De Ruimte Dordrecht

De afgelopen jaren ben ik regelmatig gevraagd, waarom ik niet als ZZP’er ben gaan werken. Ik werkte vaker projectmatig, maar altijd vanuit een vast detachering-contract. Toch heb ik er meerdere malen serieus over nagedacht. Echter was ik niet zeker of het vakgebied waar ik destijds in opereerde, het nu ‘echt’ voor mij was. Het antwoord op die vraag lijkt steeds dichterbij te komen. Ik zou namelijk stiekem het roer om willen gooien… niet meer het kunstje uitoefenen wat ik al jaren doe, maar meer de creatieve kant op gaan. Zo volg ik sinds een paar maanden een 1-jarige cursus Grafische Vormgeving in Amsterdam, wat ik echt heel erg leuk vind. En ben ik weer begonnen met schrijven.. 

Maar goed, we zien wel waar het schip strandt. Ik ben namelijk wel echt een gezelschapsdier, dus ik was altijd een beetje bang, wanneer ik voor mijzelf zou gaan beginnen, ik de collega’s om mij heen zou gaan missen. Je begrijpt, dat toen ik onlangs hoorde over De Ruimte, mijn interesse direct was gewekt! Een co-workingplek kende ik al wel langer van horen zeggen, in grote steden als Amsterdam of Rotterdam. Maar dat er nu ook één in de binnenstad van Dordrecht zit, vind ik een te gek initiatief! Daarom besloot ik kennis te maken met ondernemers Tessa Bruggink (bruidsfotograaf) en Fay Huigen (strategisch tekstschrijver), samen de oprichters van De Ruimte Dordrecht. 

Ik neem plaats aan hun mooie tafeltennistafel die ook dienst doet als flexplek of lunchtafel…

Hi, leuk jullie te ontmoeten! Wat een fijne ruimte. Hebben jullie hier ieder een eigen plekje?

Tessa: “Nee, we zijn momenteel alle plekken aan het uittesten. Ik ben achterin begonnen en zit nu aan het bureau in het midden. Fay zit aan de zijkant. Zo proberen we het een beetje uit. Maar als er straks iemand bij komt die graag een van onze plekken wil, kan dat ook. Het ligt er net aan wat voor werk je doet en wat je nodig hebt.

Fay: “De Ruimte is een grote ruimte met 6 vaste werkplekken en 4 flexplekken, speciaal voor ondernemers en zzp’ers met volop ambitie en zin om te groeien. We willen een plek creëren waar iedereen zijn eigen werk kan doen, maar waar je je ook het gevoel van ‘samen’ hebt.”

Dat is denk ik juist leuk! Dat je als ZZP’er toch een soort ‘collega’s’ hebt…

Fay: “Ja, inderdaad! Dat is een van de redenen dat we De Ruimte zijn gestart. Als je hier een werkplek huurt, ben je echt onderdeel van ‘het team’. We wisselen ideeën en ervaringen uit en als er iemand vastloopt helpen we elkaar. Op de muur schrijven we onze doelen en we vieren kleine en grote successen. En naast hard werken is het ook heel gezellig! Zo kregen we net nog dit berichtje van iemand die hier al eerder gewerkt heeft: ‘Ik kijk zo uit naar weer een vrijdagmiddagborrel bij jullie!’ Superleuk om te horen!”

 

Tessa: “We vinden het ook erg leuk als klanten of zzp’ers die niet bij ons werken even komen aanwaaien om van gedachten te wisselen. Je kunt elkaar echt versterken.”

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?

Fay: “Twee jaar geleden zochten we allebei een kantoorplek, als zelfstandige. We kenden elkaar nog niet, maar waren een soort van ‘gekoppeld’ door een gemeenschappelijke vriendin.”

Tessa: “Ja en ik wilde wel samen met iemand een ruimte gaan huren. Ik ging kijken bij Het Gewest op het Kromhout, en daar zag ik Fay staan. Althans ik vermoedde dat zij het was en ben toen op haar afgestapt. Vervolgens hebben we even voorzichtig afgetast haha..”

En toen zijn jullie in dat gebouw samen gaan werken?

Tessa: “Ja, het was een heel groot gebouw met allemaal glazen kassen erin. Eén daarvan werd ons kantoor.”

Fay: “Dat was echt een sprong in het diepe, want we kenden elkaar helemaal niet. Maar eigenlijk ging het meteen heel goed. Voorheen waren we doorgewinterde thuiswerkers, en dan mis je toch wel de inspiratie van buitenaf. Je zit dan heel erg je eigen ding te doen en kan met niemand sparren. Toen we ‘collega’s’ werden ontstond er meteen een positieve energie en groeiden onze bedrijven als een speer. Juist omdat we allebei iets anders doen, kunnen we met een frisse blik naar elkaars werk kijken. Ik ben tekstschrijver en weet niks van bruidsfotografie en voor Tessa geldt dat andersom. Maar los van je vakgebied, ben je wel beide een bedrijf aan het opbouwen. We zijn allebei anders maar vullen elkaar heel goed aan.”

Hoe zijn jullie toen op het idee van De Ruimte gekomen?

Fay: “Toen we merkten dat het zo goed voor ons werkte om samen een kantoor te huren, begonnen we voorzichtig te dromen over meer … het leek ons echt fantastisch om onze lessen en ervaringen te delen met andere zzp’ers. En om dan met een kleine club ondernemers lekker te werken en groeien.”

En hoe zijn jullie bij dit pand gekomen?

Tessa: “Nou, het was best lastig, omdat er niet een heel groot aanbod van werkruimtes in Dordrecht was. Gelukkig kwam dit pand via een bekende van Fay op ons pad. Dit was eerst een kinderdagverblijf. Dus toen we hier binnenkwamen, moesten we wel even door alle kleurexplosie heen kijken haha..

Fay: “Maar we zagen ook de potentie en wisten meteen: hier willen we een groeiplek voor zzp’ers van maken.”

Het is een hele fijne ruimte geworden. Hebben jullie het zelf ingericht?

Fay: “Dank je wel! We waren ook echt gelijk verliefd op het pand. Het is monumentaal met hoge plafonds en een herkenbare gevel met allemaal mooie raampjes. Ik kan er al van genieten als ik aan kom lopen.”

Tessa: “Eerst dachten we nog, we gaan de inrichting zelf doen. Maar ik houd heel erg van kleur maar Fay van Scandinavisch en wit, dus dat werd een uitdaging. Gelukkig kwam Rolinca van Ro Interieurontwerp op ons pad. Zij heeft het van ons overgenomen. Daardoor hebben we niet alleen haar beter leren kennen, maar ook weer andere ondernemers die zij kende. Zo ontstond er al een mooi netwerkje van lokale ondernemers. Ja en als je thuis zit, dan gebeurt dat allemaal niet haha..”

Durfden jullie Rolinca de vrije hand gegeven?

Tessa: “Ja! Dat komt ook omdat ik het zelf ook vervelend zou vinden als iemand mij zou inhuren en tot in detail zou vastleggen wat en hoe ik het moest doen. Daarnaast was het ook nodig. In het begin gingen Fay en ik samen bureaus uitzoeken en stuurden we totaal verschillende plaatjes naar elkaar door. Rolinca ziet vanuit haar vakgebied het groter geheel en zorgt dat het allemaal bij elkaar past.”

Fay vult aan: “En als straks anderen hier komen werken, is het fijn dat het niet typisch iets van ons is. Iedereen moet hier prettig kunnen werken, ongeacht wie je bent en wat voor bedrijf je hebt. Er moet een fijne energie en sfeer hangen en dat heeft Rolinca goed weten te creëren.”

Wanneer zijn jullie opengegaan?

Tessa: “Na maanden klussen was de planning dat we 16 april jl. open zouden gaan. We hadden een leuke opening in de lente voor ogen, met de deuren open en mooi weer. Het mooie weer was er wel, maar vanwege de coronamaatregelen was de opening er niet..” 

 

 

Wat is momenteel de impact van de Corona op De Ruimte?

Fay: “We kunnen het niet zo groots aanpakken als we willen. Geen opening inderdaad, en we kunnen ook een stuk minder plekken verhuren. Het is toch een nieuw bedrijf dat we aan het starten zijn … en dat is nu – zoals voor alle ondernemers – best lastig.

Tessa: “Sinds 2 weken zijn wij hier zelf weer aan het werk en dat gaat eerlijk gezegd heel goed. We hebben hier genoeg ruimte. Verder beginnen we nu gewoon rustig aan en hebben we 5 werkplekken beschikbaar in plaats van 10. De Ruimte is 70 m2 en dan hebben we meer dan genoeg ruimte voor 1,5 meter afstand.”

Wat maakt dat jullie allebei zo graag zelfstandig zijn gaan ondernemen?

Tessa: “Ik ben een aantal jaar terug een studie Fotografie aan de Fotovakschool gaan volgen naast mijn toenmalige werk. Ik kreeg op een gegeven moment zoveel aanvragen, dat ik moest gaan kiezen. Toen heb ik gekozen voor wat ik het leukste vind.”

Fay: “Het was voor mij een heel bewuste keuze. Ik kom uit een ondernemersfamilie dus had altijd wel het gevoel van ik moet ‘iets voor mezelf’ haha.. en na jaren als communicatieadviseur in loondienst gewerkt te hebben, had ik echt heel erg behoefte aan vrijheid en autonomie. Ik ben gaan kijken, hoe ik mijn leven zo kan inrichten dat ik het werk kan doen wat ik wil. Je hoort wel eens mensen zeggen, dat als je in dienst bent, je bezig bent met iemand anders zijn droom uit te laten komen. En als je voor jezelf werkt, ben je je eigen droom uit aan het laten komen. En tuurlijk, als tekstschrijver werk ik altijd in opdracht, maar ik ben wel kritisch welke opdrachten ik aanneem. Bij voorkeur van maatschappelijk betrokken en culturele organisaties, die de wereld iets mooier proberen te maken.”

Zijn er nog dromen op het gebied van ondernemen?

Tessa: “Nou, door de Corona ben ik wel tot het besef gekomen, dat als wij hier straks lekker kunnen werken en er leuke andere zzp’ers aanschuiven.. ja, dat is dan eigenlijk al een heel groot goed. Dan zou het voor mij heel geslaagd zijn.”

Fay: “We zeggen dat we er met De Ruimte zijn voor kleine ondernemers die groots denken. Daar bedoelen we niet mee dat we enorme bedrijven moeten gaan bouwen, maar het slaat meer op je niet tegen laten houden door angst. Wij zijn het ook gewoon gaan doen. Groot denken kan wat mij betreft ook staan voor ‘een eigen bedrijf(je) opbouwen, daarvan rond kunnen komen en voldoende vrije tijd hebben’. Als je het hebt over dromen … we hebben eigenlijk al heel veel. En als we onze kennis ook nog zouden kunnen delen met andere ondernemers, hier in De Ruimte.. dat zou al een droom zijn die uitkomt.”

Ben jij ZZP’er en wil je ook een keer aanschuiven in De Ruimte? Dat kan! Bekijk de website voor meer informatie: https://deruimtedordrecht.nl 

Je vindt deze prachtige co-workingplek aan de Varkenmarkt 146 te Dordrecht.

Check ook het Instagramaccount voor meer fijne foto’s van deze fijne plek!

Wil je meer weten over Tessa? Of zij bijvoorbeeld jouw bruiloft kan vastleggen? Ga dan naar https://tessabruggink.nl

Wil je meer weten over Fay? Of kan zij je helpen bij het schrijven van teksten? Ga dan naar https://www.hntb.nl.