Boex Video

Als kind dacht ik al in plaatjes. Dat is nooit veranderd, ik ben nu eenmaal erg visueel ingesteld. Daarom vind ik het ook een feestje, dat een paar maanden terug mijn oude liefde (Meneer Nikon) en ik elkaar weer gevonden hebben. Het creëren van beeld en het een bepaalde sfeer meegeven, daar kan ik mij helemaal in verliezen. Opeens vind ik het ook niet erg om ’s avonds of op zondagochtend nog even te werken. Daar had ik, heel eerlijk, bij mijn vorige baan niet aan moeten denken. Maar dit is wat er gebeurd vermoed ik, als je van je passie je werk maakt. Al schuilt daar natuurlijk ook een valkuil in. Gelukkig heb ik genoeg mensen (en een hond!) om mij heen, die mij af en toe uit mijn bubbel trekken.

Wat wel grappig is, sinds ik weer aan het fotograferen ben, merk ik op dat ik nog bewuster en  ‘anders’ ben gaan kijken. Anders naar alles om mij heen (is dit een mooie compositie of invalshoek? Zit hier een mooi plaatje in?), naar fotoreportages in magazines (oh, wat zijn die beelden van Paul Bellaart in de Vogue Living om bij weg te dromen.. Iets met #goals ofzo). Maar ook op de televisie, bij het zien van bewegend beeld let ik op. Bijvoorbeeld of er voldoende diversiteit in de beelden en invalshoeken zit? Het mag immers niet ‘saai’ worden. Je hoort het, mijn hoofd maakt soms overuren.

Onlangs raakte ik in gesprek met iemand die zich hier heel goed in kan herkennen: Niels Bijl. Niels is een enthousiaste jonge ondernemer die aan het begin van dit jaar zijn eigen bedrijf is gestart als videograaf. Je zult zijn mooie video’s wellicht al wel op Social Media voorbij hebben zien komen. Met Niels sprak ik erover hoe het is om je hart te volgen en te gaan ondernemen. Wat je er in moet steken, maar soms ook voor op moet offeren. Het werd een interessant maar vooral ook leuk gesprek. Daarom stel ik jullie heel graag voor aan Niels. Lees mee en maak kennis met het gezicht achter Boex Video.

Hi Niels, leuk je te ontmoeten. Sinds wanneer hou jij je bezig met het maken van video’s? 

Niels glimlacht. “Sinds mijn pubertijd maak ik al video’s! Eerst met een handycam, daarna met een GoPro. En of ik nu op vakantie was of op een feestje stond, ik was degene die altijd met een camera liep en er achteraf een film maakte.”

Wanneer besloot je hier je werk van te maken?

“Ik heb altijd al iets voor mezelf gewild maar wist niet zo goed wat. Ik wilde zelf mijn koers bepalen en iets neerzetten om trots op te zijn. Vorig jaar zat ik even niet zo lekker in mijn vel en ben toen gaan opnieuw na gaan denken over waar ik nu ècht gelukkig van word. Op mijn video’s werd altijd heel enthousiast en positief gereageerd en ik vind het zelf ontzettend leuk om te doen, dus besloot ik daar mijn werk van te maken.”

Begin maart van dit jaar schreef je je in bij de Kamer van Koophandel. Hoe ben je je bedrijf op gaan starten?

“Een professionele camera is natuurlijk van essentieel belang. Nou zijn die best wel prijzig, dus om deze aan te kunnen schaffen heb ik mijn motor moeten verkopen. Die motor komt hopelijk later nog wel een keer maar ik was echt op het moment aangekomen waarop ik dacht ‘nu gaan we het gewoon doen!’.”

En zo is het! Maar dan moet je nog een naam hebben. Waar komt de naam Boex vandaan?

Niels moet lachen. “Dat was mijn straatnaam vroeger! In mijn pubertijd had ik een vriendengroep, waarmee ik veel buiten op straat hing. Waar het vandaan komt of hoe het destijds begonnen is weet ik niet meer, maar we gooiden overal de letters ‘oex’ achter. Dus als we naar de stad toe gingen, zeiden we bijvoorbeeld ‘we gaan naar de stoex’. Zo deden wij dat ook met onze namen. Echter hadden we in de vriendengroep nog een andere jongen die ook Niels heette, en hij werd al ‘Noex’ genoemd. Ik kon dus niet dezelfde naam krijgen. Mijn achternaam is Bijl en dat werd verbasterd naar ‘Boex’.” Niels lacht. “Het ging zelfs zó ver, dat mijn jongere broertje ‘Boex Junior’ werd genoemd.”

Wist je gelijk dat je deze naam wilde hebben voor je bedrijf?

“Veel videografen gebruiken hun eigen naam als ze zelfstandig ondernemer worden, maar dat vond ik niet leuk genoeg. Ik was eigenlijk net bezig met een naam te verzinnen, toen mijn broertje riep ‘waarom noem je het niet gewoon Boex Video? Met als slogan ‘Think outside the boex!’ Ik vond het direct goed klinken, dus dit is het geworden. Overigens was het in eerste instantie het idee dat ik samen met mijn broertje dit bedrijf gingen opstarten. Jammer genoeg heeft hij daar op dit moment te weinig tijd voor – en ik kan je vertellen het kost echt heel veel tijd en energie – maar goed, wie weet schuift hij nog op een later moment nog aan.”

Hoe heb je jezelf ontwikkeld tot videograaf?

“Grotendeels door het gewoon te doen. Daarnaast heb ik veel geleerd door het kijken van ontelbaar veel video’s op YouTube. Er is daar zo ontzettend veel op te vinden, het is eigenlijk één grote encyclopedie. Je moet er natuurlijk ook gevoel voor hebben en ik kan, door mijn enthousiasme, er echt helemaal in opgaan. De eerste maanden na de oprichting van Boex Video zag mijn vriendin Hanane mij heel erg weinig, omdat ik alleen maar hier mee bezig was. Al mijn vrije tijd, naast mijn reguliere baan, stopte ik hierin. Tegenwoordig probeer ik het wel meer te plannen en zo voor een betere balans te zorgen. Is wel zo gezellig.”

Er komt een hoop op je af als je zelfstandig gaat ondernemen. Hoe zorg je voor een goede balans?

“Het is ontzettend leuk om steeds weer nieuwe stappen te zetten en ik merk dat steeds meer mensen mij weten te vinden. Gelukkig is Hanane mij achter de schermen gaan helpen door de planning en de financiën voor haar rekening te nemen. Zo kan ik mij meer focussen op het videogedeelte. Ik vind het heel erg fijn dat we het samen doen en dat zij mij ondersteunt.”

Dat is zeker erg prettig. Als je een opdracht krijgt, hoe bepaal jij dan hoe een video eruit komt te zien?

“Ik hou altijd een intake gesprek, waarin ik vraag wat voor bedrijf het is en waarom ze het bedrijf begonnen zijn. Ik vind het zelf prettig om wat achtergrondinformatie te hebben. Daarna hebben we het over wat men wil uitstralen en zo gaan we samen visualiseren wat voor video we gaan creëren.”

Hoe moet ik dat voor mij zien, maak je een soort script?

“Nee, nog niet. Tot nu toe heb ik de video’s heel erg op gevoel gemaakt, door goed te overleggen met de klant. Vanuit die gesprekken heb ik eigenlijk iedere keer het vertrouwen en de creatieve vrijheid gekregen. Al denk ik wel dat zaken als een script of bijvoorbeeld ook een moodboard kunnen helpen. Momenteel werk ik aan een opdracht waarbij de opdrachtgever zelf aan kwam zetten met een moodboard plus script en ik moet eerlijk zeggen dat het wel heel erg prettig werkt.”

Kun je stellen dat het ook veelal ‘learning on the job’ is?

“Daar geloof ik zelf wel heel erg in, ja. Ik kijk eerder gemaakte video’s ook wel eens terug en denk dan ‘dat zou ik nu anders doen’. Mijn video’s worden steeds beter, ik zie letterlijk dat ik mij steeds verder ontwikkel. Het is een leerproces.”

Zijn er zaken waar je je graag verder op wil ontwikkelen?

“Jazeker. Momenteel ben ik mij bijvoorbeeld verder aan het verdiepen in Marketing maar ook in gesprekstechnieken. Peter Walbeck is een grote naam in de videowereld en hij geeft ook cursussen. Daarin leert hij je alle facetten van het vak, ook hoe je een business opstart. Bij hem ben ik nu in de leer.”

Mijn complimenten overigens voor je logo. De vorm van de camera, de lens en het diafragma zijn erg leuk.

Niels glimlacht. “Dankjewel. Daar moet ik één van mijn beste vrienden Armand credits voor geven. Armand is specialist in (licht) effecten en heel creatief. Hoewel ik zelf al wel ideeën had, heb ik hem gevraagd een logo te ontwerpen. Dat heeft veel beter uitgepakt dan mijn eigen idee, dat was achteraf gezien veel te druk. Zo zie je maar dat je ook niet alles zelf hoeft te doen als zelfstandig ondernemer. Hij heeft het in 10 minuten bedacht en ik vind het een heel stoer en mooi logo geworden.”

Is er een bepaald genre video, waar je zelf veel affiniteit mee hebt?

“Ik ben zoals ik het zelf noem een echte ‘sportjongen’, dus sportvideo’s vind ik erg leuk om te maken.”

Stel dat je een video op zou mogen nemen voor een sportmerk naar keuze. Heb je dan een voorkeur?

Niels zijn ogen glinsteren en hij lacht. “Ja.. Nike zou ik wel echt te gek vinden. Ik vind hun video’s altijd ontzettend tof en diepgaand. Niet eenvoudig om te maken maar als ik zoiets ooit zou kunnen èn mogen doen, dat zou ècht te gek zijn!”

Als een video klaar is na al je film- en montagewerk, ben je dan iedere keer weer trots op jezelf?

“Bij iedere mooie film die ik neer heb weten te zetten, gaan automatisch mijn armen en handen van blijdschap de lucht in. Wanneer de klant ook enthousiast en tevreden is, dan word ik wel overvallen door een trots gevoel.” Niels zucht en glimlacht. “Ja, dat gevoel is lekker, daar doe je het voor.”

Je haalt voldoening uit dit werk.

“Ja, echt. Ik weet nog goed dat ik de video voor Jaap Events af had en ik hem aan Jaap liet zien. Hij was zó enthousiast. De blijdschap die hij mij gaf, daar haal ik heel veel voldoening uit.”

Heb je nog dromen? Wat zou je graag willen met Boex Video?

Niels glimlacht. “Ja, daar heb ik stiekem al wel over nagedacht. Ik zou heel graag ooit een mooi productiebedrijf willen hebben met personeel in dienst, waarmee we voor grote merken video’s mogen maken. Maar.. heel eerlijk? Ik zou al gelukkig zijn, wanneer ik gewoon op mezelf kan staan. Dat ik mijn reguliere baan, die ik nu nog hiernaast heb, kan opzeggen en van dit werk kan leven. Dat ik elke dag datgene mag doen, waar ik heel gelukkig van word.”

Ben jij nu enthousiast geworden en wil je meer weten over Boex Video? Kijk dan op de website https://www.boexvideo.com

Vergeet Niels niet te volgen op Instagram en Facebook!

Fotocredits: Alle foto’s bij dit interview zijn aangeleverd door Niels Bijl.