat zeker. We zijn begonnen in een tijd die niet zo aantrekkelijk was, dus mensen om ons heen zeiden vaak ‘Weet waar je aan begint! Geef je je veilige baan op?’ Maar ik ben echt wel trots op hoe we dit samen hebben gedaan. Dat we nog steeds bij elkaar zijn, samen alle ups and downs hebben doorstaan en elkaar zo mooi aanvullen. Ja en natuurlijk dat we een goede naam opgebouwd hebben, hoe de winkel er nu uit ziet, Frits erbij… Daar zijn we echt heel trots op!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar al het moois Juffrouw Pollewop te bieden heeft? Kom dan een kijkje nemen in hun kleurrijke winkel aan de Vriesestraat 78 in Dordrecht.

Of gluur alvast naar het assortiment via hun webshop www.juffrouwpollewop.nl. En vergeet niet ook even een kijkje te nemen op hun vrolijke feed op Instagram!