Café Flora

Voordat ik met De Paradijsvogel Schrijft begon, had ik eerlijk gezegd niet kunnen vermoeden dat Social Media zo’n warm en verbindend platform zou zijn. Ik zie mooie samenwerkingen ontstaan, kan daar soms zelf aan bijdragen en ontvang regelmatig leuke respons van lezers. 

Afgelopen zomer zat ik – keurig in het aangegeven tijdvak – op een verjaardag bij vrienden. ‘Waar ken jij Hannah van?’ vroeg de moeder van de jarige Jet. Ze had namelijk gezien dat Hannah wel eens reageert op mijn posts op Social Media. Ik moest lachen en biechtte op Hannah niet ‘echt’ te kennen. We hadden slechts sinds een paar maanden af en toe leuk contact via Instagram; een lezer van het eerste uur. De vriendin en Hannah bleken elkaar ook te kennen. De wereld is klein. Slechts in 5 stappen ben je bij de minister-president.. althans, dat zeggen ze.

Toen ik op een gegeven moment zag dat Koning Koffie op de Vriesestraat in Dordrecht ging stoppen en Hannah met Café Flora het pand zou gaan betrekken, was het deze keer ik, die  haar een DM (Direct Message via Instagram, red.) stuurde. Of ze het leuk zou vinden om geïnterviewd te worden, wanneer de zaak gereed is? Hannah antwoordde met dat ze het een hele eer zou vinden, maar de eer is geheel mijnerzijds. Het werd een erg prettig gesprek in een fijne zaak, die aanvoelt als een warme huiskamer. Jammer genoeg trad in de week van ons interview de nieuwe maatregelen in werking, maar Hannah heeft al laten zien het er niet bij te laten zitten: de hoge tafel die normaal voor het raam staat, is omgetoverd tot een bar bij de voordeur. Alwaar je al het lekkers kunt bestellen, om thuis lekker van te genieten. Dus kom! Ga met mij mee en maak kennis met de goedlachse Hannah en haar mooie Café Flora!

Hi Hannah, leuk om je nu persoonlijk te ontmoeten. Vertel, hoe is de droom van Café Flora ontstaan?

Hannah glimlacht. ’Mijn man en ik zijn echte buitenmensen. Toen ons gezin compleet was, zijn we gaan kijken hoe we onze droom – om meer buiten te leven – vorm konden geven. We zijn gaan onderzoeken in hoeverre een camping in Zeeland haalbaar zou zijn. Uiteindelijk zijn mijn man en ik tot de conclusie gekomen, dat we toch niet met 3 kleine kinderen in the middle of nowhere willen wonen. Wel is er vanaf dat moment in mij een vuurtje gaan branden om zelf te gaan ondernemen. Het gastvrouwschap vind ik erg leuk, tel daarbij op dat ik al 15 jaar met heel veel plezier bak, dus vandaar uit ben ik verder gaan brainstormen. Uiteindelijk was het mijn man, die tegen mij zei ‘Ga het gewoon doen!’

Dat is lief. Kun je ons meenemen hoe dat traject er van daaruit, uit zag?

‘Per 01 juli 2019 heb ik mijn baan als orthopedagoog opgezegd en niet veel later zijn we terug naar Dordrecht verhuisd. We hebben een aantal jaar in Fijnaart gewoond, maar bleken Dordrecht toch erg te missen. Terwijl we aan het verhuizen waren en de kinderen net naar hun nieuwe school toe gingen, ben ik begonnen met het schrijven van een ondernemingsplan. Daarnaast ben ik twee dagen in de week gaan werken bij ‘Het Fluitekruid’, een huiskamercafé op de Kop van het Land. Dat is één van mijn favoriete adresjes in Dordrecht. Ik wilde kijken of ik de horeca nog in de vingers had en het echt zo leuk zou vinden als ik dacht. Ik vond het direct erg leuk en raakte enthousiast! De planning was om begin 2020 een pand te gaan zoeken en voor mijzelf te beginnen.’

Maar toen kwam Corona..

“Klopt. We waren in februari een stuk of drie keer bij een heel leuk pand hier verderop in de straat wezen kijken. Daar moest nog wel een hoop aan gebeuren, maar we wilden de uitdaging wel aangaan.. tot Corona kwam. Toen heb ik een strik om mijn plan heen gedaan en het even in de ijskast gezet.’

Wat ben je toen gaan doen?

‘Ik ben werk gaan zoeken. Op een gegeven ogenblik zag ik dat er ergens een taartenbakker werd gezocht en ik had mijn sollicitatie al de deur uit gedaan. Niet veel later hoorde ik dat Koning Koffie te koop zou komen. Toen ben ik gaan googlen op ‘horeca te koop Dordrecht’. En ja hoor, daar stond het! Ik heb de makelaar gebeld en we zijn een paar dagen later gaan kijken. Nu kende ik Koning Koffie wel, ik was er al een aantal keer geweest. Zodoende ik wist ook hoe leuk dit plekje is. Bij het bezichtigen van het pand werd ik overvallen door een bevestigend gevoel, dít is wat ik wil. Ik kwam in gesprek met Bea, de eigenaresse van Koning Koffie. Zij zocht iemand waarmee ze een klik had en haar ‘kindje’ aan kon overdragen. Die klik was er gelijk en zo ging het balletje rollen.’

Je idee kon met strik en al uit de ijskast gehaald worden! Wist je toen ook al hoe je het wilde vormgeven? 

‘Ja, het concept had ik al helemaal uitgedacht. Ik ben zowel een stads- als een buitenmens, dus ik wilde heel graag beide samen laten komen in de zaak. Dat je temidden van het stadsleven, je toch even in het groen kunt wanen. Vandaar de hoeveelheid planten èn de naam Café Flora. Ook vind ik het belangrijk dat Cafe Flora voor iedereen toegankelijk is. Ik ben zelf vegetariër, maar ik heb er bewust voor gekozen om hier niet enkel vegetarische gerechten te serveren. Ik wil niets opdringen, wel vind ik het leuk om mensen te prikkelen. Zo wordt de Flora Burger zowel als Dutch Weed Burger, als met biologisch rundvlees aangeboden. In de eerste week dat we open waren is de Flora Burger al veel besteld, maar grappig genoeg nog geen één keer met rundvlees. Veel gasten wilden de Dutch Weed Burger proeven. Maar goed, we hebben ook een broodje gerookte zalm op het menu, er is voor ieder wat wils.’ 

Wat is jouw eigen favoriet van de kaart?

Er verschijnt een lach op Hannah’s gezicht. ’Voor de kaart ben ik allerlei dingen uit gaan proberen. Een broodje avocado wilde ik er ook graag op, maar dan wel anders dan hoe de meeste mensen het thuis zelf klaarmaken. Ik ben gaan brainstormen en variëren, en uiteindelijk op de combinatie met Mexicaanse tomatensalsa en tortilla crunch gekomen. Deze viel bij de klanten direct goed in de smaak, ik heb er al een hoop mogen maken! Ook de Flora Burger is een persoonlijke favoriet. Ik vind het zelf namelijk erg leuk, als je ergens voor de lunch een burger kunt eten. Dat voelt dan echt als iets extra.’

Waar haal jij je inspiratie vandaan om lekkers te bereiden?

‘Ik vind uitlunchen of uiteten gaan sowieso heel erg leuk. In de lockdown bestelden mijn man en ik dan ook regelmatig bij lokale horecazaken. Enerzijds om ze te steunen en anderzijds om ook nieuwe dingen uit te proberen. Verder blader ik graag door kookboeken of zoek ik op Pinterest nieuwe gerechten op. Het leuke is ook dat mijn man en ik allebei heel erg van koken houden. Verjaardagen vieren wij dan ook veelal met eten. Dat kan variëren van een lekkere spaghetti tot lekkers van de bbq. Ook hebben we thuis een pizza-oven. We vinden het heel gezellig om samen met de kinderen verse pizza’s te maken. Ik ben opgevoed met koken zonder pakjes en zakjes, dus alles vers maken is voor mij gewoon.’

Je bent nu zelf één van de lokale ondernemers van Dordrecht. Lukt het met de balans vinden tussen werk en privé?

‘Dat was wel even een gepuzzel, mijn man heeft hiernaast nog fulltime baan dus het is fijn om familie dichtbij te hebben. De gastouder die op de kinderen van mijn broer past, was zo vriendelijk om ook onze kinderen twee dagen per week erbij te nemen. Wel zo gezellig dat de neefjes en nichtjes dan samen zijn. En verder mogen de kinderen met regelmaat lunchen bij een vriendje, al heb ik wel tegen die vader gezegd dat hij dan ook maar regelmatig een taartje bij Café Flora moet komen eten!’

Hoe vinden de kinderen het, dat mama nu een eigen zaak heeft?

‘Ze zijn wel enthousiast, maar tegelijkertijd vinden ze het ook wel weer een soort van normaal. De kinderen hebben het hele proces vanaf de zijlijn kunnen volgen. Mijn oudste zoon krijgt het wat meer mee en was ook best een beetje zenuwachtig voor de opening. Hij begreep dan ook niet dat hij gewoon naar school toe moest. Hij wilde er het liefst de hele dag bij zijn! Nu had ik vanwege Corona geen grote opening gepland en hij is die middag na schooltijd gezellig aan komen waaien. Maar mijn kinderen vinden het verder niet een heel groot ‘ding’. Als ik thuis kom, gaan we gewoon over tot de orde van de dag en komen de kinderen ook met hun eigen dingen aan. Ik vind dat wel lekker. It keeps me sane.’

Toen ik – nog voor het interview begon – met je door de zaak heen liep, zei je dat je in het begin wel schrok toen je de muren koraalroze had geverfd. Heb je de inrichting helemaal zelf gedaan?

‘Nou, toen ik eerder dit jaar met het andere pand bezig was heb ik met Diana Bloemendaal, een interieurstyliste uit Dordrecht, een keer gebrainstormd en zij heeft toen een plan gemaakt. Toen ik met dit pand aan de slag ging, werd het teveel om het interieurplan er nog bij te doen. Daarbij had ik de grote lijnen al wel in mijn hoofd. Ik heb jammer genoeg Diana moeten mailen, dat ik helaas geen gebruik ging maken van haar offerte. Gelukkig reageerde zij heel lief en bood aan kosteloos nog een half uurtje met mij te willen brainstormen. Dat berichtje kwam precies op het goede moment, want ik had net achter in de zaak een kleur groen op de muur gesmeerd, die net wat anders uitpakte dan gehoopt. Diana kwam langs en zei direct ‘volgens mij zoek je dit’ en liet de kleur zien die ik bedoelde! Zo heeft ze mij toch nog een beetje geholpen met de finishing touch.’

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, dan wel afgelopen maanden, wat maakt dit hele traject dan zo leuk?

Hannah moet lachen. ‘Het klinkt een beetje cheesy, maar het is heel leuk om dit samen met mijn man te doen. We hebben elkaar toevallig destijds ook in de horeca ontmoet, waar wij allebei naast onze studies werkten. Maar dat het zó zou lopen, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Ik heb in het begin wel eens gedacht, dat een eigen zaak beginnen best wat druk thuis zou kunnen geven, maar eigenlijk heeft het ons nog meer met elkaar doen verbinden. We zijn een hecht team geworden. Ik had dit niet zonder hem gekund.’

Ik vind dat helemaal niet cheesy, maar juist heel mooi! Wat wil je met Café Flora bereiken?

‘Een stukje ontspanning bieden met wat groen in de stad. Het buitengevoel in de stad brengen. Graag zou ik dat gevoel verder willen versterken, door een beleving aan te bieden die hierbij aansluit. Dus denk aan een leuke buiten activiteit in combinatie met een lekkere Flora Burger, na afloop. Ik heb daar al verschillende ideeën over. Als de basis straks staat, lijkt het mij leuk om dit er aan toe te voegen.’

Als je eind van de middag de deur van Café Flora sluit en terug naar huis toe loopt, wat maakt dan voor jou, de dag geslaagd?

‘Blije gasten. Dat is echt mijn missie en geeft zo’n voldoening! Ik vind het zelf ook fijn als ik zelf ergens prettig zit en daardoor oplaad. Het idee dat ik daar aan bij kan dragen, vind ik heel mooi. En misschien is dat ergens nog wel de link naar mijn vorig werk als orthopedagoog in de jeugd- en kinderpsychiatrie, waar ik heel veel aan zelfreflectie moest doen. Daar kwam steeds uit dat ik kinderen blij wilde maken, want dat hoort volgens mij ook echt bij kinderen. Maar in deze huidige tijd kan het ook voor volwassenen hectisch en druk zijn. Als ik een stukje ontspanning kan bieden in de vorm van een lekkere kop koffie of een stukje taart, dan word ik daar zelf ook weer blij van.’

En met deze mooie woorden sluiten we af. Café Flora is momenteel geopend voor take away in verband met de aangescherpte maatregelen voor de horeca.

Ben jij nou nieuwsgierig geworden, kom dan iets lekkers halen to go, op de Vriesestraat 146 in Dordrecht. Of bezoek alvast de website https://www.cafeflora.nl voor een inkijkje in de menukaart.

Vergeet niet Café Flore te volgen op Instagram en op Facebook!

1 reactie op “Café Flora”

  1. Loes Koeman

    Goed interview en een in kijkje zoals Hannah is! Een vrouw van deze tijd met een goed ? hart! En alle jaren een topbakster??

Reacties zijn uitgeschakeld.