Jaap Events

Varen. Heel eerlijk, dát was jarenlang niet het eerste wat in mij op kwam, als mijn lief vroeg of ik iets ‘leuks’ wilde gaan doen. Nu moet je weten, dat ik over een ietwat grote fantasie beschik, ben opgegroeid met de Titanic (die als kaskraker alle records verbrak) en slechts een mager zwemdiploma A in mijn bezit heb. Voor B ben ik namelijk gezakt, omdat ik op het allerlaatste moment toch niet door het gat durfde te zwemmen, onder water panikeerde en dacht niet genoeg zuurstof te hebben. Al proestend kwam ik boven, stotterend aan de rand van het zwembad dat ik het niet ging doen. So far, for the dramaqueen.

En dan ontmoet je de liefde van je leven. Een waterrat pur sang. Hoe kreeg ik het uitgekozen? Hij was net gestopt met windsurfen en wilde graag gaan varen. Ik stuurde hem naar een oom van mij, die op steenworp afstand van ons huis woonde en een boot bezat. Maar goed, uiteindelijk wilde hij ook met mij varen. Want ‘dat was wel zo gezellig’, vond meneer. Om hem tegemoet te komen, gingen we op zoek naar wat we beiden leuk zouden vinden. Cruises waren uiteraard nicht im frage, zeilen naar mijn idee te ingewikkeld, maar zo’n guitig sloepje zag ik wel zitten. We huurden een pracht exemplaar, hadden een heerlijke dag op het water en zo kwam het dat ‘varen’ werd opgenomen in het lijstje met leuke dingen doen.

Vijf jaar geleden zag ik voor het eerst mijn stadje Dordrecht vanaf het water. Ik was oprecht verrast om te zien hoe anders je het beleefd, wanneer je vanuit een ander perspectief kijkt. En ik kan het echt iedereen aanraden! Gelukkig telt onze stad inmiddels verschillende rondvaartbedrijven en ik vind het een feestje om de boten door de havens te zien varen. Of om vanuit mijn luie stoel, heel even deelgenoot te zijn als ze filmpjes van hun rondvaarten op Social Media delen. Zo stuitte ik maanden terug op een promotiefilmpje van Jaap Events. Een nieuwkomer in de havens van Dordrecht. Reden te meer om er eens heen te fladderen en kennis te maken. Ga met me mee en ontmoet Jacob!

Hi Jacob, leuk je te ontmoeten. Wanneer ben je gestart met Jaap Events? 

Jacob glimlacht. “Op 17 mei van dit jaar had ik mijn eerste rondvaart, dus ik ben echt nèt begonnen!”

Mag ik vragen wat je hiervoor deed?

“Na de middelbare school heb ik het CIOS gevolgd en heb altijd in de sportwereld gewerkt. Onder andere een hele tijd in de buitensport, denk aan outdoor lasergamen, boogschieten, mountainbiken. Voornamelijk voor groepen zoals scholen, bedrijfsuitjes of familiefeesten. Daarna heb ik een familielid geholpen met het opzetten van een nieuwe sportschool in Brabant. Dat was een hele mooie leerschool voor mij, maar na een aantal jaar kwam ik toch op het punt waarop ik mij afvroeg of dit hetgeen is wat ik echt wilde? Ik merkte aan mezelf dat ik een nieuwe uitdaging zocht. Een nieuwe energie. Al gauw kwam de gedachte om voor mezelf te beginnen en heb lang nagedacht of dit dan wederom iets in de sport moest zijn, maar ik betrapte mij erop dat ik eigenlijk letterlijk het roer om wilde gooien en toen is het idee van de boot gekomen.”

Hoe kwam je daar zo bij?

“Een boot wilden mijn vrouw Dorien en ik al langere tijd privé, maar was simpelweg te duur. We zagen op vakantie in het buitenland, maar ook hier in Nederland steeds vaker bootbedrijven en zeiden dan tegen elkaar dat we dat echt te gek zouden vinden om zoiets te hebben. Dus zijn we ons gaan verdiepen in wat het inhoudt om te varen, allereerst met een groot schip. Daar zijn we vrij snel van afgestapt omdat aan een groot schip meer haken en ogen aan zitten. En eigenlijk vonden we een sloep waar we met max. 12 personen op kunnen net zo leuk en dat was beter haalbaar. Zodoende zijn we op zoek gegaan naar een mooie sloep!”

Was het lastig om een mooie sloep te vinden?

Jacob moet lachen. “Nee, we vonden hem vrij snel. Gewoon hier in de Nieuwe Haven van Dordrecht! Jaap Bouman is mijn schoonvader en hij voer met zijn zalmdrijver langs deze sloep. Blijkbaar keek mijn schoonvader vrij aandachtig naar de sloep, waarop de eigenaar naar hem riep ‘Mooi hè?’ Mijn schoonvader moest lachen en riep ‘Ja prachtig!’ Waarop de eigenaar zei: ‘Kopen?’ En het mooie is, de sloep stond helemaal niet te koop! Maar goed, we hebben de sloep overgenomen en een week later hadden we hem al!” 

Zo snel kan het gaan! Moest je er nog veel aan doen?

“Nee, in de basis was de boot gewoon goed. We hebben hem wel bijna helemaal kaal geschuurd en opnieuw gelakt. De vloeren hebben we redelijk recht gelegd en her en der wat kleine aanpassingen gedaan zoals een tafeltje erin, nieuwe kussens èn een nieuwe kap die volledig dicht kan. Dat is ook wel lekker! Mocht er een buitje vallen, zitten we gewoon lekker droog. Plus ik vind hem ook wel heel mooi, het is zo’n lekker cabriokapje!” 

Jacob kijkt trots naar zijn sloep. 

“Oh ja, we hebben ook een nieuwe motor gekocht, want de oude was niet betrouwbaar en dat moet je niet hebben. Je hebt hier het drukst bevaren rivierenpunt van Europa, dan moet je ten alle tijden een draaiende motor hebben. Veiligheid voorop!”

En kun je vertellen hoe je bij de naam ‘Mevrouw De Wit’ bent gekomen?

Jacob lacht. “De naam ‘Mevrouw De Wit’ hebben we zelf bedacht. Het moest een naam worden, die mensen onthouden. De vorige eigenaar heeft mij op dag één geleerd, dat een schip een ‘zij’ is. Tel daar bij op dat onze sloep hartstikke wit is, dus zo is Mevrouw De Wit geboren! Simpel, maar het blijft wel hangen!”

Kwam er bij het starten van een eigen onderneming een hoop op je af?

“Ja, het was allemaal nieuw voor mij. Mensen vragen wel eens waarom ik dit ben gaan doen en of ik varen vanuit mijn jeugd heb meegekregen? Dat laatste is niet het geval, ik vind dit gewoon heel leuk om te varen en moet ergens beginnen. Zo loop je tegen dingen aan en ik heb de afgelopen maanden zóveel geleerd.”

Dat geloof ik graag. Mooi om te horen. En dan noem je je bedrijf ‘Jaap Events’. Is dat dan naar je schoonvader?

Jacob moet lachen. “Nee. Dat vragen veel mensen en dat snap ik ook wel. Maar mijn schoonvader noemen we weliswaar Jaap, maar eigenlijk heet hij Jacob. Net als ik. En familie en vrienden noemen mij ook altijd Jaap. Daarnaast klinkt het ook wel lekker en is het makkelijk te onthouden. De mensen die mij nu via Jaap Events leren kennen, noemen mij vaak vanaf begin af aan Jaap en dat vind ik helemaal prima. Hartstikke leuk zelfs!”

Maar goed, je start een eigen zaak en dan komt Corona. Wat deed dat met je?

Jacob zucht. “Ja, enerzijds was dat balen maar ik ben dan ook iemand die denkt ‘het is nu eenmaal zo, hier moeten we het mee doen’. Door deze vreemde tijd heb ik wel rustig op kunnen starten. En natuurlijk af en toe had ik er ook de balen in, want ik heb wel een eventbedrijf. Naast het varen met ‘mevrouw De Wit’ (de naam van de sloep) organiseer ik ook citygames. Aan de andere kant kan ik ook niet alles tegelijk, in mijn eentje. Dus zijn we eerst begonnen met varen, de rest komt wel. De eerste boeking van de citygame staat al, dus het komt wel goed.”

Had je voor de komst van Corona een hele planning gemaakt?

Er komt een glinstering in Jacobs ogen. “Mijn idee was om te starten met Koningsdag. Ik zag het al helemaal voor me! Ieder uur zou ik vanaf Finn’s gasten ophalen en met ze een rondje door de stad varen. Overigens had ik dit idee nog helemaal niet gedeeld met de eigenaren van Finn’s haha… maar het zat wel in mijn hoofd! Ik heb namelijk bij ‘078 podcast’ een tijdje als DJ gewerkt en draaide dan met Koningsdag bij Finn’s. Ik ken allen goed en het leek mij ontzettend leuk om op deze manier met ze samen te werken. Maar goed, dat feest ging niet door.. evenals Dordt in Stoom, Sail Amsterdam.. dat waren wel allemaal zaken die op de agenda stonden en dat is wel jammer.”

Ben je vrij snel samenwerkingen met andere ondernemers gaan opzoeken?

“Ja vrijwel direct want dat is onderdeel van Jaap Events. De eerste samenwerking startte met Finn’s Eten en Drinken, omdat ik dat een heel mooi bedrijf vind en de eigenaren ontzettend fijne, relaxte mensen. Regard en Melanie waren gelukkig ook gelijk enthousiast! Daarna dacht ik aan goede pizza’s, dus volgde een samenwerking met Dennis van Osteria Luca. Vervolgens breidde het uit met ontbijt van Broodcafé Jaap, zoetigheid van Christa’s Cookies en we bieden ook een wijnproeverij met Boonstoppel Wijnen aan, waarbij eigenaar Jerry mee aan boord gaat als sommelier. Daarbij zien de klanten ook de meerwaarde van de samenwerkingen in. We krijgen echt hele leuke reacties!”

En niet alleen de samenwerkingen vielen mij op. Ook de mooie film, die rond ging op Social Media. Je hebt jezelf wel gelijk goed neergezet!

“Ja, die film is mooi he? Dat kan Niels Bijl van Boex Video wel! Ja kijk, zo zijn Dorien en ik, als we iets doen dan moet het ook goed! Dorien helpt mij dan ook veel achter de schermen van Jaap Events. Ze heeft een groot gevoel voor styling en kan heel goed schrijven. Zij zorgt ervoor dat het totaalplaatje klopt. Dat is iets wat wel nieuw voor haar is, maar ze doet het echt supergoed!”

Dat is lief. Je doet dit nu een paar maanden, word je blij van dit werk?

“Ik word er zeker blij van maar het is nog wel wennen. Mensen die mij achter het stuur zien staan denken misschien wel ‘die heeft het dik voor elkaar’ maar ik besef soms nog niet dat ik dit aan het doen ben. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar het echte genieten moet nog komen denk ik. Ik ben nu nog met teveel dingen bezig; hoog water, laag water, pas ik wel onder de brug? Dat soort zaken. Neemt niet weg dat het ontzettend leuk is om dit te doen!”

Dan staat Jaap op en zwaait. Zijn schoonvader Jaap Bouman vaart langs. Jacob verteld dat zijn schoonvader al een jaar of vier met zijn zalmdrijver ‘DDCornelis’ door de binnenstad van Dordrecht heen vaart.

Jacob glimlacht. “Hij heeft mij wel met het varen aangestoken! Ik vond wat hij deed heel erg leuk maar wilde het graag op mijn eigen manier doen. Mijn schoonvader is stadshistoricus en je kunt bij hem een rondvaart boeken, waarbij je allerlei wetenswaardigheden over de stad te weten komt. Bij mij ligt de focus meer op de totale beleving van het varen in combinatie met lekker eten of een heerlijk wijntje erbij.”

Maar je vaart niet alleen, je organiseert ook citygames. Hoe is dat zo gekomen?

“Dorien en ik hebben afgelopen half jaar de citygame volledig zelf ontwikkeld en gebouwd. We zijn daar samen helemaal ingedoken en hebben zoveel geleerd van de stad! Met de citygame ga je met een tablet met GPS de historische binnenstad van Dordrecht verkennen. Onderweg krijg je puzzels, foto-opdrachten, quizvragen en teamopdrachten. Het team dat de grootste handelaar van Dordrecht wordt of die op tijd alle voorbereidingen heeft getroffen om een overstroming te voorkomen, wint de game!”

Dat klinkt heel tof! Wat vind je tot nu toe het leukste aan het zelfstandig ondernemen?

“Het totale pakket! Van het naar de Makro gaan, voor de inkoop van drank, tot het versturen van een mailtje naar één van de ondernemers waar ik mee samen werk, met daarin de bestellingen voor die week èn natuurlijk het varen zelf. Maar het allerleukste is misschien nog wel, dat ik onderdeel van de groep aan boord mag zijn. Er komt iedere keer weer een andere groep mensen bij mij aan boord, die iedere keer weer enthousiast zijn en op hun gemak voelen. Die delen onderweg ook van alles met elkaar en ik ben daar gewoon bij. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag of ik na afloop nog een drankje mee ga doen. Ja en dat is wel heel mooi om te zien; dat het beeld wat Dorien en ik voor ogen hadden ook in werkelijkheid klopt.”

Laatste vraag. Heb je nog dromen?

Jaap lacht. “Dat ik hiervan kan leven! En dat ik kan blijven doorontwikkelen. Heb ik een leuk idee, komt er weer iets nieuws bij!”

 

Heb jij na het lezen ook zo’n zin in een rondvaart met mevrouw De Wit gekregen? Of wil je met je familie, vrienden of collega’s een citygame spelen? Kijk dan op de website https://www.jaapevents.nl.

En doe jezelf een plezier en volg Jacob op Instagram en Facebook voor meer heerlijke foto’s en filmpjes!