Florale Extase

Opgevoed met de nodige junglefever, is de liefde voor groen mij met de paplepel ingegeven. Ik denk aan de tuin van mijn grootouders, die zo liefdevol door mijn opa werd bijgehouden. Vooral de rozenhaag achter in de tuin, vond ik altijd prachtig. Niet dat ik daar als kind nou heel bewust mee bezig was, maar gek genoeg is het toch altijd in mijn herinneringen blijven plakken. Als ik mijn ogen sluit, zie ik het nog voor me. En wanneer ik er ergens één zie, moet ik toch altijd even aan opa denken. Grappig hè, hoe dat werkt? Mooi vind ik dat. Onbewust zijn dit vaak de dingen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zo is mijn moeder ook vaak bezig met groen. Zij is wel degene die haar liefde voor bloemen en planten echt aan mij heeft mee gegeven. De flat van mijn ouders is niet heel groot, maar staat vol met planten en altijd een gezellig bloemetje op tafel. Maar die liefde voor groen was er niet altijd hoor. Die planten vond ik vroeger eerlijk gezegd een ellende, zeker als mijn ouders met vakantie waren. Zag ze maar eens allemaal in leven te houden! Dat is met de tijd wel veranderd. Iets met ouder worden denk ik. Inmiddels heb ik zelf ook een kleine jungle thuis weten te creëren. Liefkozend noem ik ze mijn ‘groene baby’s’. Zo heb ik in in mijn slaapkamer alleen al, 10 planten staan. Ja, je bent een paradijsvogel of niet! Want eerlijk waar (dit is een tip mensen!) er is niets zo lekker als wakker worden met een grote bananenplant naast je. Voor dat tropisch gevoel, weet je wel? En aangezien we nu niet op vakantie kunnen, ben ik ook ons dakterras maar eens aan gaan pakken. Beetje bij beetje fleurt het letterlijk op!

En zoals jullie weten shop ik graag lokaal dus vandaag neem ik jullie mee naar mijn favoriete plantenwinkel op de Voorstraat in Dordrecht. Het is er heerlijk rondsnuffelen. Bijzondere planten èn potten en blikken. Graag stel ik jullie voor aan Eric Pannenborg, eigenaar van Florale Extase en eigenlijk nog zoveel meer dan dat. Maak kennis en lees gauw verder…

Hi Eric, leuk dat ik je mag interviewen. Waar is eigenlijk jouw liefde voor bloemen en planten ontstaan?

“Och, dat is heel lang geleden. Ik zat in de brugklas van het Lyceum in Vlaardingen en kon goed leren maar had er eigenlijk niet zo’n zin in. Ik haalde de ene onvoldoende na de andere en dat schoot eerlijk gezegd niet op. Mijn vader was bevriend met de directeur van de tuinbouwschool en de beste man had tegen mijn vader gezegd ‘als Eric de laatste twee maanden van het schooljaar bij mij komt, kan hij gewoon door naar de tweede klas’. Dat heb ik toen gedaan en dat beviel mij veel beter. Op een gegeven ogenblik moet je een richting kiezen en heb voor de richting bloemsierkunst gekozen. Daar ben ik eigenlijk altijd in gebleven.”

Wat vind je er zo leuk aan om in de bloemsierkunst en met planten te werken?

“Het is voor mij heel afwisselend, zeker de laatste jaren. Ik ben ooit gestart als bloemist in Woerden. Daar heb ik sinds 23 jaar nog steeds een bloemenwinkel in een tankstation. En daarnaast ben ik, zeker de laatste jaren, veel onderweg. Ik heb al behoorlijk wat mooie plekken in Europa mogen zien en heb hele gave evenementen mee mogen maken.”

Dat klinkt interessant. Kun je daar wat meer over vertellen?

“De laatste jaren heb ik enorm hard gewerkt en het opgebouwd, tot wat het nu is. Dat komt zo. Ongeveer 30 jaar geleden ben ik voor het eerst naar Frankrijk geweest, om mee doen aan een bloemenwedstrijd. Kijk, daar is die poster nog van.” Eric wijst naar een ingelijste poster, boven in de zaak. “En een jaar of 10 geleden ben ik weer eens in Frankrijk gaan kijken en kwam er toen achter dat er geen Nederlands team meer aan deel nam. Dat ben ik weer op gaan starten, waarbij ik mee ga in de rol als leraar. Dat is ontzettend leuk om te doen! Niet lang daarna kwam ik mijn oude jeugdvriend Jack weer tegen, die ik van de tuinbouwschool kende. Ik vroeg hem ook mee te gaan de wedstrijd in Frankrijk. Nadat we samen daar geweest waren, kregen we via Facebook een uitnodiging van mensen uit Italië, om naar hen toe te komen. Zij hadden op Facebook gezien, dat wij aan die wedstrijd deel hadden genomen en nodigden ons uit om bij hen demonstraties en workshops te komen geven. Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen en zijn gegaan! Dat ging zo goed, dat ik het jaar er op niet 1 maar 7 keer in Italië zat!”

En deze mensen hebben puur contact gelegd, omdat ze op Facebook jullie werk bij de wedstrijd in Frankrijk hadden gezien?

“Ja klopt!” Eric lacht. “Die mensen waren zelf nog nooit in Frankrijk geweest. Ze hadden het op Facebook gezien en dachten in eerste instantie dat wij Belgen waren haha.. Maar goed, doordat wij toen naar hen toe zijn gegaan, hebben we goede contacten opgebouwd en is het balletje gaan rollen. We hebben ons netwerk kunnen uitbreiden en vlogen heel Europa over voor verschillende evenementen.”

Waar bestaat jouw werk dan uit? Kun je daar meer over vertellen?

“Nou, ik kom met regelmaat in Italië, Duitsland, Slovenië, IJsland, Kroatië, Slovenië en Rusland. In Italië verzorg ik bijvoorbeeld vaak de bloemen bij evenementen. In Kroatië help ik bijvoorbeeld ieder jaar mee een kasteel met bloemen te versieren en geef ik ook in LandArt workshops.”

Wat is LandArt?

“Bij LandArt maken we kunst in de natuur, gebruiken we de natuur en de natuur neemt het ook weer terug. We maken hierbij dus gebruik van natuurlijke materialen. Dit hebben wij boven in de bergen in Slovenië en Italië georganiseerd. In Nederland nemen Jack en ik vaak wel het voortouw hierin en organiseren dergelijke evenementen. Wij hebben hiervoor de Facebookpagina ‘LandArt Nederland’ opgericht. En wat zo leuk is, op deze evenementen komen dan niet bijvoorbeeld alleen Italianen op af, maar mensen vanuit allerlei verschillende landen. Ook uit Nederland melden bloemisten zich aan, om zich zo verder te kunnen ontwikkelen. Je leert zo heel veel verschillende mensen kennen. Inmiddels hebben we een vaste groep bloemisten die steeds met ons mee gaan, dat is heel gezellig.”

Nu ben jij ook hoofdarrangeur bij de Bloemencorso. Hoe is dat zo gekomen?

“Ja, dat komt deels door je netwerk. Vier jaar geleden hebben wij met 15 leraren uit Kroatië een Jeep opgemaakt met bloemen. Via via werden we gevraagd deel te nemen aan het ‘multiteam’ van de bloemencorso, zoals dat heet. Dat is het team dat direct onder de hoofdarrangeur van het bloemencorso staat en dan help je mee de servicewagens op te maken. Jack en ik hebben toen 2 jaar voor de toenmalig hoofdarrangeuse gewerkt. Daarna kwam er een nieuwe hoofdarrangeuse. Zij had het begin van het voorwerk gedaan, maar tegen de kerst zag zij het niet meer zitten. Al snel werden Jack en ik gebeld door de voorzitter van het Bloemencorso, of wij het niet wilden overnemen. Dat was december 2018. We zijn toen gaan praten en op 7 januari 2019 hebben we het contract getekend. Toen moesten we keihard aan de slag! Er moesten namelijk nog 6 praalwagen ontworpen worden en half april moet het corso rijden!”

Had je hier al ervaring in?

“Ja, wij werken al jaren veel op buitenlandse beurzen, waarbij we het inrichten van de stands van Nederlandse kwekers voor onze rekening nemen. Zo stond aan het begin van de quarantaine mijn koffer al klaar om naar Milaan te gaan voor de bloemenbeurs. Al ging dat door de corona helaas niet door.”

Hoe heb je je eerste bloemencorso aangepakt, aangezien je niet heel veel tijd meer had?

“Dat zal ik je vertellen.. ik ben naar Tenerife gegaan voor 5 dagen! Jack is uiteindelijk ook met mij meegegaan en daar hebben we die resterende 6 praalwagens ontworpen. We hebben letterlijk even afstand van alles hier genomen zodat we daar op ontspannen wijze, onze creativiteit de ruimte konden geven. Dat werkte heel goed. Zo goed zelfs, dat we het afgelopen november weer gedaan hebben.”

Wat een goed idee! Verandering van omgeving kan tot nieuwe inspiratie leiden..

“Jazeker! Je kunt het op deze manier echt een boost geven! Maar vergis je niet, het is ook gewoon hard werken en we betalen dit zelf. Het vraagt wat regelwerk zodat alles in mijn 2 winkels gewoon doorloopt. Daarbij wonen Jack en ik momenteel op 3 uur rijden van elkaar vandaan, dus als wij een paar dagen naar elkaar toe moeten om één en ander voor te bereiden, zijn wij inclusief overnachtingen en uiteten gaan, net zoveel kwijt als 5 dagen all inclusive op Tenerife in het naseizoen. En bij dat laatste zitten we vaak met een drankje in het zonnetje. Wel zo lekker.”

En wanneer ben je met Florale Extase begonnen?

“Dat is zo’n 6 jaar geleden. Ik woonde al een aantal jaar in Dordrecht en had het er regelmatig met Jack over, om verder met hem te gaan ondernemen. Zo zijn we samen aan Florale Extase begonnen, waarbij hij het brocante gedeelte deed en ik de planten voor mijn rekening nam. Samen gaven we workshops bloemschikken. Uiteindelijk brak de reistijd hem op (hij woonde destijds in Leidschendam) en ben ik na een jaar alleen verder gegaan. De animo voor de workshops was te klein dus daar ben ik mee gestopt. Alleen de planten zijn overgebleven.”

Je zegt hier alleen planten te verkopen, toch zie ik je regelmatig in de weer met bloemen?

“Ja dat klopt. Deze winkel gebruik ik als werkplaats om boeketten te maken voor mijn bloemenwinkel in het tankstation in Woerden. Daar ga ik 2 á 3 keer per week heen, om de winkel aan te vullen. Hier in Dordrecht verkoop ik alleen planten.”

Hoe is de balans voor jou tussen werk en privé?

Eric lacht. “Dat is nog wel eens een ding bij mij. Ik vind het reizen erg leuk maar soms is het ook wat veel. Afgelopen september was ik eerst 8 dagen naar Rusland geweest, vervolgens was ik 3 dagen thuis en moest daarna weer door naar Kroatië. Dan is bij wijze van spreken mijn ene koffer nog niet uitgepakt en dan moet ik alweer door naar het volgende. Dat voel ik dan wel, ja. Ik ben tenslotte ook geen 18 meer haha.. Aan de andere kant moet ik ook eerlijk zeggen dat bloemen en planten mij heel veel energie geven. Zo ga ik wel eens zondagochtend vroeg naar Aalsmeer, naar de grootste groothandel van Europa. Dan zeggen mensen in mijn omgeving wel eens ‘doe nou eens rustig aan, ga uitslapen en op je gemak ontbijten’. Maar dit geeft mij juist een kick! Als ik dàn ga, heb ik de mooiste spullen voor het uitkiezen! Terwijl als ik op maandag ga, de noviteit er al weer tussen uit is. Hier krijg ik ontzettend veel energie van!”

En hoe bepaal je dan welke planten je inkoopt?

“Deels doordat ik weet wat de klanten willen, maar ook smaak èn gekkigheid.”

Ehm.. gekkigheid?

“Ja!” Weer moet Eric lachen. “Soms koop ik plantensoorten die je niet overal ziet. Zo zag ik eens een plantje, dat bijna helemaal zwart was. Dat neem ik dan mee, omdat ik weet dat er toch wel liefhebbers voor zijn. En natuurlijk koop ik ook wel gangbare planten, maar ook hele bijzondere. Dat is juist zo leuk! Je moet nooit denken dat je een plant niet kan verkopen, want als er iets is wat ik heb geleerd, dan is het wel dat er altijd liefhebbers voor te vinden zijn. En vergis je niet, hoeveel mensen er verstand hebben van planten en heel blij zijn als je iets bijzonders verkoopt.”

Merk jij nou dat de behoefte aan planten de afgelopen jaren is toegenomen?

“Absoluut! Zeker de afgelopen 2 jaar. Zo kon ik jaren terug, de ouderwetse bladbegonia niet verkopen, maar nu wil iedereen hem weer hebben. Ik zeg altijd maar ‘sinds Jan des Bouvrie van de markt af gegaan is, is het beter voor de verkoop van planten geworden’.

Dat moet je even uitleggen..

“Jan des Bouvrie had altijd 2 planten in het raam en 1 in de hoek. En dat deed hij ook met het inrichten van tuinen. Zoveel mogelijk tegels en een paar planten in een pot. Nu zie je veel meer groen en willen mensen dat junglegevoel mee naar huis nemen. Zoals ooit mijn IJslandse vrienden verwoorden, toen ze hier een keer op visite waren: ‘you Dutch people always have two-two-two’.” Eric moet hard lachen. “In IJsland hebben ze een heel groot gevoel voor design. En mijn vrienden hadden tot voor kort ook gelijk. Dan zag je in de meeste huishoudens altijd 2 dezelfde kandelaren, 2 dezelfde planten in 2 dezelfde potten in het raamkozijn staan. Soms krijg ik nog de vraag voor twee dezelfde planten. Dat wordt dan meestal zoeken, want die heb ik niet altijd in dezelfde grootte.”

Nu heb je beperkt de ruimte in je winkel. In hoeverre beïnvloed dat ook de manier van inkopen?

“Ja daar ben ik mij van bewust. Zeker met het inkopen van grote planten, dan neem ik van ieder soort er maar 1 mee. Want waarom zou ik 3 dezelfde nemen? Ik rij dan liever nog wel een keer naar de veiling. Zo kan ik de klant wel een assortiment aanbieden. Daarbij vind ik ook, dat je het wel moet decoreren. Ik verkoop nooit planten in een plastic hoesje, dat vind ik er goedkoop uit zien. Zet een plant in een pot en dan oogt hij al heel anders! Hier zet ik alles in blikken, potten en schalen. En heel vaak verkoop ik het hele pakket, zoals gister, een cactus in een oud zuurkoolblik. Die combi is zo leuk! Maar het hoeft niet, want alles staat niet ingepoot en is los te koop. Maar het kan wel.”

En hoe kom jij aan al die leuke oude blikken?

“Ja, ik ben er altijd wel mee bezig. Zo ga ik bijvoorbeeld heel graag naar de antiekmarkt op zondag in Tongeren, België. Maar koop ook wel eens wat via marktplaats. Als Jack en ik in Frankrijk zijn voor die wedstrijd, bezoeken we ook graag lokale marktjes in de buurt. En nu heb ik bijvoorbeeld via één van mijn contacten blikjes van kogels uit het Poolse leger kunnen kopen. Die zijn aan de binnenkant wel scherp dus verkoop ik opgemaakt met cactussen erin. En zo heb je iedere keer wel weer net iets anders.”

Heb je thuis ook heel veel planten staan?

“Niet heel veel. Maar vorig jaar heb ik een nieuwe bank gekocht en toen wilde ik de boel wel een beetje pimpen en heb ik een paar flinke jongens mee naar huis genomen. Ik heb er denk een stuk of 10 staan.”

Laatste vraag, waar ben je het meest trots op?

Eric denkt na. “Dat het harde werken van de afgelopen 10 jaar, zijn vruchten heeft afgeworpen. Het grote netwerk dat ik heb mogen opbouwen en alle mooie evenementen waar ik aan deel heb mogen nemen.”

Kan jouw huis of tuin nog wel wat groen gebruiken? Kom dan eens kijken bij Florale Extase! Je vindt het aan de Voorstraat 408 te Dordrecht.

Voor meer informatie, neem je een kijkje op zijn website www.florale-extase.nl.

En neem ook een kijkje op zijn Instagram, hier post Eric wekelijks mooie foto’s van zijn bijzondere planten.