Het Magazijn

Gevoel voor richting hebben, is maar net hoe je het bekijkt. Moet ik voor het eerst ergens naar toe? Dikke kans dat ik minstens éénmaal verkeerd rij, op een verkeerd station uitstap of verdwaal. Dat is niet erg, want als je dat weet calculeer je gewoon wat extra reistijd in. Maar zet mij daarentegen in een willekeurige stad en ik leid je feilloos naar de leukste plekjes. Hoe dat komt? Noem het interesse, fingerspitzengefühl of gewoon goed kijken waar de ‘locals’ naar toe gaan. Ik vraag Airbnb-eigenaren standaard om tips, want dan krijg je vaak de leukste adresjes. Niet het geijkte en meestal net buiten het gebaande pad. En dat is in mijn eigen stad Dordrecht niet anders. 

Zo stuitte ik jaren terug op het Voorstraat Noord Festival. Een ontzettend leuk, jaarlijks terugkerend initiatief van de ondernemers die daar gevestigd zijn. Zoiets sla ik op en ga dan het jaar erop weer even kijken. En zo kwam het, dat ik twee jaar geleden tegen een hele fijne en nèt geopende zaak aanliep: Het Magazijn. 

Om nu te zeggen dat het niet meer weg te denken is uit mijn leven, klinkt wat overdreven haha.. maar ik durf wel eerlijk te zeggen dat ik er met regelmaat te vinden ben. Of het nu is voor een ontbijtje is met een vriendin, een koffietje met een oud-collega, een drankje met m’n lief of lekker een hapje eten met vrienden en familie… Wat zal ik zeggen? Ik vind het er gewoon heel erg fijn. Niet zo gek dus dat ik de eigenaren Fokke en Safak vroeg of ik ze mocht interviewen. We spraken af op een zonnige donderdagochtend in hun heerlijke tuin. Want man, dat is toch wel een héle fijne toevoeging hè? Zeker als je, net als ik, zelf geen tuin hebt. Kom mee, dan stel ik je aan ze voor!

Hi, leuk dat ik jullie mag interviewen! Hoe kennen jullie elkaar eigenlijk?

Safak glimlacht. “We kenden elkaar al van gezicht van de feesten in het Dolhuis en niet veel later kwam ik Fokke een keer tegen. We hadden het over werk en tussen neus en lippen door zei ik ‘kom anders bij Bacchus werken’. Daar hebben we samen 4 jaar gewerkt en zijn we maten geworden. Eigenlijk spraken we toen al naar elkaar uit dat we ooit samen een zaak zouden gaan beginnen. Maar eerst zijn we met elkaar gaan studeren aan de HES in Rotterdam.”

En wanneer besloten jullie dan toch echt samen een zaak te starten?

Safak lacht. “We hebben ongeveer 10 jaar met het idee rondgelopen en hadden het ondertussen ook al tegen iedereen geroepen, dat we voor onszelf zouden gaan beginnen, dus zodoende konden we niet meer terug haha.. Heel Dordt wist het al, alleen wij wisten nog niet waar en hoe. Totdat dit op ons pad kwam..”

Fokke vult aan: “We wilden in eerste instantie klein beginnen, dachten aan maximaal 40 couverts. Dat zijn 140 couverts geworden haha… Sommige dingen heb je gewoon niet in de hand. De locatie en de samenwerking met de winkels boven èn SBK (kunstuitleen) zagen wij wel zitten, vandaar.”

En SBK was al langere tijd in dit pand gevestigd toch?

Safak: “Ja dat klopt. Zij hadden het gehele pand tot hun beschikking, maar ik meen dat het te groot was voor het concept kunstuitleen, dus wilde de gemeente er iets bij hebben. Peter Paul van der Hout van muziekwinkel Velvet liep al een tijdje met het idee om een conceptstore te beginnen waarbij horeca en zijn muziekwinkel zouden worden gecombineerd met mogelijkheden voor pop-up stores. Hij kreeg te horen dat er een optie zou zijn op het pand in de Voorstraat waar de kunstuitleen is gevestigd. Ook de kunstuitleen was een welkome toevoeging aan dit concept.” 

En wie heeft bedacht dat er op de eerste verdieping van het pand winkels zouden komen?

Fokke: “Het concept is dus bedacht door Peter Paul van der Hout. Jaren geleden had hij in Barcelona gezien hoe een platenwinkel in combinatie met een conceptstore èn horeca samen kon bestaan. Wij kwamen wel eens bij Peter Paul in de muziekwinkel en 8 jaar geleden heeft hij ons met dit idee benaderd. Daar hadden wij wel oren naar. We hebben heel lang de tijd gehad om de ideeën verder uit te rollen. Dat was ook niet erg, want destijds studeerden wij nog. Bij het vinden van dit pand, kwam eigenlijk alles samen.”

Safak voegt daar aan toe. “En die tijd hebben we ook wel nodig gehad. Want zoals de indeling van het pand er nu uit ziet, dat was niet zoals het in eerste instantie was bedacht. De winkels Velvet, FotoFilmFabriek, MakeRoom zouden in eerste instantie beneden vooraan in het pand gevestigd worden en wij zouden achterin een ruimte voor het restaurant krijgen, met gelegenheid naar de tuin. De gehele bovenverdieping zou voor SBK zijn, met beneden bij de winkels ook een balie. Met elkaar hebben we advies ingewonnen bij architect Jeroen Markusse. Hij gaf aan dat horeca de meeste aantrekkingskracht zou hebben en het daardoor verstandiger zou zijn om ons bij de hoofdingang te vestigen. Met het restaurant zouden wij voor de inloop zorgen, zodat men van daaruit verder het pand kan gaan ontdekken. En zo is de huidige indeling ontstaan.”

Dat klinkt logisch.

Fokke: “Ja en achteraf gezien is dit ook het meest praktische.”

Safak: “Voor horeca is zichtbaarheid heel belangrijk. Mensen willen graag ergens langs lopen en  kunnen zien of het binnen gezellig is. Als het tot de verbeelding spreekt, maakt het dat gasten binnenstappen. Mensen willen nu eenmaal graag kunnen zien, wat er zich binnen afspeelt. Dat merken we bijvoorbeeld ook met onze tuin. In de zomer zit het hier buiten helemaal vol, maar als je aan de voorkant van het pand aan de Voorstraat, langs loopt zie je binnen niemand zitten. Je hoort de mensen die langslopen dan gewoon denken ‘het is daar helemaal leeg’. Met enige regelmaat lopen we dan ook even naar buiten en nodigen mensen uit mee te lopen naar de tuin, om een kijkje te nemen. Daar wordt steevast verrast en enthousiast op gereageerd.”

Fokke lacht. “Dit is inderdaad vaak voor nieuwe gasten een leuke verrassing, een verborgen parel in de binnenstad.”

En wanneer zijn jullie voor het eerst open gegaan met het Magazijn? 

Fokke: “Dat is alweer 2 jaar geleden, op 01 juli 2018. Ik zal het nooit vergeten, want het was hier in de straat ook boekenmarkt. Dus die dag was het ontzettend druk! Misschien voor het mooie wel iets té druk, om relaxed op te kunnen starten. Maar goed, de dagen erna werd het rustiger. Toen liepen we regelmatig naar buiten om mensen kennis te laten maken met het pand en met alle ondernemers die hier zitten: ‘het Magazijn’. Mensen reageerden zowel verrast als opgelucht. Je zag ze denken ‘hier kunnen we lekker zitten.”

Ik heb jullie ontdekt met het Voorstraat Noord Festival in dat jaar.

Safak: “Met de boekenmarkt waren we als het ware nog aan het proefdraaien en tegelijk met Voorstraat Noord Festival viel onze officiële opening. Dat was wederom gezellig druk! Achteraf gezien hebben we ongemerkt voor onze opening 2 hele drukke dagen uitgekozen haha..”

Fokke: “Maar goed, het was ook heel fijn dat het gelijk heel druk en gezellig was, ook al liep nog niet alles op rolletjes. Gelukkig was er veel begrip van gasten hiervoor.”

Het lijkt mij ook best spannend..

Safak: “Nou dat was het zeker. Wij hadden allebei jaren werkervaring in de horeca op zak, maar nog nooit een eigen zaak gehad. Voor ons was dit ook echt een sprong in het diepe. En een eigen zaak beginnen vraagt nog al wat van je. We hebben ons in de afgelopen twee jaar echt wel eens achter de oren gekrabd, maar ook dat hoort erbij en moet je doorheen.”

Maar als we dan even terug gaan naar het begin. Wat maakt dan dat jullie een eigen zaak wilden beginnen?

Safak begint te glimlachen en kijkt naar Fokke. “Kijk, wij haalden altijd al voldoening uit het vak en we hebben altijd goed willen zijn, in wat we doen. Daardoor kregen we vaak positieve respons vanuit gasten en voelden we dat we echt op ons plek zijn in de horeca. Tsja dat wetende, samen met het idee dat je het ook zelf, op je eigen manier wilt doen maakt dat we hier nu zitten.”

Fokke voegt toe. “Wij wilden heel graag zelf het concept bepalen. Dat wij het in Het Magazijn kunnen doen en op onze manier.. dat is heel erg fijn. Plus dit is een supermooie plek. Ik had gelijk het gevoel ‘hier wil ik wel de rest van mijn leven naar binnenlopen en er iets moois van maken, waar ik trots op kan zijn’. Safak en ik hebben een mooi opgezet plan en er is goed over nagedacht.”

Er worden ook regelmatig evenementen in Het Magazijn georganiseerd. Wiens idee is dat?

Safak: “Ja, misschien is het wel goed om uit te leggen hoe het werkt. Kijk, wij zijn samen met alle andere ondernemers in dit pand ‘het Magazijn’. Fokke en ik opereren met onze zaak onder dezelfde naam, als restaurant. Alle evenementen worden gepromoot onder de naam ‘Het Magazijn’, als in de samenwerking van de ondernemers samen. Dat is de kracht van een conceptstore. Wel moet ik zeggen dat Velvet een groot aandeel hierin heeft, zij zijn veelal de organisator van optredens en dat werkt goed. Zij hebben dan ook een groot netwerk in de muziekwereld en met bijvoorbeeld DJ’s, die hier dan weer op zondagmiddag komen draaien. Met SBK doen we weer kunstexposities. Het is heel leuk hoe dit zo allemaal samenkomt.”

En dan ben je lekker bezig en komt Corona. Wat deed dat met jullie?

Fokke: “Veel dingen laat je op je af komen. We stonden er gelukkig financieel gezien goed voor, we hadden bijna twee goede jaren achter de rug en waren van plan om eens goed te gaan investeren in de keuken. Totdat Corona kwam. We hebben deze financiële ruimte moeten gebruiken om de lockdown-periode door te komen. Dat was wel zuur, maar we hebben ons er niet bij neergelegd. Samen met het team is er achter de schermen heel hard gewerkt. Zo hebben we de tuin helemaal opgeknapt en dat was lonend werk. We hebben gezien dat we er iets heel moois van hebben kunnen maken, doordat we hier nu tijd in hebben gestopt met elkaar. Iedereen heeft ontzettend goed zijn best gedaan.”

Safak: “Dat is ook zo. Iedereen had er ook zin in! Want zeg nou eerlijk, wat moet je nou twee maanden thuis gaan doen? Dus we hebben hier met z’n allen ècht heel veel werk verzet. En ja, zoals Fokke ook zegt, het is doodzonde dat je geld daar aan opgaat maar we hebben de afgelopen twee jaar ons stinkende best gedaan en gelukkig ook niet gek gedaan. En aan de ene kant is het misschien ook wel goed, om als beginnende ondernemer zoiets mee te maken. Laten we er maar een positieve draai aangeven haha.. Want je staat wel weer met beide benen op de grond. Het besef, dat het no matter what handig is, om altijd geld achter de hand te hebben. Dat heeft er wel voor gezorgd, dat we niet bij de pakken neer hebben gezeten de afgelopen tijd.”

Jullie zette je zelf in de lockdown-tijd wel weer mooi op de kaart met het livestream-concert van Nielson, wat vanuit het Magazijn werd opgenomen. Is dat dan iets wat dan door Corona spontaan ontstaat?

Fokke: “Nou eigenlijk kwam dat vanuit Nielson. Hij komt hier en bij nog een aantal adresjes in Dordrecht, graag. Bierbrouwer Grolsch wilde een actie uitzetten om de horeca een steuntje in de rug te geven. En Nielson wilde het graag hier doen.”

Safak vult aan. “Nielson is heel betrokken bij Het Magazijn en dat vind ik echt supertof. Het is fijn als je mensen als Nielson achter je zaak hebt staan. Maar het begint er natuurlijk bij, dat ze zich hier thuisvoelen en graag komen. Dit zijn wel de leuke dingen hoor, daar genieten we echt van.”

Fokke glimlacht. “Ja, dan zie je de Grolsch reclame – wij waren de eerste waar een optreden was opgenomen dus hij kwam behoorlijk vaak voorbij – en in het laatste shot zie je onze zaak. Ja, dat is wel echt tof! Dat maakt je, ondanks de vreemde periode, toch wel heel trots.”

Als jullie terugkijken op afgelopen twee jaar, waar zijn jullie dan het meest trots op?

Safak: “Fokke en ik hebben altijd het beeld van een bruisende zaak voor ogen gehad. Waarbij we dan af en toe even in stil zouden kunnen staan, elkaar aan kijkend van ‘Oké, het bruist, het is gezellig. Mensen zitten hier graag’. En die momenten zijn er, precies zoals we wilden. En daar sta je niet altijd bij stil, maar dit is wel het mooiste wat wij neergezet hebben. Dat het beeld wat je in gedachte had, dat dat ook klopt.”

Fokke lacht. “En dat is ook zo leuk, iedereen voelt zich hier ontzettend vrij en gewaardeerd. Van jong tot oud, van gemeentelijke instellingen tot creatieve zelfstandigen. Het gaat allemaal in goede harmonie met elkaar. Pas zaten er in de tuin een paar huisartsen aan een tafel te dineren en even verderop een groep jongeren te borrelen. Je merkt dat onze gasten die diversiteit ook weten te waarderen.”

Safak: “Ja en dat is ook onze kracht, en van tevoren ook letterlijk ons concept geweest: laag-drempelig, iedereen moet zich welkom voelen. Dat je van tevoren samen iets bedenkt – en we bedenken niet zomaar iets, we zitten al vanaf onze 15e in de Dordtse horeca dus we hebben er echt wel kaas van gegeten – en dat het achteraf begrepen en gewaardeerd wordt. Dat je dat letterlijk terugkrijgt van gasten, dat is heel mooi.”

Fokke vult aan. “En ik vind Dordrecht zelf als stad ook echt heel goed in de lift zitten! Je merkt het aan het toerisme en het aantal bezoekers dat we binnen krijgen. Ik vind het heel leuk om te zien dat de Voorstraat Noord steeds drukker bezocht wordt. Het is hier al heel gezellig is, maar er zit nog heel veel potentie in.”

Safak moet hard lachen. “De Voorstraat Noord wordt voor Dordt, wat de ‘Witte de Withstraat’ voor Rotterdam is haha..”

Nou dat zeg jij nu wel. Maar ik heb vriendinnen in Rotterdam en waar we voorheen altijd in Rotterdam afspraken, haal ik ze nu steeds vaker naar Dordrecht. En merk ik ook dat ze zelf met enige regelmaat naar Dordrecht komen.

Fokke: “Ik zou het heel leuk vinden als we een goede kruisbestuiving kunnen realiseren. Het is bijvoorbeeld ook een heerlijke rit om met de waterbus uit Rotterdam hierheen te komen..”

Safak: “Ja en daar wil ik graag aan toevoegen dat ik het heel leuk zou vinden om Dordtenaren in Dordrecht te houden! Dat ze niet meer de behoefte voelen om per se naar Rotterdam of naar Breda uit te vliegen, maar dat het ook gewoon in hun eigen stad kan.”

Wat voor dromen hebben jullie nog met het Magazijn?

Fokke: “Ik heb jaren geleden in een zaak in Katendrecht gewerkt en daar zat destijds nog niet zoveel horeca. Het is supertof om te zien dat op een eiland, waar eerst bijna niks zat, het zó gezellig is geworden. Het is echt uitgegroeid tot een kloppend hart! Dat zou ik ook graag willen met de Voorstraat Noord. Ik hoop dat er nog meer enthousiaste ondernemers zich hier willen gaan vestigen en dat je over een paar jaar kan zeggen, dat dit aanvoelt als de Witte de Withstraat van Dordrecht.”

Zijn er nog wensen voor wat betreft de zaak?

Safak: “We willen graag verdere professionalisering van het team en de organisatie zelf. Dus achter de schermen, zoals bijvoorbeeld marketing. We kunnen nog heel veel stappen maken want er lopen nog altijd mensen binnen, die hier niet eerder geweest zijn. En we bestaan toch al 2 jaar. Tijdens corona hebben we een actie gehad, waarbij men een ontbijtje voor iemand in de zorg kon kopen. Ik denk dat er op dit moment 3 tafels bezet zijn, met mensen die hun bon komen inwisselen en hier nog niet eerder hebben gegeten. Het is heel leuk om mensen op deze manier kennis te laten maken met onze zaak.”

Fokke: “Ik zou wel wat meer marketing willen doen, ook voor Dordrecht als stad. Dat lijkt mij wel heel tof. Ik meen het, toen ik zei dat ik het heel leuk zou vinden als bijvoorbeeld meer Rotterdammers ook eens naar Dordrecht zouden komen. Daar zou ik mij wel hard voor willen maken. Samen met een aantal andere toffe ondernemers krijg je dat echt wel van de grond. Ik vind Dordrecht zelf namelijk echt een hele leuk stad. En het moet ook geen Amsterdam worden hè? Maar er mag nog wel wat meer bekendheid aan worden gegeven.”

Dat herken ik wel. Als ik zelf een daagje of weekendje weg ga, zoek ik ook naar de bijzondere plekjes, waar te moeten zijn. En dat ligt niet altijd in het centrum van de stad. Dat geldt voor Dordrecht net zo goed.

Fokke: “Precies. Vergelijk het met Antwerpen. Veel mensen gaan daar naar toe en lopen alleen over de grote winkelstraat De Meir. Terwijl Antwerpen nog zoveel meer leuke plekken te bieden heeft! Mensen moeten het alleen weten te vinden en van de gebaande paden af durven gaan.”

Goed. Voor degene die jullie nog niet kennen maar nu bloednieuwsgierig zijn geworden. Omschrijf het Magazijn?

Safak: “In een prachtig pand aan de Voorstraat met een hele mooie tuin, hebben we een fijne plek waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Voor een ontbijt, lunch, diner of borrel. We hebben een ervaren team en verlenen je graag goed gastheerschap. Tel daarbij een verrassende maar zeker ook herkenbare kaart op, met vriendelijke prijzen… we zien je graag.”

Fokke: “Het is iets om te ontdekken en dat vind ik zo leuk aan het Magazijn en Voorstraat Noord. Je komt op een plek in Dordrecht, waar de mainstream een beetje ophoudt. Maar daag jezelf uit om nèt een stukje verder te lopen. Er zitten hier zoveel bijzondere zaken, mooie boutiques, een café wat speciaalbier verkoopt of strijk gezellig bij ons neer. Het is ècht de moeite waard om jezelf uit te dagen om op pad te gaan.” 

Ben jij nieuwsgierig geworden? Ga er dan op uit en ontdek Het Magazijn! Het is één van mijn favoriete plekken in de stad. Je vindt dit pareltje aan de Voorstraat 180 in Dordrecht.

Check de website voor meer informatie https://magazijndordrecht.nl

Of neem een kijkje op hun Instagram of Facebookpagina!

3 reacties op “Het Magazijn”

 1. Marleenwagner

  Een ontzettend goed interview. Ook ik ben apetrots op het magazijn .
  Leuk om via dit interview meer van mijn zoon te weten te komen en van Safak.
  Voor mij was de Corona spannend of de jongens het zouden redden.
  Maar Fokke zegt altijd op mijn bezorgde vragen .komt goed!
  Groeten van
  Een trotse moeder

  marleen wagner dijkstra

  1. Dag Marleen, wat een ontzettend leuke reactie heb je op mijn website achtergelaten! Fijn dat je het interview zo leuk vind. Ik ben ook trots, dat in onze mooie stad Dordt zo’n prachtige parel als Het Magazijn staat!

Reacties zijn uitgeschakeld.