Finn’s Eten en Drinken

Finn’s Eten en Drinken ligt prachtig gelegen aan het Blauwpoortsplein in Dordrecht. Een idyllisch stukje historische binnenstad, waar je heerlijk op het terras met je toet in de zon kan genieten van al het lekkers dat zij te bieden hebben. Het is een pand dat ik al heel lang ken. Mijn eerste baantje was op een kantoor aan de Wolwevershaven en iedere vrijdagmiddag was het standaard borrelen in het toenmalige ‘Bacchus’. Stond ik daar zenuwachtig aan de bar te wiebelen. Want ja, verliefd op één van mijn collega’s. Dat waren nog eens spannende tijden. Die collega is inmiddels mijn man en regelmatig halen we op het terras van Finn’s herinneringen op. Maar goed we dwalen af. Want Bacchus is allang niet meer en gelukkig is er een hele leuke zaak voor teruggekomen: Finn’s Eten en Drinken.

Ik spreek af met Regard Reuser, de eigenaar van deze mooie zaak. Bijna 6 jaar geleden, op 5 mei 2014 startte hij Finn’s. Vernoemd naar zijn zoontje. Het is een zonnige maandagmiddag in maart. Hoe graag had ik nu een kop havercappuccino bij hem op het terras gedronken! Maar helaas, door de hele Corona situatie treffen we elkaar niet live, dus besluiten we te FaceTimen. Iets wat Regard nog nooit heeft gedaan. 

Voor alles is een eerste keer dus laten we beginnen!

Ja, mijn eerste vraag is natuurlijk of jij een echte ‘schapekop’ bent? En wat is er volgens jou zo leuk aan Dordt?

Regard: “Ik ben een echte schapekop ja! Het is hier net een dorp, veel mensen kennen elkaar wel van gezicht. En zeker ook in de huidige tijd met Corona, zie je dat iedereen elkaar helpt. Dat vind ik mooi om te zien.”

Goed om gelijk een bruggetje te slaan naar de huidige situatie. Wat dacht je toen vorige week de minister aankondigde dat alle horeca moest sluiten?

“Ja jee, ik dacht echt dat méén je niet? Zes jaar keihard gewerkt en dan nu dit! Ik had er echt de balen van! Maar goed, ik wist wel dat het een logische stap zou zijn en had mij er ook al enigszins op voorbereid. We waren met Finn’s er alvast op ingesprongen door die zaterdag ervoor al afhaalmaaltijden aan te bieden. En vanaf zondag wisten mensen Finn’s to Go te vinden.”

Mooi om te zien dat jullie het zo creatief oppakken! Maar dat ondernemen van jou, waar komt dat vandaan?

“Ik heb altijd in de horeca gewerkt en wist wel na een aantal jaar werken dat ik ooit voor mijzelf wil beginnen.”

Wanneer was dat moment? Van ‘nu ga ik de stap maken’?

“Vaak was dit al onderwerp van gesprek met een vriend van mij. Hij stimuleerde het al vanaf dag 1, maar ik heb een tijd de boot afgehouden. Dacht dat ik er nog niet klaar voor was. Maar op een dag liep ik met Finn in de kinderwagen, hij was net een jaar volgens mij, over de Engelenburgerbrug en dacht ‘is dat nou nog steeds dicht joh, dat Bacchus?’ Die avond kwamen vrienden eten en hadden we het over wat ik nu echt wilde. Weer kwam op tafel dat ik toch wel heel graag voor mezelf wilde beginnen. ‘Waar dan?’ vroegen mijn vrienden. ‘In het oude Bacchus. Dat lijkt mij wel een fantastische plek’ antwoordde ik. Toen zei Mel (Regards vrouw Melanie red.) ‘oh maar dat is van mijn oude baas!’ Wij zijn toen allebei gaan appen, Mel met haar oude baas en ik met mijn vriend. Ik zei ‘we moeten het nú doen’. Twee weken later hadden we de sleutel.”

Oh wow, dat ging snel! Had je een ondernemingsplan klaarliggen?

“Nee, helemaal niets. Ik heb het op intuïtie, op mijn eigen gevoel gedaan.”

Oké en toen je besloten had de stap te gaan zetten, wist je toen gelijk dat het Finn’s moest gaan heten?

“Nee, niet gelijk eigenlijk. We hebben nog aan meerdere namen zitten denken, maar deze viel wel gelijk in de smaak.”

Heb jij zelf de naam verzonnen?

“Hm.. even nadenken. Nee, Mel.”

Ik zie je vaak fietsen van of naar de zaak. Als je aan het einde van de werkdag naar huis toe fietst en terugdenkt aan de dag, wat maakt jouw zaak dan zo bijzonder?

“Nou, dat alles vers bereid wordt, behalve brood en gebak. En dat er zoveel kan. Als men iets van de vorige kaart wil bestellen, dan kan dat ook als het in huis is. Ik vind het leuk om te improviseren en creatief bezig te zijn. Ook houden we rekening met allergieën. Zelfs in deze hectische tijden maken we gerust stamppot zoete aardappel voor iemand met glutenallergie.”

In hoeverre beïnvloed het hebben van een eigen zaak, de opvoeding van Finn?

“Niet heel erg, denk ik. Mel is natuurlijk vaak thuis en ik maak echt tijd voor die jongen. Dat vind ik ook belangrijk. Op maandag, woensdag en zondag ben ik altijd vrij. Ik ben de trainer van het voetbalteam van Finn en op zaterdagochtend sta ik dus ook gewoon langs de lijn bij wedstrijden. Ja, ’s avonds ben ik natuurlijk altijd werken. Zondag is onze familiedag. Dan ben ik gewoon thuis. Tenzij er bij Finn’s iets is natuurlijk, dan ben ik daar.”

Je bent van origine kok. Wie kookt er bij jullie thuis?

Regard moet lachen. “Ik! Nou ja, bijna altijd.”

Is Finn een makkelijke eter?

Regard zucht. “Nee, niet zo. Hij zit nu in een fase dat hij bij voorbaat alles vies vindt. Maar hij moet sowieso proeven en in vergelijking met een jaar geleden eet hij al veel meer.”

Haha… er is dus hoop. Ik vraag Regard wat zijn eigen favoriet van de kaart is? Regard hoeft er geen moment over na te denken en zegt direct ‘carpaccio’. Maar als ik vraag of ik hem daar ’s nachts wakker voor mag maken, zegt hij na even nadenken dat het mag, maar alleen als het de carpaccio van Finn’s is! “Maar beter laat je me gewoon slapen.”

In april was je ook op de radio (bij Studio de Witt op Drechtstad FM). Hoe was dat?

“Ja, dat was leuk. Ze lichtten elke week een ondernemer uit en ik was die dag de hoofdgast. We hebben gesproken over Finn’s, mijzelf en mijn muzieksmaak.”

Als ik Regard doorvraag naar zijn muzieksmaak, kom ik erachter dat deze heel breed is. Er is geen specifiek favoriet genre of nummer. Van heel veel soorten muziek wordt hij blij. Daarom vindt hij het fijn om altijd muziek aan te hebben. Of het nu thuis is of op het werk.

Waar ben je het meest trots op?

“Mijn personeel! Ik ben heel erg trots op het team dat we hebben. Er zijn medewerkers die al heel lang voor mij werken en die gaan door het vuur voor Finn’s. Zeker ook in deze moeilijke tijden, dat is echt goud. Die komen nu extra helpen, van bezorgen tot flyeren. Als je altijd goed voor hen bent, krijg je dat ook weer terug. Dat is echt bijzonder. En daar word ik heel blij van!”

Ben jij benieuwd geworden naar Finn’s Eten en Drinken? Neem dan eens lekker plaats op het terras of gezellig binnen. Je vindt Finn’s Eten en Drinken aan het Blauwpoortsplein 13 te Dordrecht. 

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website https://finnsetenendrinken.nl of op hun Instagram pagina.