FotoFilmFabriek

Begin maart startte mijn jaarcursus Grafische Vormgeving in Amsterdam. Ik ben namelijk een beelddenker, altijd al geweest. Maar ik wilde zo graag dat die beelden tot leven zouden komen, tot iets tastbaars. Ik miste kennis en ben simpelweg online gaan zoeken naar welke cursus mij het beste op weg zou kunnen helpen. Tel daarbij het vooruitzicht op om als immer drukke moeder iedere zaterdagochtend eerst ruim een uur me-time te hebben in de trein en als kers op de taart een fietstochtje van een klein half uur door onze prachtige hoofdstad, die dan net aan het ontwaken is. Zoals gezegd, de cursus startte begin maart dus ik heb welgeteld twee keer op die fiets kunnen zitten.. maar man oh man, wat heb ik er van genoten! 

De cursus ging half maart gelukkig online verder en dat was heel prettig. Zo stond ik tijdens de lockdown niet stil, maar was er juist voldoende ruimte om mij op dit vlak verder te ontwikkelen. Dat maakte ook dat tijdens gesprekken onder het eten thuis of met vrienden, we het niet steeds over het C-woord hoefden te hebben maar juist konden praten over onderwerpen die ik als huiswerkopdracht had meegekregen en het hele creatieve proces er om heen.

Wat ik maar zeggen wil, deze periode is dè gelegenheid bij uitstek om iets nieuws uit te proberen! Zo is bij mij in de afgelopen maanden ook een oude liefde (fotografie) opnieuw opgebloeid. Ik wilde namelijk helemaal niet aan de gang met stockfoto’s, maar gewoon met mijn eigen werk. En het heerlijke is, ik kan mij hierin hélémaal in verliezen. Alles om mij heen vergeet ik en van tijd heb ik geen besef. Ik vergelijk het vaak met hoe wij als kind vroeger buiten konden spelen. Je was lekker bezig, had plezier en je keek echt niet op je horloge want je had het veel te leuk! Dat is zo’n lekker gevoel, dat gun ik iedereen. Zeker nu.

Vandaar dat ik de trap omhoog nam in Het Magazijn, om een gesprek aan te knopen met Mark, eigenaar van de FotoFilmFabriek. Ga met mij mee en maak kennis. En wie weet, durf jij het aan om die oude camera uit het stof te halen en een oude (of nieuwe!) liefde op te laten bloeien!

Hi Mark, fijn dat ik langs mag komen. Twee jaar geleden heeft mijn man voor mij, voor kerst een Polaroidcamera bij jou gekocht. Nu komen we regelmatig even een nieuw ‘rolletje’ halen en zo kennen wij de FotoFilmFabriek.

“Wat fijn om te horen. Ja, Polaroid is leuk en heeft een toegevoegde waarde, al ben ik daar natuurlijk niet geheel objectief in. Ik vind het een heel mooi medium omdat bij Polaroid iedere foto uniek is en daarmee het ook binnen analoge fotografie weer een apart segment is. De foto’s zijn niet reproduceerbaar, je hebt maar een beperkt aantal foto’s en het reageert heel anders dan film of een digitale camera. Je moet nòg bewuster een foto maken.”

Dat is absoluut waar. Maar laten we bij het begin beginnen.. hoelang bestaat de FotoFilmFabriek al?

“Sinds januari 2006. Ik ben vanuit huis begonnen met een webwinkel en sinds 2 jaar zit ik in Het Magazijn.”

Het Magazijn is een prachtig concept, allerlei verschillende zaken onder één dak. Heb je daarvoor wel eens eerder overwogen om een fysieke winkel te beginnen?

“Het is echt een niche markt waar ik mij in bevind en de webwinkel is nog steeds erg belangrijk. In mijn eentje weet ik niet of ik snel een fysieke winkel had geopend omdat ik er niet de persoon naar ben om een groot deel van de dag alleen te zitten. Zo op deze manier is het veel leuker.”

Dat kan ik mij voorstellen. Hoe bevalt het in Het Magazijn?

“Dat bevalt echt heel goed! Ik werkte voorheen dus vanuit huis en dan merk je dat de scheidingslijn tussen werk en privé heel dun is. Vaak overlapt dat elkaar dan ook. Ik vind het nu heel prettig om ’s ochtends echt naar m’n werk toe te gaan en aan het eind van de dag weer terug. Daarbij is de locatie en het pand natuurlijk fantastisch, dus ik ben er heel tevreden mee!”

Merk je dat klanten het ook prettig vinden dat ze nu persoonlijk langs kunnen komen? 

“Ja, dat zeker ook. En niet alleen klanten uit de buurt. Ik heb ook klanten die verder weg wonen, maar er bewust even voor omrijden. Puur omdat ze het prettiger vinden om elkaar persoonlijk te spreken, in plaats van via mail of telefoon.”

En waar komt jouw passie voor analoge fotografie vandaan?

“Eigenlijk gewoon vanuit fotografie zelf. Ik ben opgegroeid met analoge fotografie; mijn vader fotografeerde en hij had ook een donkere kamer thuis. Dat had voor mij altijd wel iets magisch omdat ik er als kind niet mocht komen, in verband met alle chemicaliën enzo. Echt heel bewust heb ik de donkere kamer niet meegekregen. De kamer is op een gegeven moment verdwenen toen mijn zus en ik ouder werden en wat meer ruimte nodig hadden. Maar.. ik denk onbewust dat het toch wel meegespeeld heeft.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een webwinkel in producten t.b.v. analoge fotografie te beginnen?

Mark glimlacht. “Ik heb architectuur gestudeerd en ben op een gegeven moment binnen de opleiding heel veel met fotografie gaan doen. Dat is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen.”

Ben je nooit naar digitale fotografie overgestapt?

“Jawel, ik heb ook een digitale camera maar die gebruik ik niet zoveel. Zowel digitale als analoge fotografie heeft allebei zijn waarde en ieder moet voor zich bepalen wat hem of haar het beste ligt. Voor mij persoonlijk heeft analoge fotografie een grotere toegevoegde waarde en dat is ook de reden waarom ik met de webwinkel begonnen ben. Toen ik startte met FotoFilmFabriek in 2006 was digitale fotografie echt in opkomst. Het werd betaalbaarder en dus toegankelijker maar mijn liefde voor analoge fotografie was groter.”

Kun je iets vertellen over hoe je begonnen bent?

“Jazeker. Ik ben begonnen met de benodigdheden, dus denk aan films, chemicaliën en papier om de foto’s op af te drukken. Ik ben zelf erg gecharmeerd van het Duitse merk Adox, dat zijn hele mooie producten en daarmee was ik redelijk uniek in de markt. Het was een tijdlang in Nederland enkel bij mij te verkrijgen.” 

Hoe zag dat eruit, een webwinkel anno 2006?

Mark lacht. “Ja, met een website 1.0. Het digitale winkelmandje bestond nog niet. Klanten konden de producten die ik verkocht online zien en mailde mij dan, wat ze wilden kopen. Van lieverlee is mijn assortiment uitgebreid, omdat klanten begonnen te vragen of ik ook aan andere producten kon komen.”

Kun je uitleggen wat analoge fotografie zo interessant maakt?

“Ik denk dat er meerdere redenen voor zijn. Het blijft iets unieks, iets eigens. Daarbij belandt een digitale foto vaak op je computer en komt er veelal niet meer uit. Ik heb zelf ook op mijn telefoon duizenden foto’s staan, waar ik eigenlijk zelden iets mee doe. Bij analogie fotografie krijg je iets tastbaars in handen. En wat leuk is, ik zie dat in de loop der jaren ook bij de jeugd de interesse voor analoge fotografie groeit, ondanks dat zij met digitale fotografie zijn opgevoed.”

Denk je dat mensen die analoog fotograferen veel bewuster een foto maken?

“Dat denk ik wel. Met een rolletje voor een kleinbeeldcamera, kun je 36 foto’s maken. Met je telefoon maak je met één druk op de knop 36 foto’s! Plus je kan dan zien of je de foto goed vindt. Vind je het niet goed, dan verwijder je de oude en maak je de foto gewoon opnieuw. Die eerste stap kun je ook maken door vooraf goed naar je beeld te kijken, nog vóórdat je klikt. Het hele proces van analoog fotograferen maakt je veel bewuster. Men werkt dan ook vaak met camera’s die minder geavanceerd zijn, al zijn camera’s in de jaren 90’s wel redelijk doorontwikkeld. Maar goed, als je een wat oudere camera hebt, ben je veel handmatig bezig. Je stelt alles zelf in, tot aan het doordraaien van het rolletje aan toe. Dat alles bij elkaar maakt dat je wat rustiger bezig bent en je er echt de tijd voor moet nemen. Zeker als je ook zelf de film wilt ontwikkelen en afdrukken wilt maken. Je bent op een hele andere manier met fotografie bezig. Veel bewuster.”

Wat zou je de lezers mee willen geven over analoge fotografie?

“Dat het écht veel makkelijker is, dan veel mensen denken. Ook zelf je film ontwikkelen is niet moeilijk. Daarentegen kun je je films nog steeds op veel plekken laten ontwikkelen. Ook bij de FotoFilmFabriek. Sinds kort ben ik een samenwerking aangegaan met een Rotterdamse fotograaf, waardoor het nu ook mogelijk is om bij ons je zwart-wit films in te leveren, te laten ontwikkelen en scannen. Dus ook als je dat deel van het proces niet zou willen, maar wel wilt oefenen met analoog fotograferen, dan kan dat prima. Je hoeft er niet bang voor te zijn en ga het maar eens proberen!”

Inmiddels bestaat de FotoFilmFabriek alweer 14 jaar. Waar ben je het meest trots op?

“Toen ik in 2006 begon, was Nederland – zeker in vergelijking met landen om ons heen – echt massaal op digitale fotografie overgegaan. Dat ging bijvoorbeeld vele malen sneller dan in België of in Duitsland. De middelen om analoog te blijven fotograferen waren heel beperkt. Dus ik ben er trots op, dat ik het voor mensen in Nederland mogelijk heb gemaakt, om analoog te kunnen blijven fotograferen.”

Dat vind ik mooi. En zijn er nog dromen, die je met FotoFilmFabriek zou willen? Misschien wel mensen er in onderwijzen?

“Dat zou ik wel echt leuk vinden! Of in ieder geval om mensen de ruimte te kunnen aanbieden en de bezigheid en kennis mee te geven. Dat ik ergens een openbare donkere kamer zou hebben. Niet die in mijn garage staat, dat wordt een beetje druk. Maar dat er een publiek-toegankelijke donkere kamer is en waar mensen gebruik van kunnen maken. Want ik merk dat daar nog wel een drempel ligt. Voor zelf film ontwikkelen, heb je niet veel ruimte nodig. Dat kun je gewoon in je keuken of badkamer doen. Maar echt afdrukken maken, dat is ontzettend leuk om te doen. Het moment dat je het beeld op ziet komen, dat blijf ik nog steeds iets magisch vinden! En dat zou ik graag aan anderen mee willen geven.”

Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje bij de FotoFilmFabriek! Je vindt het op de eerste etage in Het Magazijn aan de Voorstraat 180 in Dordrecht.

Of bekijk de webwinkel via https://fotofilmfabriek.nl en vergeet Mark niet te volgen op Instagram en Facebook!