Designbar/Petit Maroc/Stoersnoer

Om de herfst kunnen we niet meer heen. Los van Corona, zorgt deze tijd er voor dat we meer en meer in ons schulpje kruipen. Letterlijk. Buiten wordt het kouder en steeds eerder donker, dus we gaan met zijn allen weer naar binnen, om er thuis het beste van te maken. 

Vorige maand ontving ik een mail van een grote woongigant met de titel ‘Oktober – Woonmaand’. Daar moest ik even hard om lachen. Volgens mij zijn we sinds de eerste lockdown in maart van dit jaar, een periode van niet seizoensgebonden woonmaanden in gegaan. Waar ik sindsdien ook kijk, zie ik kleinschalige woonprojecten aan de lopende band opgestart worden. Een nieuw behangetje hier, een likje verf daar. 

Ook ik bleef niet achterwege. Mooie en betaalbare kunstwerken (van Tinystories en Enkelart, dikke vette aanrader!), een designtafeltje en twee nieuwe lampen sjouwde ik mijn fijne huis in, om het er nòg gezelliger te maken. Momenteel voor mij geen run op wc-papier maar op kaarsen. Daar heb ìk graag een kleine voorraad van in huis. Al mijn gezellige houders moeten immers gevuld worden, om het zogenaamde ‘hygge’ gevoel te creëeren. Iets wat we nu meer dan ooit nodig lijken te hebben.

Het leek mij daarom wel gepast deze keer een interview aan te gaan met een onderneemster, die als geen ander weet hoe fijn het is om het thuis leuk aan te kleden. Of ik nu langs haar winkel fiets, op één van haar webshops gluur of haar foto’s op Instagram bekijk.. ik deel haar liefde voor interieur en bijzondere stukken. Graag neem ik je mee en stel ik je aan haar voor.

We spreken dit keer met Julia Dusée. Samen met haar vriend Jori runt zij niet één.. nee, maar liefst drie webshops! Waarvan de laatste onlangs ‘live’ is gegaan en wel direct met succes! Ook zijn Julia en Jori de trotse eigenaren van Designbar, de stenen winkel in de Kolfstraat in Dordrecht. Hier worden tevens producten van de webshops stoersnoer.nl en designbar.nl verkocht. De producten van Petit Maroc, het jongste ‘kindje’ van het stel, zijn via de webshop te bemachtigen. Onlangs kondigde Julia aan, de stenen winkel eind van het jaar te sluiten. Een mooi moment om samen even terug te blikken èn vooruit te kijken. Ga je mee?

Hi Julia, leuk je te ontmoeten! Jori en jij zijn ooit begonnen met de webshop stoersnoer.nl. Wanneer is het allemaal begonnen?

Julia kijkt even naar Jori. ‘Die weet dat beter’ lacht ze. Nadat ze het antwoord van Jori heeft gekregen, vervolgt ze: ’In 2014 zijn we online gestart, vanaf onze zolder thuis. Op een gegeven moment paste dat echt niet meer en zijn we gaan zoeken naar een garagebox. We kwamen een leuk winkelpand in de Vleeshouwersstraat tegen, wat net zo duur was. Dus zijn we daar in 2016 met een stenen winkel gestart. Na 2,5 jaar met veel plezier in het pand gezeten te hebben, zijn we op zoek gegaan naar een ruimte waar we een betere scheiding tussen winkel en magazijn konden hebben. Hier op de Kolfstraat vonden we die ruimte! Vandaar dat we zijn we verhuisd en de Designbar zijn gestart.’

Hoe zijn jullie op het idee van Stoersnoer gekomen?

‘Eigenlijk omdat wij ooit zelf bezig waren met een lamp te maken en wij konden toen wel een snoer vinden, maar dat was extreem duur. Dat moet anders kunnen, dachten wij. We zijn gaan zoeken en nadat we het gevonden hadden, hebben we gelijk een paar honderd meter snoer besteld. Dat was het begin van onze webshop. Het liep gelijk goed, er bleek veel vraag naar te zijn. Langzaamaan zijn we het toen steeds verder uit gaan breiden met aanvullende producten.’

En dan volgt op een gegeven moment een tweede webshop, de Designbar..

“Ja, toen we van de Vleeshouwersstraat naar de Kolfstraat verhuisde, zijn we met Designbar gestart. Inmiddels hadden we zoveel meer in ons assortiment, dan alleen snoeren en fittingen, dat we het zijn gaan scheiden. Twee aparte webshops en in de stenen winkel komt alles samen.’

Jullie hebben onlangs op jullie Socials bekend gemaakt te gaan stoppen met de stenen winkel. Hoe dat zo?

‘Allereerst gaat de huur van dit pand komend jaar flink omhoog. Alsof Corona niet bestaat. Maar los daarvan, willen we eigenlijk weer het weekend voor ons zelf hebben. Jori werkt fulltime en op zaterdag is de winkel natuurlijk ook gewoon open. We hebben alleen de zondag vrij met elkaar.’ Julia zucht. ‘Het voelt voor mij wel heel dubbel hoor, want ik ben hier graag. Ik vind het een hele fijne winkel. Maar goed, tijd met het gezin is ook zó belangrijk, dus hebben we besloten alleen online verder te gaan!’

Toch lanceerden jullie onlangs nog wel een nieuwe webshop, genaamd Petit Maroc..

Julia glimlacht. ‘Ja dat wel. Het stoppen van de stenen winkel heeft meer te maken met het hier fysiek moeten zijn. Dat is met kleine kinderen niet ideaal. Een webshop vanuit huis is heel goed te doen. Als de kindjes lief zitten te spelen, loop ik even naar boven en maak ik de bestellingen in orde.’

Wat is het verhaal achter Petit Maroc?

‘Jori en ik reizen graag en nemen overal souvenirs van mee naar huis. Op Instagram krijg ik vaak vragen, waar ik onze spullen gekocht heb en of men het kan kopen? Wij vinden het erg leuk om daar mee bezig te zijn. Het liefste stappen wij allebei nu op het vliegtuig naar Marokko, om daar alles ter plekke uit te zoeken. Dat maakt Petit Maroc ook zo bijzonder, het is heel persoonlijk. De mandjes die we verkopen zijn allemaal uniek en we zoeken ze echt zelf per stuk uit. Ik hoop dat we snel weer naar Marokko toe kunnen.’

Waar komt die liefde voor interieur vandaan?

Weer verschijnt er een grote glimlach op Julia’s gezicht. ‘Dat is echt een passie van mij, ik heb daar heel veel liefde voor. Ik ben er ook mee opgegroeid. Mijn ouders hielden vroeger al van kunst en designerstukken. Dat heb ik van ze overgenomen en misschien wel honderd keer uitvergroot. Ik heb Jori er mee aangestoken, maar ook onze kinderen groeien hiermee op. Tijm staat hier al regelmatig lekker te schroeven met fittingen!’

Als je zou moeten kiezen, wat is dan een persoonlijke favoriet hier in de winkel? 

Julia kijkt bedenkelijk. ‘Favoriet merk of favoriete item? Ik durf wel te zeggen dat ik het meest trots ben op dat we producten van Vitra mogen verkopen. Daarnaast hou ik heel veel van Dutch designers, zoals de bottle vases van Foekje Fleur, de long legs kandelaren van Jasmin Djerzick en de rijkswachters van Studio Hamerhaai. Deze ontwerpers zijn zelf stuk voor stuk ook kleinere ondernemers.’

Hou je daar rekening mee als je gaat inkopen, dat er een bepaalde balans zit tussen grote en kleinere merken?

‘Daar proberen we wel rekening mee te houden, ja. Al zijn we op dit moment niet echt meer aan het zoeken naar nieuwe producten. We richten ons voornamelijk op Dutch Design en kijken naar wat wij zelf leuk vinden natuurlijk! We merken dat daar vraag naar is.’

Dat geloof ik graag. Jullie Instagram account waarop je e.e.a. deelt over jullie bijzondere huis en jullie leven telt inmiddels al meer dan 8k volgers, maar daar komt ik zo op terug. Eerlijk gezegd ben ik eerst nog even benieuwd naar wat jullie achtergrond is?

Julia glimlacht. ‘Ik ben grafisch opgeleid en Jori heeft een financiële achtergrond. Als wij een idee hebben, kunnen we het direct van beide kanten belichten. Zo zijn alledrie de webshops ontstaan en dat werkt heel goed.’

Doe je hiernaast nog veel grafisch werk voor anderen?

‘Nee, daar heb ik geen tijd voor. Daarom was het starten van Petit Maroc ook zo leuk! Dan ben ik echt weer volop met de grafische kant bezig. Van het ontwerpen van het logo tot de stickers en het bouwen van de website aan toe. Hier ben ik voor opgeleid. Het is  dan wel echt heel erg leuk om daar weer mee bezig te zijn.’ 

Ik noemde het net al even, jullie bijzondere huis. Jullie wonen met je gezin in een voormalige kerk, in de binnenstad van Dordrecht. Via Instagram hebben jullie je volgers meegenomen in de hele verbouwing. Hoe is deze bijzondere woning op jullie pad gekomen?

‘Na jaren in de binnenstad te hebben gewoond, waren we verhuisd naar een andere wijk in Dordrecht. En hoewel we eigenlijk niet van plan waren te verhuizen, was ik toch steeds aan het kijken op Funda, naar huizen in de binnenstad. Het bleef trekken. Ik weet nog goed dat ik het kerkje te koop zag staan en meteen dacht ‘ja, die moet ik hebben!’ Het was één grote lege ruimte, de mogelijkheden waren oneindig. Ik heb het direct doorgestuurd aan Jori en mijn vader. Niet veel later zijn we gaan kijken en waren we de eerste. We hebben toen gelijk een bod gedaan.’

Hebben jullie zelf alles verbouwd?

‘Ja, uiteindelijk wel. Mijn vader was grafisch tekenaar van beroep en had samen met ons een heel plan gemaakt. De kerk had nog geen woonbestemming – hoewel dat wel op Funda stond aangegeven – dus dat moesten we nog aanvragen. Vlak nadat we ons plan aan de gemeente hadden getoond, is mijn vader helaas overleden. Hij zou eigenlijk mee helpen met verbouwen, want wij hadden daar geen ervaring mee. Uiteindelijk hebben Jori en ik het meeste zelf gedaan.’

Is het huis nu klaar, voor zover een huis ooit klaar kan zijn?

‘Bijna. Alle grote dingen zijn gedaan en sinds de muren gestuukt zijn, voelt het voor mij wel echt als ‘af’. Hoewel het pand al vanaf de allereerste seconde – zelfs toen we nog geen douche hadden – als ‘thuis’ aanvoelt. Dat vind ik wel heel bijzonder.’

Heb je voldoende ruimte thuis om alle spullen uit de winkel straks te bergen?

’Gelukkig wel. We hebben een balkon in het huis en daar hebben we aan de lange zijde een keuken gemaakt, die bedoeld is als opslag. Hier staat al het één en ander in, maar we hopen een deel van de producten in de winkel nog te verkopen.Tot aan de kerst zijn we er met de winkel en hebben vanaf nu op bijna alles sale.’ 

Kijk, dat is goed om te weten! Neem je overigens wel eens spullen mee naar huis uit de winkel? Dat lijkt mij namelijk heel verleidelijk.

Julia lacht. ‘Ja héél verleidelijk. Daarom vind ik het ook helemaal niet erg, dat we straks àl deze mooie spullen mee naar huis moeten nemen. Maar we kunnen natuurlijk niet alle producten uit de winkel ook privé hebben. Overigens werkt het soms ook juist andersom. De Eames House Bird van Vitra hadden wij bijvoorbeeld al in Pompidou voor thuis gekocht en pas later voor in de winkel. Hetzelfde geldt voor Susan Bijl. Ik heb Susan destijds voor mijn stage op school gefotografeerd bij de opening van haar winkel in Rotterdam. Ik wilde toen een tas van haar kopen, maar kreeg er één cadeau voor het fotograferen. Toen Jori en ik in de Vleeshouwersstraat eenmaal zelf een winkel hadden, hebben we ook haar tassen ingekocht voor de verkoop.’

Jullie zijn al een aantal jaar aan het ondernemen. Op welke mooie herinneringen kijk je terug?

Julia moet even nadenken. ‘Ik denk het starten van de winkel in de Vleeshouwersstraat maar ook het opstarten van Petit Maroc, iets wat korter geleden is. Die opstartfase vinden Jori en ik allebei erg leuk. Maar ook de kerstmarkten zijn blijvende herinneringen. Dan zijn we hier in de winkel altijd met de hele familie en dat waren toch altijd wel hele gezellige momenten.’

En nu we toch aan het terugkijken zijn.. Waar zijn jullie het meest trots op?

Julia glimlacht. ‘Ik denk op dat wij zo’n goed team zijn. Als Jori en ik elkaar niet hadden gehad, hadden we dit ook echt niet gekund. Alles is samen bedacht. En dan bedoel ik ook echt samen. Dat voelt wel heel bijzonder.’

Het zijn echt jullie ‘kindjes’.

Julia lacht. ‘Ja, we hebben er drie online en 3 offline.’

Zijn er voor de toekomst nog dromen?

Julia denkt na. ’Ja, ik denk wel dat wanneer alle kindjes naar school toe gaan, het gaat kriebelen en we wellicht weer een fysieke winkel starten. Dat ondernemen zit zo in ons. Ja en als je het hebt over echt gróte dromen, dan is dat toch wel verhuizen naar de andere kant van de wereld. Maar dat moeten we eerst nog aan onze ouders vertellen..’ Julia lacht. ‘Dat mag je wel in het interview zetten hoor, we hebben het ze wel eens verteld, maar ze nemen het nooit serieus.’

Is er nog een voorkeur waarheen te vertrekken?

‘Waar gingen we ook alweer heen?’ Julia kijkt Jori aan. ‘Waar niet?’ antwoord Jori lachend terug.

Julia glimlacht: ‘Op Borneo zijn we twee keer geweest en dat blijft kriebelen. Maar.. ik weet niet of dat ooit gaat gebeuren hoor, want ergens kan ik ook nog geen afstand doen van ons kerkhuisje.’

Voorlopig zijn Julia en Jori gelukkig nog hier, mèt tot eind van het jaar een stenen winkel in Dordrecht. Dus ben je benieuwd naar hun mooie winkel? Kom dan gauw een kijkje nemen aan de Kolfstraat 2A in Dordrecht.

Shop je liever online? Geen probleem! Je vindt de drie webshops hieronder:

(klik hier voor hun Instagramaccount en Facebookpagina)

(klik hier voor hun Instagramaccount en Facebookpagina)

(klik hier voor hun Instagramaccount)

Ben je benieuwd hoe wonen in een kerk eruit ziet? Of zin in een heerlijke dosis wooninspiratie? Gluur dan mee op het Instagramaccount Het Kerkhuisje!