Broodcafé Jaap

‘Brood, daar zit wat in!’ Dit was één van de leuzen die ik vroeger veelvuldig op de radio en tv voorbij hoorde komen. Misschien ken je deze ook nog wel: ‘Melk, de witte motor’. Om heel eerlijk te zijn, ik kon er nooit zoveel mee. Melk heb ik echt nooit lekker gevonden en van melkproducten kreeg ik vaak een opgeblazen buik of buikpijn. Op de basisschool hadden wij al een continurooster en voor de boterham tussen de middag, liep ik ook niet echt warm. Die had namelijk al de hele ochtend lekker zitten te plakken aan m’n beleg. En bij warm weer veranderde ieders brooddoos, bij gebrek aan airco spontaan in kleinschalige sauna. Je begrijpt dat dit er voor zorgde dat deze kleine indo liever verlangde naar een bord rijst.

Toch is dat veranderd! De komst van kokos-, amandel- en havermelk zijn letterlijk een uitkomst gebleken. Ik kan iedereen pannenkoeken met amandelmelk of een cappuccino met havermelk aanraden. En zelfs brood komt er hier thuis weer in! Bij voorkeur wel zo vers mogelijk. De slappe fabriekshap vol meuk is eigenlijk niet meer van deze tijd, als je het mij vraagt. Drie jaar terug lunchte ik bij een vriendin en ik hoorde mezelf de vraag stellen ‘waar komt dit lekkere brood vandaan?’ Het bleek gewoon uit mijn eigen stadje Dordrecht te komen. Van een broodcafé waar bakker Jaap nog dagelijks met heel veel liefde en zoveel mogelijk lokale, verse ingrediënten brood bakt. Zijn vrouw Nicoline ontvangt je met een warm welkom in de gezellige zaak en maakt het je graag naar de zin. Dat het broodcafé nog vele malen meer te bieden heeft, kom ik achter als ik in gesprek ga met deze twee enthousiaste ondernemers. Maak kennis met de gezichten achter broodcafé Jaap en ga een keer langs. Laat je verrassen door de lekkere koffie uit hun machine, die nog uit de vorige eeuw stamt of de prachtige tuin die aan de achterzijde verscholen ligt.. 

Dag Jaap en Nicoline, leuk dat ik langs mag komen. Nicoline, kun je mij wat meer vertellen over hoe Broodcafé Jaap eigenlijk is ontstaan?

Nicoline glimlacht. “We bestaan inmiddels al weer 4 jaar. Mijn man Jaap heeft samen met zijn twee broers een bakkerij gehad en zijn destijds uit elkaar gegaan. Als vanzelf ga je dan toch doen waar je het beste in bent en dat is brood bakken! De bedoeling was eigenlijk om een brood- en banketwinkel te starten toen dit pand op ons pad kwam. Jaap en ik zagen de locatie plus de prachtige stadstuin en waren direct helemaal verkocht! We zeiden gelijk tegen elkaar ‘dan doen we er ook een lunchroom bij!”

Zat jij daarvoor ook al in de bakkerij Nicoline?

“Nee. Ik heb vroeger wel eens voor mijn schoonouders in de bakkerij gewerkt maar toen Jaap in de zaak ging en ik moeder werd, ben ik voor onze 3 prachtige dochters gaan zorgen. Onze oudste dochter heeft een verstandelijke beperking dus ik ben ook mantelzorger. Zo breng en haal ik haar bijvoorbeeld van en naar haar werk. Ja, en het mooie is dat toen ik dacht dat ik het wat rustiger aan kon gaan doen, dit op ons pad kwam en nu werk ik 5 dagen in de week!” Nicoline moet lachen. “Maar hoe moe ik mij soms ook voel ’s avonds, ik krijg er nog steeds enorm veel energie van.”

Dat kan ik mij voorstellen. Nu zitten jullie hier ook heerlijk in de loop van het station naar de binnenstad. Wat betekent dat voor jullie zaak?

Nicoline: “We hebben een deel van onze producten hier op aangepast zoals een koffie to go. Maar ook zorgen we iedere maand voor een ander broodje en soepje in ons assortiment zodat we onze klanten kunnen blijven verrassen. Verder zitten we hier goed, er komt van alles wat binnen; van onze vaste klanten, mensen die van en naar hun werk toe gaan tot aan toeristen en dat is leuk.”

Je geeft net aan dat jullie zijn gaan doen waar je het beste in bent en dat is brood bakken. Dat bakkersbloed gaat dus waar het gaan kan. Wat maakt het vak van bakker nou zo mooi?

Jaap is onderwijl achter aan het opruimen en schoonmaken en zit even niet bij ons aan tafel. Nicoline lacht. “Nu ga ik toch echt Jaap roepen: Jaap!”

Jaap komt eraan en ik stel mijn vraag opnieuw. Ongemerkt begint Jaap te stralen als hij antwoord geeft: “Je kunt als bakker heel veel mooie en lekkere dingen maken. Daar halen Nicoline en ik  samen onze voldoening uit. Als mensen met een tevreden gevoel weg gaan en graag weer bij je terugkomen, dat is gewoon het mooiste wat er is.”

Wat zijn jullie eigen favorieten qua brood?

Jaap hoeft hier niet over na te denken en antwoordt resoluut: “Voor mij wit, voor Nicoline dubbelbruin.”

Nicoline vult Jaap aan. “En onze kinderen houden juist weer van het koolhydraatarme brood.”

Iedereen in het gezin een andere favoriet! Jullie hebben gelukkig een groot assortiment, dus voor iedereen wat wils?

Nicoline: “Ja, dat klopt. Wij merken dat steeds meer mensen geen fabrieksbrood meer eten door alle rommel die daar in wordt gestopt. Men wordt zich steeds bewuster van alles wat ze eten. Jaap bakt echt fantastische producten. Ik had zelf ook vaak last van mijn darmen maar nu niet meer. Dat komt denk ik toch echt doordat er bij ons geen onnodige toevoegingen in zitten. De vraag naar pure producten zien we toenemen maar ook dat er rekening gehouden moet worden met allergieën of bepaalde voedingswensen. Zo hebben wij als enige in Dordrecht een vegan ontbijtje met een vegan croissantje. Dat kan tegenwoordig ook.”

Mooi om te horen dat er echt voor iedereen wat wils is. Maar goed, dan komt dit pand 4 jaar geleden op jullie pad. Dan moet het nog aangekleed worden. Hoe is de inrichting tot stand gekomen? Heb je dit zelf gedaan of hulp bij gehad?

Nicoline moet lachen. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd al van vintage en industrieel heb gehouden, hoewel mijn huis thuis heel strak en modern is ingericht. Toen ik wist dat we in dit pand gingen trekken, ben ik met een vriendin naar de Swan Market toe gegaan en vrij snel zei ik tegen haar ‘nu weet ik hoe ik het ga inrichten’. Deze vriendin is samen met mij – tot vervelens toe – brocante markten en vintage winkels afgeweest. Het scheelt dat ik visueel ingesteld ben, dus vrij snel kan beslissen wat ik mee wil nemen en weet wat ik waar neer wil zetten. Alles wat hier in de zaak staat is niet antiek maar wel echt oud. De spullen in de etalage zijn bijvoorbeeld afkomstig uit een echte oude bakkerij. Ja, dat vind ik mooi! En als klap op de vuurpijl hebben we onze espressomachine… uit 1964!”

Oh wow! Dat is wel echt heel bijzonder!

Nicoline glimlacht trots. “Hij is fantastisch! Nu hebben die machine en ik hetzelfde bouwjaar, dus dat kon niet anders dan goed zijn haha.. Gelukkig hebben de eigenaren van de Stadsbranderij hier in Dordrecht, de moeite genomen om koffie te vinden die goed bij het apparaat past. En zodoende is het apparaat hier nieuw leven ingeblazen.”

Zijn jullie vanaf de start direct gaan samenwerken met andere lokale ondernemers?

Nicoline: “Jaap en ik komen allebei niet uit de horeca en we zijn nog steeds daarin lerende. Wat we wel van begin af aan allebei zeker wisten, is dat we graag zoveel mogelijk lokaal wilden inkopen. Dus onze koffie komt van de Stadsbranderij, het meel van Molen Kyck Over Den Dyck, vleeswaren van de lokale slager, groente van de groenteboer en wijn van de Winestore in de Bieshof in Dordrecht.”

En jullie hebben sinds een paar maanden ook een samenwerking met Jaap Events.. 

Nicoline lacht. “Ja, dat leek ons ontzettend leuk omdat we allebei Jaap heten! Alleen wist Jaap van Jaap Events niet dat we ook ontbijtjes bezorgen. Maar na een leuk gesprek zijn we tot een samenwerking gekomen.”

Dat wist ik eerlijk gezegd ook niet, dat jullie ontbijtjes bezorgen..

“Jazeker, die kun je gewoon bij ons bestellen. Ook verzorgen èn bezorgen we veel bedrijfslunches. En in december hebben we boterletters en hele leuke sinterklaas- en kerstpakketten, die als relatiegeschenk kunnen dienen.”

Jullie zijn van alle markten thuis! Nu beschikken jullie ook nog eens over een heerlijke tuin aan de achterzijde. Hoe is dat?

Jaap is er weer even bij komen zitten en glimlacht. “Ja, zeker met de warme temperaturen van de afgelopen weken, is dat echt de slagroom op de taart!”

Nicoline lacht. “Omdat we ook niet weten hoe het verder met de Corona maatregelen gaan lopen, hopen wij dat het tot januari lekker weer blijft!”

Ik hoorde jullie net al de samenwerking met de Winestore in Dordrecht benoemen. Sinds kort hebben jullie een drankvergunning! Vertel eens, wat is het idee hierachter?

Jaap: “Wij zagen rond de klok van 4 het aantal klanten in het Broodcafé teruglopen, dus wilden we graag een plek creëren waarbij we de gasten een biertje of een wijntje met een heerlijke borrelplank kunnen aanbieden.” 

Nicoline: “Daarnaast is het ook fijn om je gasten een wijntje bij de lunch aan te kunnen bieden of op onze manier een gin tonic te schenken. De gasten weten het te waarderen, sommige vroegen er al eerder om. Het is fijn dat we ze nu van dienst kunnen zijn.”

En dit kan dus in combinatie met een borrelplank?

Nicoline: “De borrelplank is in de Corona-tijd geboren doordat we onze klanten op een gegeven moment graag iets nieuws wilden aanbieden. Zo zijn de zoete en de hartige boxen ontstaan en op een later moment vertaald naar de borrelplank. En ja, op zo’n borrelplank kan ik wel 10 verschillende soorten ham leggen maar ik ben geen slager. Dus leggen we onze eigen producten hier op; zoals een stukje quiche, een saucijs etc. En hier is ook weer aan de vegetarische en vegan klanten gedacht. Voor ieder een borrelplank naar keuze!”

En wat drinken we daar dan bij?

Nicoline houdt trots een paar flesjes in de lucht. “Deze speciale biertjes! We zijn op zoek gegaan naar welk bier we wilden aanbieden en kwamen dit tegen met een heel bijzonder verhaal. Dit is bier is gemaakt zodat voedselverspilling tegen kan worden gegaan. Het wordt gemaakt in het Amsterdamse restaurant Instock, een organisatie dat voedselverspilling tegen gaat. Wij vinden dat je in deze tijd daar best wel aan mag denken. Instock haalt onverkochte producten op die anders verspild zouden worden en maken hier al jaren heerlijke gerechten in hun restaurant van. En nu is er dus ook dit bier, dat exclusief bij ons verkrijgbaar is. Zo hebben we Bammetjes bier, wat gemaakt is van gered brood, Boos bier van geredde frambozen en Pieperbier – de naam zegt het al – gemaakt van geredde aardappelen. Het is het gewoon ontzettend lekker bier met een leuke twist.” 

Mooi! En als we naar de toekomst kijken, hebben jullie dan nog wensen voor Broodcafé Jaap?

Nicoline: “De drankvergunning was een langgekoesterde droom en we zijn heel blij dat we die uit hebben kunnen laten komen. Jaap en ik zouden het heel leuk vinden als we nog wat meer kunnen uitbreiden qua aantal bedrijfslunches en met de cadeaupakketten. Kijk, nu doet Jaap het bakken helemaal alleen. Wel maken we twee keer in de week gebruik van stagiaires maar het grootste gedeelte komt voor zijn rekening. Ik zou het heel fijn vinden dat wanneer we meer inkomsten kunnen generen, Jaap wat meer lucht krijgt en bijvoorbeeld voor een aantal dagen per week een bakker erbij kan inhuren. Want hij maakt nu echt hele lange dagen. Qua zaak hoeven we echt niet groter en zijn we blij met wat we hebben. We hebben 3 hele leuke meiden in dienst, die mee helpen in de zaak en zij voelen eigenlijk niet eens als personeel maar vele malen meer als een gezellige familie. We doen het met elkaar en dat is echt heel erg fijn. En wel zo overzichtelijk.”

Kom ik alweer bij mijn laatste vraag. 4 jaar Broodcafé Jaap zit erop! Waar zijn jullie, terugkijkend op deze jaren, het meeste trots op?

Nicoline schiet vol en Jaap slaat een arm om haar heen. Nicoline: “Op onze 3 geweldige kinderen Nina, Lisa en Teddy, en ook op onze lieve schoonzoon Dylan. We hebben niet een hele leuke tijd achter de rug – toen Jaap uitkocht werd uit de vorige zaak – maar onze kinderen hebben ons altijd zó gesteund. Ook zij hebben toen een hele onzekere tijd meegemaakt. Toch hebben ze altijd gezegd ‘als papa weer lacht, zijn wij ook gelukkig’. Ze helpen thuis allemaal evengoed mee, maar ook in de zaak als het nodig is of met het bezorgen. Onze kinderen geven ons altijd weer de energie om weer door te gaan.” 

En met deze mooie woorden sluiten we het interview af. Ben jij nu benieuwd geworden naar Broodcafé Jaap? Breng ze dan een bezoek, ze zijn gevestigd op de Johan de Wittstraat 10 in Dordrecht.

Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op de website www.broodcafejaap.nl. En volg Jaap en Nicoline via Instagram en Facebook!

2 reacties op “Broodcafé Jaap”

Reacties zijn uitgeschakeld.