Christa’s Cookies

We gaan even terug naar 2012 toen ik zelf heel even ging ondernemen. Het kwam ongepland op mijn pad. Via de moeder van een vriendin van mijn dochter, kreeg ik te horen dat een Nederlandse ontwerpster van meisjeskleding een nieuw agentschap zocht. Haar merk bestond al enige jaren en was regelmatig voorbij gekomen in de KEK Mama. Haar huidige agente had er voor gezorgd dat het merk bij de betere kinderkledingwinkels door heel Nederland lag, maar was al op leeftijd en wilde haar werk gaan afbouwen. Het werd dus tijd voor een nieuw agentschap. Nu ben ik altijd wel een ondernemend type geweest mèt een grote voorliefde voor mode maar een agentschap? Ik wist het niet. Eerst maar eens kennismaken met de ontwerpster en dat was raak schot! Het werd het begin van een reeks heerlijke gesprekken. We deelden onze passie voor mode en gingen na ieder afscheid, allebei met een hoofd vol inspiratie naar huis. Ik besloot samen met de moeder van mijn dochters vriendin een agentschap te beginnen. Mijn derde baby was geboren en heette Beau Agency. 

Ik ging voortvarend aan de slag met het maken van een website, schreef teksten, maakte foto’s van de tofste items, maar waar ik misschien nog wel het allergelukkigste van werd, was het maken van de fotoshoots en alles wat daarbij hoort! Waar gaan we die fijne plaatjes schieten? De samples kwamen binnen en mijn hart maakte een sprongetje bij al het leuks, dat ik door mijn handen mocht laten gaan. Het mixen en matchen kon beginnen! En met 2 kleine kinderen had ik een huis vol props (attributen voor bij fotoshoots), keuze genoeg! De eerste fotoshoot moest laagdrempelig en vooral fun zijn! Ik koos voor een locatie bij mij in de buurt, waar ik zelf graag met de kinderen allerlei lekkers kwam halen. We gingen naar Christa’s Cookies! De eerste modellen waren onze dochters zelf. Ik hou zelf enorm van spontane foto’s dus vroeg ik de dametjes gewoon winkeltje te spelen en een theepartijtje te houden. Ondertussen klikte ik er als een malle op los. Foto’s nabewerken, daar was ik nog niet zo in thuis destijds, maar gelukkig waren er net allerlei apps in opkomst, die hulp boden. Ik denk zelfs dat ik toen mijn eerste Instagram account heb geopend, om de foto’s te bewerken met leuke filters. 

De onderneming hield geen stand. Een bedrijf beginnen met iemand die je eigenlijk niet zo goed kent, is geen verstandige keuze. Iedereen heeft een andere werkethiek, dat heb ik wel geleerd. Daarbij vond ik het creatieve achter de schermen wel heel erg leuk maar het van winkel naar winkel gaan met de kleding, voelde voor mij een beetje als ‘leuren’. Hoewel ik heilig geloofde in het merk, ben ik zelf geloof ik niet zo’n ‘sales-tijger’. Maar dat was natuurlijk wel de essentie van de onderneming. Dus toen de ontwerpster na een jaar kenbaar maakte een andere droom waar te gaan maken: verhuizen naar Italië en daar een stylish doch klein vakantieoord te creëren, betekende het einde van ons kleine ondernemersavontuur. Ik heb er veel van geleerd.. 

Wat wel stand hield, is onze liefde voor het lekkers van Christa’s Cookies. Dus met enige regelmaat komen we er nog, mijn dochter en ik. Heel even zie ik dan nog het beeld van een kleinere versie van haar voor me. Lachend bij de toonbank. En dan halen we gauw lekkers om thuis (na) te genieten…

Hi Annemieke, leuk dat ik je mag interviewen! Vertel eens, sinds wanneer ben jij de eigenaar van Christa’s Cookies?

“Hi, leuk dat je er bent! In 2016 heb ik met een vriendin, Elleke, deze zaak van Christa overgenomen. Vorig jaar september is Elleke een studie verder op gaan pakken en ben ik alleen met de zaak verder gegaan.”

Dat lijkt mij best pittig om van samen ondernemen naar alleen te gaan. Hoe was dat voor jou?

“Dat was in het begin wel even wennen. Elleke had al die tijd de inkoop en de website voor haar rekening genomen, maar dat kwam vanaf dat moment natuurlijk ook op mijn bordje te liggen. De inkoop was voor mij geen probleem maar de website heeft even wat achter gelopen. Gelukkig vindt mijn man het leuk om dit voor zijn rekening te nemen dus hij helpt mij hierbij. Verder ben ik destijds volle bak aan de slag gegaan met Social Media, want dat is zo belangrijk! Dat hebben we tijdens de ‘lockdown’ ook wel echt bevestigd gekregen.”  

Hoe kwam je er destijds bij om Christa’s Cookies over te nemen?

“Ik heb altijd in de horeca gewerkt en mijn man komt ook uit het horeca- en hotelwezen. Op een gegeven moment wilden we een gezinnetje stichten en ben ik gestopt met het werken in de horeca. Ik heb eerst een paar jaar bij een kinderopvangorganisatie op kantoor gezeten. Daar begon ik met de sales maar ben van lieverlee de financiële kant op gerold omdat ik een ‘cijferhoofd’ heb haha.. Later ben ik ook bij een boekhoudkantoor gaan werken. Dat heb ik een aantal jaar gedaan en was heel goed te combineren met een gezin, maar ergens begon het toch weer te kriebelen. Ik miste de interactie met klanten en het bieden van gastvrijheid. Elleke had precies hetzelfde en zodoende zijn we samen rond gaan kijken. In diezelfde periode zagen we de oproep van Christa. Elleke en ik hadden direct zoiets van ‘dit moet het zijn!’ We kwamen er zelf wel eens in de zaak en vonden het concept heel erg leuk. Dus hebben we er een nachtje over geslapen – eens kijken of we het de volgende dag nog steeds leuk vinden – en hebben toen een motivatiebrief naar Christa gestuurd en zijn op gesprek geweest. Dat voelde gelijk goed.“

Hebben jullie zelf besloten de naam te behouden?

“Ja. Toen wij de zaak overnamen bestond de zaak al 8 jaar en Christa had in de regio een naam opgebouwd. We zagen niet de meerwaarde van een naamsverandering in. Daarbij bekt het wel lekker. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat is ook wel handig met de vele toeristen die hier langs komen. Tsja, en anders hadden we erom moeten gaan strijden, wiens naam het dan zou mogen worden? Elleke of Annemieke haha..”

Word er nog wel eens aan je gevraagd of jij Christa bent?

Annemieke moet lachen. “Ja iedere week. Soms zelfs wel meerdere keren haha… Maar ik vind het prima hoor, zo ontstaat er eigenlijk altijd wel een leuk praatje. Soms grap ik wel eens, ik ben Christa 2.0.”

Je maakte een switch van het boekhoudkantoor naar Christa’s Cookies. Vond je toen terug, wat je zo gemist had?

“Ja, direct. Het was zo fijn om met mooie producten bezig te zijn, het contact met gasten… Een goede kop koffie voor gasten maken, het sociale praatje. Ik word er nog steeds heel erg blij van als mensen tevreden de zaak uitlopen of als een bruidspaar blij is met wat we voor hun bruiloft gemaakt hebben. Ja, daar doen we het voor!”

Doen jullie veel bruiloften?

“We hadden de agenda voor dit jaar bomvol staan en niet alleen hier in de regio maar bijvoorbeeld ook in Renesse bij Slot Moermond, een prachtig 16de eeuws kasteeltje. In de coronatijd hebben we 1 bruiloft gehad. Dat bruidspaar wilde niet langer wachten. Maar de meesten zijn afgezegd, dus dat is even op de lange baan geschoven. Dat is jammer want ik vind bruiloften echt heel erg leuk om te doen. Vanaf het eerste gesprek, waarbij je gaat onderzoeken wat ze lekker vinden tot de uitvoering en bezorging. We hebben al meer dan eens van bruidsparen na afloop een lief kaartje of een bos bloemen gekregen. Dat is echt heel tof.”

En hoeveel sta jij nog zelf in de keuken?

Annemieke lacht. “Tot een paar weken terug, stond ik iedere dag nog zelf in de keuken maar dat ging simpelweg niet meer. Dat waren iets teveel ballen om in de lucht te houden en ik had een beetje het gevoel achter de feiten aan te lopen. Dus heb ik – in de Corona tijd – iemand aangenomen. Ik ben haar nu aan het inwerken zodat zij straks volledig de keuken kan draaien. En natuurlijk, ik kan bijspringen waar nodig, maar in eerste instantie heb ik mijn handen vrij om mij op andere zaken te focussen.”

Dat snap ik. Jij hebt ook een gezin met 2 kleine kinderen. Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

“Nou, dat is wel de reden waarom ik 4 dagen per week open ben. Één dag in de week wil ik echt vrij zijn, voor het gezin. Dat is de zondag geworden. En verder werk ik op maandag en dinsdag onder schooltijd, dus als ik de kinderen uit school haal, ben ik er voor hen en lopen we samen gezellig het riedeltje van zwemles en dansles af. De zaak is open van woensdag tot en met zaterdag en dan gaan de kinderen naar mijn ouders of de bso. Het is fijn dat ik nu iemand extra erbij heb in de zaak, dan krijg ik wat meer ademruimte en kan ik misschien ook wel eens iets eerder weg als dat nodig is.”

Zoals gezegd, vanaf september run je de zaak alleen. Mis je wel eens een sparringspartner?

“Heel eerlijk? Ja, het was even zoeken toen Elleke uit de zaak ging, maar mijn man Remco heeft dat eigenlijk een beetje van haar overgenomen. Dat ging heel natuurlijk. Hij kent de branche en denkt enthousiast mee. Ik kan goed met hem sparren en hij heeft altijd hele leuke ideeën.”

En dan heb je alles weer op de rit en dan komt Corona. Wat deed dat met je?

“Toen ik die zondag het nieuws hoorde, heb ik eerst heel hard zitten huilen. Ik dacht ‘daar gaat de zaak’ en wat is de impact op ons privé? Ik heb echt twee dagen zitten sippen en alle scenario’s aan mij voorbij laten gaan. Maar daarna ontstonden ook de ideeën en zijn we met de ‘vergeet-me-niet-pakketjes’ gestart. Dat is een pakketje lekkere bars naar keuze, om iemand een hart onder de riem te steken. En dat was gelijk een schot in de roos! We moesten wel even schakelen want in plaats van gasten in de zaak, moesten we ineens 100 adressen af, op één dag! Maar dat was ook heel mooi, want er werd heel enthousiast en soms ook geëmotioneerd gereageerd, als wij de pakketjes kwamen bezorgen. We hebben in de periode veel steun gehad van familie en vrienden, die zijn bijsprongen. Met z’n allen hebben we onze schouders eronder gezet. Dat was zo hartverwarmend.”

En je zit niet stil. Na de pakketjes zag ik allerlei samenwerkingen oppoppen tussen jou en andere lokale ondernemers…

“Het was zo’n rare tijd. Niemand die zijn verjaardag kon vieren. En als ik dan toch iets lekkers mag komen bezorgen, waarom zou ik het feest dan niet compleet maken met een leuke cadeaubon van een andere ondernemer erbij? Met die gedachte ben ik op de fiets gestapt en rond lokale ondernemers gegaan. Iedereen reageerde enthousiast en wilde mee doen. Maar het gebeurde ook omgekeerd. Bistro La Bohème heeft bijvoorbeeld met moederdag haar klanten een kleine proeverij van zoetigheden, van ons aangeboden. Bij ’t Vlak konden gasten ook met moederdag een cadeaupakket van ons bestellen. En we hebben taartjes bij Jaap Events aan boord bezorgd. Tof om te zien hoe in zo’n vreemde tijd, zulke mooie samenwerkingen ontstaan.”

Dat is ook zo. Je heb de zaak nu 4 jaar. Heb je überhaupt met de tijd veranderingen zien ontstaan?

“We merken al enige tijd dat vegan taartjes het heel goed doen. Je ziet dat mensen wat bewuster gaan leven. Dus ik ben aan het kijken hoe we het assortiment hiermee kunnen uitbreiden. Sowieso krijgen we regelmatig het verzoek om rekening te houden met bepaalde allergenen. Je wilt graag voor iedereen iets lekkers kunnen maken.”

Waar wordt vaak om gevraagd?

“Gluten- en lactosevrij. Nu zijn er standaard een aantal producten in ons assortiment die hieraan voldoen maar ik probeer regelmatig nieuwe recepten uit. Tijdens het tekenen voor de overname van Christa’s Cookies, kwam ik er namelijk zelf achter gluten-intolerant te zijn. En ìk wil ook graag iets lekkers bij de koffie. Daar ben ik niet alleen in natuurlijk. Zo bieden we bijvoorbeeld ook een glutenvrije high tea aan waar onze gasten zowel hier in de winkel als thuis van kunnen genieten.”

Wat is jullie best verkochte product?

“Jaaaa, de millionairs slice en onze cheesecake blijven de koplopers haha… En met de feestdagen natuurlijk het speculaas met zelfgemaakt amandelspijs.”

Wat is je eigen favoriet?

Annemieke glimlacht en zegt resoluut: “De koekjes met witte chocolade en cranberry. Dat zijn gewoon echt de lekkerste!”

Toevallig zijn ze net gemaakt en Annemieke laat mij er één vers van de plaat proeven. Eerlijk is eerlijk, ze zijn heerlijk. 

Het lijkt mij echt heel verleidelijk als je hier werkt..

“Dat is het ook! Er gaat geen dag voorbij zonder chocola of koekjes haha..”

En bak je voor de kinderen met hun verjaardag dan ook een eigen taart?

“Meestal wel. Ook van de kinderen krijg ik soms de meest uiteenlopende verzoeken. Zo zei mijn zoon vorig jaar ‘mam, ik wil een kiwi-taart. Met kiwi erop en kiwisap erover.’ Dan zeg ik ‘tuurlijk jongen’ en dan gaan we kijken hoe we dat gaan doen. Het is gelukt! Zelfs glutenvrij! En als dan mensen na het eten van de taart zeggen ‘hè is dit glutenvrij? Je proeft dat niet.’ vind ik dat een ontzettend leuk compliment.”

Waar ben je trots op?

Annemieke denkt na. “Waar ben ik trots op? Ja.. toch wel op hoe we de afgelopen jaren gegroeid zijn. Voor de Corona zaten we in zo’n lekkere flow en werd het steeds drukker. Het wordt binnen in de zaak ook steeds sfeervoller… Ja, en ik ben trots op de mooie samenwerkingen die we hebben, de vaste zakelijke klanten waar we voor mogen blijven bakken.”

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste vraag. Heb je dromen voor Christa’s Cookies?

“Remco en ik zitten regelmatig na te denken of we op andere locaties nog een vestiging zouden kunnen openen? In Noord- en Zuid-Holland zie je wel genoeg van dit soort bakkerijen/toonbank-winkels maar in andere delen van het land is het veel minder. We verzorgen regelmatig bruiloften in Renesse en mensen daar hebben al een paar keer opgemerkt dat ze het wel heel leuk zouden vinden als er een Christa’s Cookies of vergelijkbaars bij hen in de buurt zou zitten. Daar doen we nu een beetje onderzoek naar. Daarnaast stond op de planning voor het derde kwartaal van dit jaar om samenwerkingen te gaan zoeken, onderzoeken of dat onze producten ook in de supermarkten zouden verkopen. Door de Corona is dit in sneltreinvaart naar voren getrokken. We hebben contact gezocht met Plus ’t Lam en zijn een partnership aangegaan. Dat loopt hartstikke goed en we worden nu zelfs “Streekmeester” bij de Plus. En dat is iets wat we ook nog wel zouden willen uitbreiden naar andere supermarkten.”

Dat klinkt goed!

“Ja en we houden onze oren en ogen open voor een ander pandje in de stad. We vinden het hartstikke fijn dat we op deze plek zo goed bereikbaar zijn voor gasten met de fiets of met de auto – er is parkeerplek genoeg – maar we zitten niet helemaal in de loop voor het winkelend publiek en dat vinden we jammer. Daarbij zouden we het wel heel leuk vinden als we een wat meer karakteristiek pand zouden vinden, die wat meer eer doet aan de sfeer en uitstraling van Christa’s Cookies. Gelukkig denkt Remco enthousiast met mij mee, dus ideeën genoeg.”

Neem eens een kijkje bij Christa’s Cookies op de ’s Heer Boeijenstraat 2 in Dordrecht. Of bezoek hun website mèt webshop https://www.christascookies.nl.

En wil je bijblijven van alle nieuwe ontwikkelingen? Vergeet ze dan niet te volgen op Instagram!